Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως η MYTILINEOS ετοιμάζεται για το… double στη διετία

Πως η MYTILINEOS ετοιμάζεται για το… double στη διετία

Ευρισκόμενος στην καλύτερη, πιο δημιουργική και πιο αναπτυξιακή φάση της πολύχρονης ιστορίας του, ο όμιλος Μυτιληναίου είναι έτοιμος να αλλάξει επίπεδο τα αμέσως προσεχή χρόνια και να «παίξει» σε ακόμη μεγαλύτερες πίστες, ανάμεσα στους leaders των ενεργειακών ομίλων της Ευρώπης.

Έχοντας μετασχηματιστεί τα τελευταία χρόνια σε έναν όμιλο με διεθνές προφίλ σε όλα τα επίπεδα, αναλαμβάνει έργα σε όλες σχεδόν τις Ηπείρους, έχοντας «χτίσει» ήδη ένα «πράσινο» (διεθνές) χαρτοφυλάκιο πλέον των είκοσι projects, συνεχίζοντας να χτυπάει κορυφαίους διαγωνισμούς.

Εύλογα, έχοντας τη δυναμική και τη ρευστότητα, ο όμιλος ακολουθεί στρατηγική επιθετικής ανάπτυξης, καθώς όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή γενική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, την προσεχή τριετία προβλέπεται διπλασιασμός των μεγεθών.

«Τα επόμενα 2-3 χρόνια με την ωρίμανση των επενδύσεων, την ανάπτυξη των μεριδίων αγοράς και την καινοτομία που φέρνουμε σε όλες τις δραστηριότητές μας, αλλά και την εικόνα έντονης ανοδικότατος των αγορών πρώτων υλών, σε όλα τα επίπεδα θα αρχίσει η απογείωση» ανέφερε.

Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η κερδοφορία του 2022 θα είναι διπλάσια του 2020. «Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη μου για το 2022, θα ακολουθήσει η απογείωση της Mytilineos», τόνισε. Μόνον για το 2021 οι προγραμματισμένες επενδύσεις της Mytilineos θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Το cash flow της εταιρείας υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα 500 εκατ. ευρώ και υφίστανται γραμμές για άλλα 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η κερδοφόρα πορεία της εταιρείας με παράλληλη υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη διεθνώς, αναδεικνύοντας στη δεδομένη συγκυρία τη συνεισφορά της μεταλλουργίας αλλά και της εν γένει διαφοροποίησης δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η 10ετής συμφωνία που συνήψε ο όμιλος Μυτιληναίου με τη Glencore, ύψους 1,6 δισ., όπως άλλωστε και προηγουμένως με τη Gazprom. Ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε νέα 10ετής συμφωνία με την Glencore, για πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, συνολικής αξίας πλέον του 1,5 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι τιμές πώλησης της αλουμίνας θα είναι σταθερές για την επόμενη 4ετία. Ως τα τέλη του έτους, εξάλλου, θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας.

Συμφωνία με τη ΔΕΗ

Ο βασικός μέτοχος και ιθύνων νους της MYTILINEOS ανακοίνωσε επίσης ότι εντός των επόμενων ημερών οριστικοποιούνται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας της Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη για το νέο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος της βιομηχανίας. Από το 2023, μετά από 60 χρόνια συνεργασίας, η ΑτΕ θα αποδεσμευθεί πλέον από τη ΔΕΗ, καθώς με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και την ενέργεια από τις ΑΠΕ του ομίλου θα υπερκαλύπτονται οι ανάγκες της βιομηχανίας σε ηλεκτρισμό.

Οι ενέργειες που έχει δρομολογήσει η MYTILINEOS ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές της πράσινης οικονομίας και παρακολουθούν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού. Γι’ αυτό άλλωστε η εταιρία κατάφερε να εκδώσει με μεγάλη επιτυχία “πράσινο” ομόλογο. Η επιμονή και αφοσίωση στα ESG κριτήρια, σε συνδυασμό με τις έγκαιρες κινήσεις στον τομέα της διαχείρισης κινδύνου επιτρέπουν τώρα στον Βαγγέλη Μυτιληναίο να λαμβάνει αποφάσεις με προοπτική.

Ανανεώσιμες

Για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο κ. Μυτιληναίος είπε πως εντός του καλοκαιριού θα αρχίσει η κατασκευή περίπου 570 MW από το χαρτοφυλάκιο των 1.480 MW της Εγνατίας. Ταυτόχρονα ο όμιλος έχει υπό κατασκευή στο εξωτερικό περίπου 510 MW τα 120 MW από τα οποία θα παραδοθούν εντός των ημερών στην Αυστραλία. Επιπλέον 444 MW πρόκειται να αρχίσουν να κατασκευάζονται άμεσα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσει η κατασκευή επιπλέον 788 MW. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου στις ΑΠΕ φτάνει τα 4 GW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

Πράσινα αλουμίνια και καλές τιμές

Στο πλαίσιο των ESG στόχων και της στρατηγικής για καλύτερο έλεγχο του κόστους, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι το Αλουμίνιο της Ελλάδας έχει στόχο να αποδεσμευτεί από τη ΔΕΗ το 2023, παράγοντας ενέργεια με πολύ χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τέλος, να σημειωθεί πως η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,364 ευρώ ανά μετοχή, με έναρξη καταβολής την 1η Ιουλίου.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ