Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς και γιατί η Coinbase εκτοξεύει το bitcoin

Πώς και γιατί η Coinbase εκτοξεύει το bitcoin

Το μεγάλο… μυστήριο της εποχής μας, φαίνεται ότι είναι τα κρυπτονομίσματα. Όσο το bitcoin έχει μπει σαν “ταύρος σε υαλοπωλείο”, σε μια ξέφρενη πορεία, ακόμα και οι πιο έμπειροι οικονομολόγοι και αναλυτές, διαφωνούν ως προς την πορεία του. Οι bitcoin bulls βλέπουν το κρυπτονόμισμα ως μέσο αποθήκευσης αξίας “απέναντι” στον χρυσό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο διαφοροποίησης ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, ενώ κάποιοι οικονομολόγοι, όπως ο Joseph Stiglitz και ο Nouriel Roubini δεν πείθονται: Βλέπουν το bitcoin ως ένα μεγάλο ρίσκο, λόγω της εξαιρετικής μεταβλητότητας που έχει καταδείξει και ως ένα όχημα για παράνομες συναλλαγές.

Όσο οι ειδικοί… “τσακώνονται” μεταξύ τους, το bitcoin συνεχίζει όχι να σκαρφαλώνει, αλλά να εκτοξεύει την αξία του. Σήμερα, έγραψε νέο υψηλό, ξεπερνώντας και τα 63.000 δολάρια. Αυτή τη φορά, η “αφορμή” είναι η… αναμονή: Οι επενδυτές δείχνουν να “ανυπομονούν” για την πολυαναμενόμενη είσοδο του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase στην κεφαλαιαγορά. Ωθούμενοι και από το γεγονός ότι το ράλλυ του κρυπτονομίσματος αυτή τη φορά έχει ως “καύσιμο” τη μαζική είσοδο στο bitcoin θεσμικών επενδυτών που τοποθετούνται δυνατά σε αυτό, ως ένα διαφοροποιημένο asset του χαρτοφυλακίου τους, επενδύουν μαζικά σε αυτό.

Η κύρια αφορμή που έστειλε την τιμή του bitcoin να ανέβει κατά 5% σε 24 ώρες, ώστε να φτάσει στα 63.171 δολάρια σύμφωνα με την Coin Metrics, πριν διορθώσει ελαφρά στα 62.653 δολάρια, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο σε αξία ψηφιακό νόμισμα, το Ether, “έγραψε” επίσης νέο ιστορικό ρεκόρ, φτάνοντας τα 2.222 δολάρια, ήταν η Coinbase. Το διάσημο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων πρόκειται αύριο να κάνει την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο (μέσω direct listing), η οποία αναμένεται να οδηγήσει την εταιρεία στην ιλιγγιώδη αποτίμηση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν το καταφέρει αυτό, η κεφαλαιοποίηση της Coinbase θα είναι μεγαλύτερη ακόμα και από τον ιδιοκτήτη του NYSE, Intercontinental Exchange.

Οι κρυπτοευαγγελιστές και οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων χαιρετίζουν την εισαγωγή της εταιρείας στην κεφαλαιαγορά ως ένα σημαντικό milestone για την κρυπτο-βιομηχανία μετά από χρόνια σκεπτικισμού και αμφισβήτησης από τη Wall Street και τις ρυθμιστικές αρχές. Ο CEO της λονδρέζικης πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Luno, Marcus Swanepoel, λέει στο CNBC ότι “αυτό είναι πραγματικό καλό και αληθινά σημαντικό για τη βιομηχανία. Πρόκειται να αυξήσει το ενδιαφέρον και τη διαφάνεια στη βιομηχανία μας”.

Ο Swanepoel λέει ότι υπάρχει, φυσικά, ακόμα μεγάλη δυσπιστία και πιστεύω ότι το να υπάρχει μια εισηγμένη εταιρεία τέτοιου μεγέθους, θα βοηθήσει αρκετά τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα asset class που πρέπει να πάρουν σοβαρά, αλλά μια δουλειά επίσης να πάρουν σοβαρά”.

Η Coinbase, η οποία ιδρύθηκε το 2012, είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ. Τα έσοδά της αυξάνονται θεαματικά φέτος, λόγω της ανόδου της αξίας του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Η εταιρεία ανέφερε έσοδα ύψους 1,8 δισεκατ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με τα κέρδη να αυξάνονται μεταξύ 730 και 800 εκατ. δολαρίων. Ευ αύριον, λοιπόν, τα σπουδαία…

Γιώργος Καραγιάννης

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ