Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠρόσθετες επενδύσεις 300 δισ. σε 5G και οπτικές ίνες χρειάζεται η Ευρώπη

Πρόσθετες επενδύσεις 300 δισ. σε 5G και οπτικές ίνες χρειάζεται η Ευρώπη

Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 300 δισ. ευρώ σε 5G και οπτικές ίνες θα χρειαστεί η Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια προκειμένου να υλοποιήσει τον οδικό χάρτη για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας, ο οποίος ακούει στο όνομα «Ψηφιακή Πυξίδα». Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την πρόσφατη έρευνα της Boston Consulting Group (BCG) η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operators Association).

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την Ψηφιακή Πυξίδα θα πρέπει όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να έχουν σύνδεση με ταχύτητες τουλάχιστον ενός gigabit έως το 2030, έναντι του 59% των νοικοκυριών το 2020. Αντίστοιχα όλες οι κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να καλύπτονται από 5G μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, έναντι του 14% που καλύπτεται το 2021.

Η προηγμένη συνδεσιμότητα θα βοηθήσει την Ευρώπη να κερδίσει το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη και την απασχόληση. Σύμφωνα με την έρευνα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης θα μπορούσε να δημιουργήσει 2,4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο αυτό θα απαιτήσει νέες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον €300 δισ. σε δίκτυα νέας γενιάς στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία, δηλαδή σε 5G και σε οπτικές ίνες. Η BCG εκτιμά ότι το ήμισυ αυτών των επενδύσεων θα πρέπει να κατευθυνθεί στο 5G, ενώ τα επιπλέον €150 δισ. στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη σταθερή τηλεφωνία.

Το βάρος των επενδύσεων αυτών αναμένεται να σηκώσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΕΤΝΟ τονίζει πως οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων «θα πρέπει να γίνει ελκυστική μέσω των σωστών κινήτρων ώστε να ενισχυθεί και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Αν οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύσουν και οι επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην κοινωνία και την οικονομία του gigabit πραγματοποιηθούν τότε η BCG εκτιμά ότι η αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ θα είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι μόνο το 5G μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά €113 δισ. ενώ η ευρεία χρήση ψηφιακών λύσεων, που στηρίζονται στην αυξημένη συνδεσιμότητα, μπορεί να μειώσει ακόμα και τις εκπομπές άνθρακα έως και 15%.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ