Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως η SKY express άλλαξε… πίστα μέσα στη «φωτιά» της κρίσης

Πως η SKY express άλλαξε… πίστα μέσα στη «φωτιά» της κρίσης

Με την κίνηση – ματ που έκανε μέσα στη «φωτιά» της κρίσης του κορονοϊού, εξαγοράζοντας από την Airbus έξι ολοκαίνουρια Airbus A320neo, αναβάθμισε εντελώς το πτητικό της εκτόπισμα, μπαίνοντας πλέον σε δημοφιλείς και εμπορικές πτήσεις στο εσωτερικό, ενώ ανοίγεται και στο εξωτερικό.

Ο λόγος για την Sky express, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία που ξεκίνησε να πετά το 2005 αποκτώντας μεγάλη εξειδίκευση στις άγονες και επιδοτούμενες γραμμές με μικρά και ευέλικτα ελικοφόρα, ενώ πλέον με προσεκτικά βήματα ανοίγεται και σε σημαντικούς διεθνείς προορισμούς υψηλών προδιαγραφών.

Χρησιμοποιώντας την κρίση ως ευκαιρία για ανάπτυξη, αξιοποίηση των ευκαιριών ενίσχυσης του στόλου, αλλά και επανατοποθέτησης στο νέο ταξιδιωτικό status quo που διαμορφώνεται στη μετά Covid-19 εποχή, η εταιρεία αλλάζει εντελώς «πίστα», διεκδικώντας μερίδια αγοράς από την Aegean Airlines αλλά και τους ανταγωνιστές του εξωτερικού.

«Η τόλμη μας να επενδύσουμε μέσα στην κρίση, αποδίδει καρπούς για εμάς. Η κρίση ήταν μια ευκαιρία ανάπτυξης για την εταιρεία. Δίνουμε τη δική μας μάχη για την καθιέρωση της Ελλάδας ως 12μηνου προορισμού. Εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιήσουμε το momentum και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η διεθνής τάση του remote work».

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων η γενική διευθύντρια του ομίλου IOGR (στον οποίο ανήκει η SKY express) Βασιλική Χριστίδη, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της εταιρείας κατά τη χθεσινή παρουσίαση των καινούριων αεροσκαφών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, οριοθετώντας το προφίλ της Sky express επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «είμαστε μια ελληνική εταιρεία που δεν έχουμε εξαρτήσεις, αναπτυσσόμαστε με ίδιες δυνάμεις, ενώ έχουμε μηδενικό δανεισμό».

Όπως τόνισε, σήμερα Παρασκευή έρχεται το 5ο Airbus A320neo και έως τις 15 Ιουνίου θα έρθει και το 6ο, ολοκληρώνοντας την παραλαβή των έξι αεροσκαφών που αγόρασε το 2020, εκμεταλλευόμενη τις πεσμένες λόγω κρίσης τιμές διεθνώς.

Η συμφωνία για την εξαγορά των έξι Airbus A320neo είναι μια μεγάλη επένδυση που σε τιμές τιμοκαταλόγου προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια κίνηση που η διοίκηση της εταιρείας μελετούσε καιρό, ενώ η κρίση επίσπευσε την απόκτηση των αεροσκαφών, λόγω και των μειωμένων τιμών που υπάρχουν διεθνώς. Έως τώρα, ο στόλος της Sky express αποτελούνταν από 11 ιδιόκτητα ελικοφόρα αεροσκάφη τύπου ATR, των 48 και 70 θέσεων, τα οποία είναι τα πλέον κατάλληλα για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Πτήσεις για Λονδίνο, Βρυξέλες και Παρίσι

Σε μια περίοδο που το πτητικό έργο συρρικνώνεται διεθνώς, η SKY express επεκτείνεται συστηματικά αθροίζοντας σήμερα συνολικά 43 εθνικούς και διεθνείς προορισμούς. Μετά την έναρξη πτήσεων στο εξωτερικό με Λάρνακα και Βρυξέλλες και την επέκταση στο εσωτερικό με τα νέα δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη και Ρόδο, προσεχώς θα συνδέσει το Βόλο με το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ μπαίνει και σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού με ιδιαίτερο ειδικό βάρος.

Στις 5 Ιουνίου ξεκινούν οι εβδομαδιαίες πτήσεις Αθήνα – Παρίσι (Charles de Gaulle), ενώ την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσει το δρομολόγιο Αθήνα – Λονδίνο στο εμβληματικό Heathrow. Μιλώντας για το Heathrow τόνισε ότι θα γίνει ένα hub για όλη την Ευρώπη για εμάς, καθώς θα μας συνδέει με χώρες όπως ΗΠΑ και Νότια Αμερική. «Στόχος μας είναι η σταθερή και μόνιμη παρουσία στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε η κα Χριστίδη.

Επίσης, γνωστοποίησε πως τα δρομολόγια Λάρνακα, Βρυξέλες και Παρίσι δε θα είναι εποχικά αλλά θα κρατηθούν έως το καλοκαίρι του 2022 ακριβώς έτσι, κάτι που υποδηλώνει την πίστη και τη δέσμευση της εταιρείας για στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Παράλληλα, θα προστεθούν και κάποια εποχικά δρομολόγια – μόνο για το καλοκαίρι – για Αμβούργο, Ντόρτμουντ, Λυών και Νάντη.

Ισχυρό momentum ανάπτυξης

Την τελευταία πενταετία έχει κάνει σημαντικά άλματα, κάτι που μαρτυράται από τον αριθμό των επιβατών που από τους 70.000 το 2015, έφτασε στο 1,2 εκατομμύρια το 2019, πραγματοποιώντας πάνω από 32.000 πτήσεις. Επίσης, έχει δημιουργήσει γραμμές διασύνδεσης με εταιρείες όπως η KLM – AirFrance – Qatar Airways – Middle East Airlines – Cyprus Airways.

Η Sky Express και ο Όμιλος Επιχειρήσεων IO GR

H Sky Express έχει ιστορία 16 ετών καθώς ιδρύθηκε το 2005 με βάση το Ηράκλειο Κρήτης. Η εταιρεία ανήκει στον Όμιλο επιχειρήσεων IO GR, ο οποίος ιδρύθηκε το 1996 από τον Ιωάννη Γρύλο και πλέον έχει καταστεί ένας πολυσχιδής όμιλος, που στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου, απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Δραστηριοποιείται στον τομέα των αερομεταφορών, τόσο στην επίγεια εξυπηρέτηση με την SKY serv όσο και με την αεροπορική εταιρεία SKY express, ενώ έχει έντονη παρουσία στον τομέα του τουρισμού, των logistics, της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλλά και της παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής ελαιόλαδου μέσω της Terra Creta.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ