don't even ask

don't even ask

spot_img

Προς ύφεση το νησί, το senior preferred της Πειραιώς και ο Κεντρικός, τέλος η X-Net, Holterman και Εθνική, η… μάχη της Κρήτης, το deal Εθνικής-Epsilon Net και οι… επόμενοι και τα “γεράκια” έπιασαν δουλειά

*Αρχή σήμερα από Λονδίνο: Το σκληρό πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής παρουσίασε χθες ο Τζέρεμι Χαντ. Με πληθωρισμό 11% plus στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον υπ. Οικονομικών να επιβεβαιώνει την είσοδο της οικονομίας σε ύφεση, το βαρομετρικό χαμηλώνει ακόμη περισσότερο πάνω από το City.

*Γιατί το αναφέρω: επειδή σε πολλά μας θύμισε τα… οικεία μας προγράμματα- από το καλοκαίρι του 2015 και μετά- σε μία περίοδο που ο Θόδωρος Σκυλακάκης… ταλαιπωρείται από τον «ευχάριστο» πονοκέφαλο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Προς… μηδενισμό πληθωρισμού σε πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο, ανέλυε χθες πρωί- πρωί ο Εμμ. Νότης. Το είδα- εκ των υστέρων- και αφού είχα διαβάσει τις δυσοίωνες εξελίξεις στο ΗΒ, το πόσο καλύτερα του αναμενόμενου πηγαίνει η υλοποίηση του προϋπολογισμού και σκέφτηκα, έχε γούστο.

*Βγήκε και η Πειραιώς με senior preferred, ακολουθώντας την Εθνική. Κατά την ταπεινή εκτίμηση μου καλώς, παρά το ότι ορισμένοι μίλησαν για “αλμυρό” επιτόκιο/κόστος. ΟΚ, για να δούμε: Ακριβότερο σε σχέση με πριν 12 μήνες; προφανώς και πως να μην… Όμως σε σχέση μετά από 6-12 μήνες; ποιος από τους εν λόγω βάζει το χέρι στην φωτιά, που λένε. Θα ανατρέξω στις τελευταίες δηλώσεις του Κεντρικούμας, πάντα τον ακούω ακόμη και όταν διαφωνώ. Τι είπε λοιπόν ο Γιάννης Στουρνάρας; πως πρέπει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια (τα επιτόκια ανεβαίνουν/ ακριβαίνουν εδώ και 6μηνο). Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ ανακοινώνει (στις 15/12) νέα αύξηση, θα είναι 50 μ.β ή 75 μ.β; το επίμαχο όμως είναι η αναστροφή του προγράμματος χαλάρωσης (QE) σε σύσφιξη (QT), δηλαδή της σταδιακής απόσυρσης ρευστότητας που χορηγούσε εδώ και χρόνια η Φρανκφούρτη. Ποιες οικονομίες θα δοκιμασθούν περισσότερο; οι υπερχρεωμένες Ιταλίας, Ελλάδας (που μας αφορά). Τι θα γίνει εάν η Φρανκφούρτη αρχίσει να μειώνει τις αγορές (επαναγορές) κρατικών ομολόγων; θα “τσιμπήσουν” τα επιτόκια, τα κόστη. Αυτά έχει κατά νου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος ως μέλος του δ.σ της ΕΚΤ είναι σε θέση να γνωρίζει κάτι περισσότερο. Για αυτό παραμένω επιφυλακτικός, ακούγοντας όσους κρίνουν ως “αλμυρό” το κόστος δανεισμού της Εθνικής, Πειραιώς. Γιατί; ακόμη και εάν διαψευσθεί ο δκτής της ΤτΕ, η μεν Εθνική θα έχει επιβαρυνθεί για μία έκδοση 500 εκατ. και η Πειραιώς για 350 εκατ. 

*ΟΠΑΠ, τελευταία συνεδρίαση σήμερα πριν την σέντρα του Μουντιάλ. Έως τα 12,53 ευρώ οι αγοραστές στην χθεσινή συνεδρίαση.

*Είδα, πως ακολουθούν και άλλοι στην περίπτωση του deal Εθνικής- Epsilon Net. Μεταφέρω (από το insider) με τίτλο: ο Μυλωνάς ζήλεψε τη δόξα της JPMorgan. Τώρα πείτε με περίεργο, αλλά κάποια πράγματα δεν τα καταλαβαίνω καθόλου, ζήλεψε ο ceo της Εθνικής την JPMC που πήρε την VIVA Wallet για λόγους fintech; και αγόρασε ένα ποσοστό του 7,5% του μ.κ της εταιρείας του Γιάννη Μίχου. Αλλά τι fintech να έχει η εισηγμένη για να έχουμε καλό ερώτημα; τη δραστηριότητα των 1,5-2 εκατ. της PCS; Δεν μας τα λένε και τόσο κατανοητά, εκτός εάν…

*Σημείωνε η στήλη, πως το deal έγινε με premium στο premium, δηλαδή σε τιμές 7,4 ευρώ-όταν η τρέχουσα ήταν στα 6,4 και χθες στα 5,96 ευρώ. Πόσα έβαλε στην τσέπη από αυτή την υπερτίμηση της… υπερτίμησης ο ιδρυτής της Epsilon Net; περί τα 30 εκατ. ευρώ. Στα 400 εκατ. plus η αποτίμηση του deal, όταν η κοτζάμ holding Quest αποτιμάται στα 470 εκατ.

*Τέλος σε 6 μήνες η πλατφόρμα X-Net. Ουδέν ουσιαστικό από την συνάντηση Κοντόπουλου με ΣΜΕΧΑ-ΣΕΠΕΥ. Το επιχείρημα του ceo της ΕΧΑΕ πως η χρήση της “βάζει μέσα” την εισηγμένη, ΟΚ έτσι είναι-αφού έτσι λέει. Δεν ήταν το ίδιο κατηγορηματικός όμως, όταν ως επικεφαλής του φορέα εισηγούνταν αυξήσεις στις αποδοχές του και μελών του δ.σ. Δεν είναι το ίδιο δραστικός όσον αφορά στην ανανέωση των μελών του δ.σ ακόμη και από την στιγμή που εγείρεται ζήτημα “εταιρικής διακυβέρνησης”. Για αυτά, σιγή ασυρμάτου.

*Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης ξένων χαρτοφυλακίων τα πακέτα σε ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ; ή κάτι πιο σύνθετο; Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ΔΕΗ σε διάστημα-σχεδόν- ενός μήνα έχουν αλλάξει χέρια 24 εκατ. μτχ. 

*Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχει εγκριθεί (ή θα επιστραφεί για βελτιώσεις; ) το σχέδιο της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή από το μ.κ της Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank. Και αν για την τελευταία, η DeA έχει-εδώ και καιρό- αναφερθεί στον σχεδιασμό Holterman για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού του ακόμη και πάνω από το 15%- το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Εθνική-κατ’ αρχήν-. Στην περίπτωση της η στήλη έχει διακινδυνεύσει την εκτίμηση, πως το Ριάντ σε ουδεμία περίπτωση θα πάρει το 20%, ένα μικρό μειοψηφικό και αν… μάλιστα ως χώρα της Ευρωζώνης η Ελλάδα και εποπτευόμενη από την ΕΚΤ, η ΕΤΕ η διαδικασία, που θα ακολουθηθεί θα ανοίγει δρόμο για ευρωπαϊκά & αμερικανικά funds. Όπως επίσης έχει ειπωθεί ομάδα 3-4 επιχειρηματιών θα κινηθεί on block για την απόκτηση ενός 5%-7% του μ.κ. Κίνηση, που σχετίζεται και με εμβληματικούς διαγωνισμούς λ.χ. “Αττικής Οδού”.

*Κάτι σχετικό- που προέκυψε από την συνάντηση Κοντόπουλου-ΣΜΕΧΑ- η σπουδή για εισαγωγή στο ΧΑ του 30% του μ.κ του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Θυμόσαστε, αυτήν που είχε σπεύσει να εξαγγείλει ο Αλεξ Πατέλης, ως ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού να ενεργεί ως προϊστάμενος του ceo της ΕΧΑΕ. Κάτι καταλαβαίνω σωστά, έτσι; 

*Όπως μου τα έστειλε αναγνώστης της στήλης, με ειδίκευση στα “ναυτιλιακά” του NYSE. Ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών αποτελεσμάτων από την ΝΑΤ (Nordic American Tanker) φέρνει διάσπαση και νέα υψηλά πάνω από 3,60$. Η εταιρεία του Horbjorn Hansson πηγαίνει πρόσω. 

*Από έτερο αναγνώστη, για την Alumil αυτή η εκτίμηση: σχηματισμός bull flag σε μηνιαίο (διάγραμμα).

*Για Attica Bank το μάζεμα συνεχίζεται, ή θα τους βγει το bet, οπότε… ή δεν θα τους βγει… επιλέγω το πρώτο.

*Είπα και ‘γω, συγχώνευση Παγκρήτιας-Χανίων χωρίς να έχουν “θαφτεί” πολύ βαθιά τα “τσεκούρια του πολέμου” Ηρακλείου-Χανίων τόσο εύκολα δεν γίνεται. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι… τα πήραν (έχουν τα δίκια τους) στα Χανιά από την (ομολογουμένως) άκομψη διαρροή των Ηρακλειωτών (Παγκρήτιας) περί επανεξέτασης της συγχώνευσης. Ακούστηκαν… γαλλικά στην Χανίων, μαζεύτηκαν λίγο στην Παγκρήτια για να παρέμβει ο Κεντρικός μας. Κομψά είναι αλήθεια (τι άλλο να κάνει και ο Γιάννης Στουρνάρας) στέλνοντας το μήνυμα του, “…η Παγκρήτια έχει συμφωνήσει να συγχωνευθεί με την Συνεταιριστική Χανίων και να απορροφήσει το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα…”. Πόσο πιο ευγενικά. Από την άλλη πάλι: έρχεται ο νέος μέτοχος (λ.χ. Αλέξανδρος Εξάρχου), συναντάται με τη διοίκηση και ανατρέπει/ακυρώνει αποφάσεις των μετόχων; Εάν δεν απατώμαι λειτουργούν- ακόμη- στην χώρα “εποπτικά όργανα”, λειτουργούν δ.σ κ.λ.π… Λογικά θα έπρεπε να ερωτηθούν-έστω ενημερωθούν- πολύ δε περισσότερο που στις προθέσεις των νέων μετόχων είναι η είσοδος του νέου τραπεζικού σχήματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πάντως επενδυτικά με “κρητικό εμφύλιο” σε εξέλιξη, με βλέπω να εγγράφομαι στο ΙΡΟ της Optima Bank. Νοικοκυρεμένα πράγματα και Γιώργος Τανισκίδης-Δημήτρης Κυπαρίσσης. Όταν έρθει η ώρα για εισαγωγή της στο ΧΑ. 

*Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία- για την φορολόγηση υπερκερδών από την εμπορία του ρεύματος, αλλά παραμένει απροσδιόριστο το ποσό που τελικά θα πάρει το δημόσιο (από το 90%). Πάντως έγιναν δεκτά αιτήματα των εταιρειών για την αφαίρεση στοιχείων κόστους.

*Η Ελλάδα ενεργειακό hub για την απεξάρτηση των Δυτ. Βαλκανίων από το ρωσικό αέριο. 

*“Γεράκια” της FeD και νεότερα από Λονδίνο “έριξαν” τις αγορές. Η επιβεβαίωση των 880 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη μία συνεδρίαση πριν το “κλείσιμο” Νοεμβρίου στο ΧΠΑ προσδίδει ενδιαφέρον στην σημερινή συνεδρίαση.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask