Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΣΠρώτη πιλοτική εφαρμογή εποπτείας ασφάλειας υδατοδρομίου στην Ελλάδα με την χρήση Drone

Πρώτη πιλοτική εφαρμογή εποπτείας ασφάλειας υδατοδρομίου στην Ελλάδα με την χρήση Drone

Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή εποπτείας ασφάλειας υδατοδρομίου στην Ελλάδα με τη χρήση drone πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του του έργου «5D–AeroSafe», που έχει επιλεγεί από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο έχει ως βασικό σκοπό την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας στις αερομεταφορές, προσφέροντας λύσεις επιθεώρησης με drones για αεροδρόμια, συστήματα αεροναυτιλίας της Πολιτικής Αεροπορίας και των υδατοδρομίων.

Είναι η πρώτη φορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η υλοποίηση της εφαρμογής για υδατοδρόμια με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και πανεπιστήμιων. Το τελικό αποτέλεσμα θα αξιοποιεί τεχνολογίες drones, καθώς και τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδατοδρομίων, το οποίο θα μεγιστοποιεί την ασφάλεια προσθαλασσώσεων και αποθαλασσώσεων των υδροπλάνων, θα ελαχιστοποιήσει το διαχειριστικό κόστος λειτουργίας των υδατοδρομίων, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει μία πλήρη επιχειρησιακή εικόνα στους διαχειριστές των υδατοδρομίων.

Η κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο έχει ως μέλος, με ρόλο συντονιστή, τη γαλλική «Airbus», ενώ υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο καθώς συμμετέχουν οι εταιρεία «Future Intelligence», τα «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και το «Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο».

Επίσης, η κοινοπραξία θα συνεργαστεί στενά με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), η οποία θα ορίσει τις απαιτούμενες κανονιστικές διαδικασίες ώστε να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή εκτέλεση των πιλοτικών εφαρμογών του έργου. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μεγιστοποίηση της ασφάλειας όσον αφορά τη λειτουργία υδατοδρομίων και αεροδρομίων, ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνει το πεδίο νέων καινοτόμων υπηρεσιών στην αεροναυτιλία.

Ο διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Χρήστος Τσίτουρας, σημείωσε πως η ΑΠΑ βλέπει θετικά το ευρωπαϊκό έργο 5D–AeroSafe γιατί η λειτουργία των drones θα αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο τεχνολογίας αιχμής που θα συνδράμει σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία υδατοδρομίων και αεροδρομίων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η υπηρεσία του δρομολογεί σειρά πρωτοβουλιών, ώστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας να δημιουργηθεί το απαιτούμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας των drones.

Τα «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ως πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τόμεα, «υποστηρίζει και συμμετέχει σε κάθε παρεχόμενη υπηρεσία που βελτιώνει το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδατοδρομίων, προς όφελος των χρηστών», όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Τάσος Γκόβας.

Ο συντονιστής της κοινοπραξίας και στέλεχος της «Airbus» στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης Μεγάλων Συστημάτων, Philippe Chrobocinski, ανέφερε: «Οι προκαταρκτικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο και στην Κέρκυρα τον Νοέμβριο επικύρωσαν τα κύρια τεχνικά μέρη του έργου 5D-AeroSafe, δηλαδή το σύστημα επιθεώρησης με τη χρήση drone, την ανάλυση εικόνας με τη χρήση τεχνικής νοημοσύνης και την πλατφόρμα 5D-AeroSafe που διασφαλίζει την ασφάλεια των πτήσεων για τις εναέριες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Το επόμενο βήμα θα είναι η ενσωμάτωση όλων αυτών των στοιχείων σύμφωνα με τις προσδοκίες των τελικών χρηστών για τα υδατοδρόμια και τα αεροδρόμια, ώστε το σύστημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά από άτομα που δεν είναι ειδικοί ούτε στα drones ούτε στην πληροφορική».

Η κοινοπραξία, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις με στόχο να καταλήξει σε τελική πιλοτική εφαρμογή στο υδατοδρόμιο της Κέρκυρας, στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ