Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ«Πράσινες» επενδύσεις ύψους 18 δις

«Πράσινες» επενδύσεις ύψους 18 δις

Εγχώριες και εταιρείες του εξωτερικού αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον μετά από τη διάθεση σχεδόν 18 δισ. ευρώ ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων για οτιδήποτε από ηλιακά πάνελ μέχρι αποθήκευση ενέργειας. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, στην Boston Consulting Group Inc.

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι περισσότερα από 30% των κεφαλαίων της ΕΕ για την Ελλάδα κατευθύνονται σε “πράσινες ευκαιρίες”», σημειώνει ο κ. Αντωνιάδης.

Οι ελληνικές προτάσεις για τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε αύξηση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 7% μέχρι το 2026 και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πρακτορείο στο δημοσίευμά του αναφέρεται στα παρακάτω έργα:

-Τα Ελληνικά Πετρέλαια, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ελλάδας, θα κατασκευάσουν 18 ηλιακά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 204 MW στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη.

-Η ΔΕΗ και η RWE AG της Γερμανίας συμφώνησαν να δαπανήσουν ένα δισ.  ευρώ σε ηλιακά πάρκα χωρητικότητας 2 GW, μέσω κοινοπραξίας, επίσης στην ίδια περιοχή.

-Ομάδα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και παρόχους ενέργειας της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της Motor Oil Hellas, καθώς επίσης η Trans Adriatic Pipeline AG έχουν υποβάλει πρόταση για μονάδα πράσινου υδρογόνου αξίας οκτώ δισ. ευρώ.

-Η Mytilineos και η ΔΕΗ έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να εισέλθουν στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις για εθνική στρατηγική υδρογόνου τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε επίσης ότι η αύξηση των τιμών του άνθρακα ενδέχεται να στηρίξει περαιτέρω τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Οι τιμές των 90 ευρώ ανά τόνο ή υψηλότερες μακροπρόθεσμα δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν», ανέφερε.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ