Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροκήρυξη του 5ου Καθεστώτος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου

Προκήρυξη του 5ου Καθεστώτος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου

Ανακοινώθηκε η προκήρυξη του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, με σκοπό την έγκυρη και ομαλή προετοιμασία των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων από την πλευρά των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Καθεστώς Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» καλύπτει χωρικά τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, και πιο συγκεκριμένα όλους τους Δήμους της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Καθεστώτος ανέρχεται σε 380 εκ. ευρώ και αντλεί αυτούς τους πόρους από το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 (ΠΔΑΜ 2021-2027), από τον οποίο τα 266 εκ. ευρώ κατανέμονται για ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων στη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα 114 εκ. ευρώ για ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, ο συνολικός προϋπολογισμός κατανέμεται γεωγραφικά ως εξής:

α. Ε.Σ.ΔΙ.Μ. Δυτικής Μακεδονίας: το 70% του συνολικού προϋπολογισμού (266.000.000 ευρώ) εκ των οποίων 30% (79.800.000 ευρώ) σε κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και 20% (53.200.000 ευρώ) σε κάθε μία από τις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Καστοριάς,

β. Ε.Σ.ΔΙ.Μ. Μεγαλόπολης: 30% (114.000.000 ευρώ) του συνολικού προϋπολογισμού εκ των οποίων 50% (57.000.000 ευρώ) στην περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης και 50%  (57.000.000 ευρώ) που ισοκατανέμονται στις περιοχές των όμορων Δήμων Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

Το κίνητρο της επιχορήγησης και της επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης ορίζεται στα ανώτατα όρια (100%) του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και Φλώρινας και το Δήμο Μεγαλόπολης και στο 90% στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας.

Επισημαίνεται η αύξηση των ανώτατων ορίων ενίσχυσης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, κατά 10%, στις περιοχές μετάβασης, ώστε πλέον για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 50%, για τις μεσαίες στο 60% και για τις μικρές και πολύ μικρές στο 70%.

Το Καθεστώς «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» μπορεί να ενισχύσει επενδυτικά σχέδια για όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, με τα ακόλουθα ελάχιστα όρια προϋπολογισμού:

   ● πολύ μικρές επιχειρήσεις: 100.000 ευρώ

   ● μικρές επιχειρήσεις: 250.000 ευρώ

   ● μεσαίες επιχειρήσεις: 500.000 ευρώ

   ● μεγάλες επιχειρήσεις: 15.000.000 ευρώ  

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή ενός επενδυτικού σχεδίου στο Καθεστώς «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» είναι να έχει χαρακτηριστεί ως «έργο ΔΑΜ» από την αρμόδια Επιτροπή Χαρακτηρισμού Έργων ΔΑΜ του ν.4872/2021.

Την ευθύνη για την αξιολόγηση και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων για το Καθεστώς «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» θα έχει η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων & ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Επισημαίνεται ότι, κατά την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων, βαρύνουσα σημασία θα δοθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και η έναρξη υποβολής θα εκκινήσει με τη θέση του Συστήματος σε λειτουργία.

Στόχος της εφαρμογής του Καθεστώτος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 είναι να δοθεί στις περιοχές που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση, η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με αναπτυξιακά δίκαιο τρόπο τις κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης της Χώρας μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η σημαντικότερή μας υπόσχεση στον κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο για την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων όλων όσοι ζουν στις περιοχές του λιγνίτη και την ουσιαστική χρηματοδότηση του οικονομικού τους μετασχηματισμού ώστε να έχουν πρόοδο και ευημερία για τις επόμενες δεκαετίες, ξεκινά σήμερα. Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκαν χρόνια διαπραγματεύσεων με τις Ευρωπαϊκές αρχές, ψήφιση διαφορετικών νόμων και κατάστρωση ενός πολύ μεγάλου αναπτυξιακού σχεδίου αναπτυξιακού για την περιοχή αυτή. Ως Δυτικομακεδόνας είμαι υπερήφανος γιατί σε λίγα χρόνια η περιοχή αυτή θα είναι αγνώριστη προς το καλύτερο με πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και πολλές νέες επενδύσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Ανακοινώνουμε σήμερα από την Κοζάνη την προκήρυξη του καθεστώτος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου. Στόχος του καθεστώτος αυτού είναι να ενισχυθούν τα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις περιοχές απολιγνιτοποίησης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, εργασιακών και οικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία. Με την σημερινή ανακοίνωση, δίνουμε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προετοιμάσουν τα επενδυτικά τους σχέδια ώστε να προχωρήσει άμεσα και ομαλά η όλη διαδικασία. Το καθεστώς «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» είναι το 5ο καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που ενεργοποιούμε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας. Εκσυγχρονίσαμε και βελτιώσαμε το πιο δημοφιλές επενδυτικό εργαλείο στην συνείδηση του επιχειρηματικού κόσμου, με αποτέλεσμα στα τρία πρώτα καθεστώτα που έκλεισαν να σημειωθεί θεαματική συμμετοχή. Θα συνεχίσουμε το έργο μας ώστε να συμβάλλουμε καταλυτικά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και των νέων τεχνολογιών».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ