Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠόσο άλλαξαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό;

Πόσο άλλαξαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό;

Για την επαναπροσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα στο πώς επηρέασε τις σχέσεις των δύο χωρών ο σεισμός στην Τουρκία μετά την αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα, μίλησε στην ΕΡΤ ο Πρέσβης επί τιμή, Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τάση που είχαμε συζητήσει άρχισε να εδραιώνεται μετά τη μεγάλη φυσική καταστροφή που συνέβη στην Τουρκία. Αρχίζει να εμπεδώνεται και αποκτά χαρακτηριστικά όχι μόνο μονιμότητας, αλλά κάποιας επικείμενης προσωρινότητας, από την οποία θα επηρεαστούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Σύμφωνα με τον έμπειρο διπλωμάτη αυτή την στιγμή «υπάρχει μια θετική τάση την οποία και οι δύο χώρες τείνουν να εκμεταλλευθούν». Σε αυτό το πλαίσιο είναι η συνάντηση των τελευταίων ημερών. «Ο αλλαγές που έχουν επισυμβεί αυτές τις τελευταίες πενήντα ημέρες είναι θετικές σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν. Εκεί εντάσσω και την πρόσφατη εξέλιξη της ανταλλαγής των δεσμεύσεων για υπερψήφιση των δύο υποψηφιοτήτων της δικής μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας στον ΙΜΟ», χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «εύλογο deal».

Ερωτηθείς για το τι μπορούμε να περιμένουμε σε μια ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής ηγεσίας ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης επισήμανε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο, τονίζοντας ό,τι «οι προοπτικές είτε βγει ο Κιλιτσντάρογλου είτε βγει ο Ερντογάν, δε θα διαφοροποιηθούν τραγικά σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την πάροδο του χρόνου και καθώς επικέντρωση του ενδιαφέροντος της τουρκικής πλευράς στην αποκατάσταση και στην ανοικοδόμηση της Ανατολίας θα γίνεται όλο και εντονότερη».

Σημείωσε, επίσης, ότι το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά καθώς το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο. «Οι άνθρωποι που επηρεάζονται δεν είναι μόνο τα οκτώ εκατομμύρια που επλήγησαν, αλλά είναι και οι δεσμοί, οι κοινωνικοί και οι συγγενικοί που έχουν, που δείχνει τελικά να φτάνει να επηρεάζουν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας. Κατά συνέπεια, η επικέντρωση στα εσωτερικά είτε εκλεγεί ο ένας είτε εκλεγεί ο άλλος, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν» πρόσθεσε ο πρέσβης επί τιμής.

Και όπως τόνισε, χρειάζεται η Τουρκία μία περίοδο νηνεμίας, όχι μόνο με εμάς, προκειμένου να μπορέσει να γιατρέψει τις πληγές της αυτές. «Βλέπουμε ότι κάνει ήδη μια προσπάθεια, περιφερειακά, να βελτιώσει τις σχέσεις της με χώρες με τις οποίες μέχρι στιγμής βρίσκονταν σε διάσταση (βλ. Αίγυπτος)», είπε εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για στροφή καταλυτική, αλλά για μία λειτουργική αναβάθμιση των σχέσεων.

Μιλώντας για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης, σε διπλωματικό επίπεδο, των δυο χωρών μετά το απόλυτο κενό των δύο ετών ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης εστίασε στην μέχρι πρότινος άρνηση του Τούρκου προέδρου να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό ενθυμούμενος τη φράση «Μητσοτάκης γιοκ». Και όπως είπε αυτό «είναι μια ακραία δήλωση στο περιθώριο των διεθνών σχέσεων, η οποία δεν γίνεται ούτε μεταξύ, εν πάση περιπτώσει κρατών τα οποία είναι σε ανοικτές εχθροπραξίες».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ