Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠόλεμος με μάσκα;

Πόλεμος με μάσκα;

Μπορεί ο τίτλος του εν λόγω κειμένου να μην συμβαδίζει με την σοβαρότητα της κατάστασης στην Ουκρανία, όμως συνοψίζει απόλυτα τις δύο μεταβλητές, οι οποίες επηρεάζουν τα μέγιστα αυτή την στιγμή τον πλανήτη, τις εμπορικές σχέσεις και συνάμα την ναυτιλία.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η πραγματικότητα είναι πως εκτός από την σχετική παύση των εμπορικών διαδρομών από και προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ο ναυτιλιακός κλάδος δεν δείχνει ακόμη να έχει επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά στο κομμάτι που αφορά τα Bulk Carriers. Στα δεξαμενόπλοια υπάρχει μια σχετική άνοδος που έχει οδηγήσει και τους Έλληνες εφοπλιστές σε νέες αγορές τελευταία, ενώ άνοδος αναμένεται και στα πλοία μεταφοράς LNG.

Όσον αφορά την «μάσκα», είναι γεγονός πως μια πόλη με πάνω από 26 εκατομμύρια κατοίκους, η Σαγκάη βρίσκεται εδώ και έναν μήνα σε πλήρη καραντίνα για την προστασία της από τον Covid-19. Ένα άμεσο αποτέλεσμα της κρατικής αυτής απόφασης είναι ο μεγάλος συνωστισμός πλοίων που παρατηρείται στα λιμάνια της πόλης. Λόγω αυτού, τονάζ παραμένει δεσμευμένο από την αγορά ωθώντας έτσι τους ναύλους ψηλότερα για τα πλοία που βρίσκονται ανοικτά στις περιοχές του Ειρηνικού.

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι και το πρώτο μεγάλο κύμα του ιού που έβαλε σε καραντίνα και τον υπόλοιπο κόσμο, είχε ξεκινήσει και πάλι από την Κίνα. Επομένως, δεν πρέπει να μας δημιουργήσει έκπληξη, αν στο προσεχές διάστημα «δούμε» νέα για κάποιο καινούριο στέλεχος του ιού.

Το καλό για την ναυτιλία είναι πως παρά τις δύο ανεξέλεγκτες αυτές μεταβλητές που επηρεάζουν φυσικά και το παγκόσμιο εμπόριο, υπάρχει κερδοφορία από τις ναυλαγορές, κάτι που ειδικά για τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και κυρίως για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έχει εκτοξεύσει τις αξίες των πλοίων.

Ενδεικτικό είναι πως η εμπορική εταιρεία LIDL, προχώρησε σε αγορά δικών της πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για να αποφύγει της καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ