Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς και γιατί ο Στέλιος Χατζηιωάννου έχει... δύο πρόσωπα

Πώς και γιατί ο Στέλιος Χατζηιωάννου έχει… δύο πρόσωπα

Στο ευρύ κοινό, είναι γνωστός ως ο ιδρυτής της easyJet και ιδιοκτήτης της easyGroup. Σχεδόν μονοπωλεί τον διεθνή Τύπο με τις επιχειρηματικές του επιτυχίες, αλλά και τις σφοδρές διαμάχες με τους επικεφαλής του κολοσσού που ο ίδιος δημιούργησε. Όσο “σκληρός” φαίνεται ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, όταν συγκρούεται με τους “αχρείους”, όπως αποκαλεί τα κορυφαία στελέχη της διοίκησης της easyJet για τις παραγγελίες αεροσκαφών από την Airbus, εν μέσω πανδημίας, τις σκληρές ανακοινώσεις, τις… επικηρύξεις και τις μάχες στα συμβούλια των μετόχων, τόσο ευαίσθητος είναι, όταν αφορά συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Έτσι μεγάλωσε, άλλωστε. Τόσο ο ίδιος, όσο τα δύο του αδέρφια, Πόλυς και Κλέλια, άκουγαν τον πατέρα τους, τον εφοπλιστή Λουκά Χατζηιώαννου, να τους λέει πως, «ακόμα και αν το προηγούμενο βράδυ είστε με τον βασιλιά, ή με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, ποτέ να μη γυρνάτε την πλάτη σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Nα προσφέρετε πάντα». Και όντως. Αν και ζει μεταξύ Μονακό, Λονδίνου και Αθήνας, αν και συγχρωτίζεται με πρίγκιπες, όπως ο καλός του φίλος, Αλβέρτος του Μονακό και ο Κάρολος της Αγγλίας αλλά και μεγιστάνες των επιχειρήσεων, θυμάται πάντα αυτούς που έχουν ανάγκη. Και προσφέρει.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα της προσφοράς, είναι μια… σημερινή του απόφαση. Σήμερα, που η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική από ποτέ, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου στηρίζει ξανά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προσφέροντας καθημερινά στα 343 παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού, 1 τσουρεκάκι την ημέρα, για ένα έτος.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ίδρυμα θα προσφέρει πάνω από 121.603 τσουρεκάκια, λιανικής αξίας άνω των 121.603€, σε παιδιά που μεγαλώνουν στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρέχοντάς τους έτσι την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται για τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου λέει ότι «το Χαμόγελο του Παιδιού δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένας οργανισμός με τον οποίο μας συνδέει η πίστη σε αξίες απόλυτα επίκαιρες, όπως η Ανιδιοτέλεια, η Φροντίδα, η Ισότητα και ο Σεβασμός. Μετά την επιτυχία της περσινής μας συνεργασίας, επιλέγουμε φέτος να επαναλάβουμε τη δράση, προφέροντας καθημερινά ένα τσουρεκάκι σε καθένα από αυτά τα παιδιά. Είμαι σίγουρος ότι και φέτος θα καταφέρουμε να τους δώσουμε το κουράγιο που χρειάζονται για ν’ αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις με αισιοδοξία».

Η προσφορά του Ιδρύματος είναι μέρος της δράσης «Φαγητό από Καρδιάς», που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2014 και προσφέρει κάθε εργάσιμη ημέρα – χωρίς καμία διάκριση – φαγητό σε ανθρώπους που προσέρχονται στα Κέντρα Διανομής σε 7 σημεία στην Αττική. Αλλά η κοινωφελής δράση μέσω του Stelios Philanthropic Foundation, προσφέροντας «φαγητό από καρδιάς», δεν είναι η μόνη: Θεσμός έχουν γίνει πλέον και τα βραβεία «Στέλιος Xατζηιωάννου» για τη χρηματοδοτική στήριξη νέων επιχειρηματιών και καινοτόμων εταιριών. Δίνει υποτροφίες σε παιδιά που θα σπουδάσουν σε Eλλάδα και εξωτερικό, βρίσκεται, μαζί με την αδερφή του, Kλέλια, στο πλευρό ανθρώπων που υποφέρουν μετά απο καταστροφές (όπως έκαναν για τα θύματα των πυρκαγιών στο Mάτι και την Hλεία) και θα δωρίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Giving Pledge. Πρόσφατα, πρόσφερε 300.000 ευρώ, με τη μορφή διατακτικών σίτισης, σε 3.000 νοσηλευτές από 25 νοσοκομεία της χώρας. Tο καλοκαίρι, ανακαίνισε τον Άγιο Mάμμα, στις Σπέτσες. Άλλωστε, λέει, «εγώ έγινα γνωστός ως επιχειρηματίας, θέλω να γίνω γνωστός ως φιλάνθρωπος»…

Κι όμως: Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, αυτός ο συμπονετικός άνθρωπος, ο τύπος που, αν τον γνωρίσεις θα διαπιστώσεις έκπληκτος ότι δεν διακατέχεται από σύνδρομα… ανωτερότητας και είναι ένας φιλικός, ευφυέστατος και ιδανικός για συζήτηση άνθρωπος, είναι ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του κόσμου με περιουσία που ξεπερνά τα 1,3 δισεκατ. δολάρια. Είναι τόσο σημαντικός που η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε Ιππότη, σε ειδική τελετή στο Μπάκιγχαμ. Διαχειρίζεται περισσότερα από 1.000 brands της easy, ενώ επενδύει διαρκώς, στο real estate (πρόσφατα έχει αγοράσει ένα νεοκλασικό στην Αλωπεκής, στο Κολωνάκι, ένα άλλο ακίνητο στις Σπέτσες, μια εταιρεία real estate στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο αδερφός του, Πόλυς, εξαγόρασε το θερινό ανάκτορο της βασίλισσας Φρειδερίκης), αλλά και σε startups όπως οι Ferryhopper και η easyHemp.gr.

Έχει όμως ένα “κακό”: Είναι η ειλικρίνεια. Εάν θεωρεί πως κάπου γίνεται κάτι στραβό, δεν θα μασήσει τα λόγια του. Θα πει αυτό που σκέφτεται, δίχως περιστροφές. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό αφορά την εταιρεία με την οποία “άνοιξε τα φτερά του”: Την easyJet, την αεροπορική χαμηλού κόστους που ίδρυσε, με ένα δάνειο από τον πατέρα του, αλλάζοντας για πάντα τις αερομεταφορές στον κόσμο, αλλά και εξελισσόμενος σε κορυφαίο επιχειρηματία του πλανήτη. Δεν θα “χαρίσει κάστανα”, θα προστατεύσει τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της, πολεμώντας σκληρά μέχρι τέλους.

Και αυτό κάνει, καιρό τώρα, στην εταιρεία που ίδρυσε και σήμερα είναι μεγαλομέτοχος, όταν συγκρούεται με τη διοίκηση της easyJet. Παρότι έχει μειώσει το ποσοστό του κάτω του 33% και έχει χάσει «μάχες», όπως την ψηφοφορία των μετόχων για την αποπομπή 3 στελεχών της εταιρίας, επιμένει με μεγαλύτερη ένταση στην κόντρα, με επίκεντρο την παραγγελία ύψους 4,5 δισ. βρετανικών λιρών προς την Airbus, της οποίας ζητά την ακύρωση.

Aπέναντι στο «σπαθί» του Sir βρέθηκαν o πρόεδρος, John Barton, ο CEO, Johan Lundgren, και ο CFO, Andrew Findlay. O τελευταίος, παραιτήθηκε όταν ο Στέλιος ανακοίνωσε ότι δίνει 5 εκατ. στερλίνες σε whistleblower που θα του δώσει στοιχεία για σκάνδαλο διαφθοράς μεταξύ Airbus – easyJet (έχει ήδη στοιχεία για κρυφό δείπνο με στέλεχος της Airbus στο Ξενοδοχείο Schweizerhof στη Λουκέρνη στις 17 Nοεμβρίου 2016). Tώρα, μετά την ανακοίνωση των χειρότερων στην ιστορία της αποτελεσμάτων της easyJet, ο Sir επιμένει ότι «οι αχρείοι έχουν προκαλέσει ζημιές 1,3 δισ. λιρών στην εταιρεία σε ένα 12μηνο και θέλουν να συνεχίσουν την αγορά αεροσκαφών» και μάλλον δικαιώνεται για την καταστροφή που προέβλεπε, μιας και η easyJet προσφεύγει σε δανεισμό- “μαμούθ”, ύψους 1,87 δις…

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ