Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Πράσινο» φως για την αποδέσμευση 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

«Πράσινο» φως για την αποδέσμευση 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, συστήνει στο Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της 10ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποποτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των θεσμών και τονίζει πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις δέουσες συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία. Οι αρχές πραγματοποίησαν μια σειρά από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κρίση και την ενίσχυση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει επιτυχώς το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», αναφέρει η έκθεση.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ποσό αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.ά.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η Κομισιόν προβλέπει πως το πρωτογενές έλλειμμα της Ελλάδας θα φτάσει το 7,3% του ΑΕΠ το 2021 και το 0,5% του ΑΕΠ το 2022, πρόβλεψη η οποία συμπίπτει με αυτή των ελληνικών Αρχών. Ωστόσο, τονίζεται πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος της αβεβαιότητας γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και όποιες δημοσιονομικές επιπτώσεις θα επιφέρει.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ