Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠράσινα και προσβάσιμα πρέπει να γίνουν τα ξενοδοχεία της χώρας

Πράσινα και προσβάσιμα πρέπει να γίνουν τα ξενοδοχεία της χώρας

Πράσινα αλλά και προσβάσιμα θα πρέπει να γίνουν τα ξενοδοχεία της χώρας για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους την επόμενη ημέρα, όπως επισημάνθηκε χθες από τους συμμετέχοντες της υβριδικής ημερίδας με θέμα «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.).

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χτες η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας, Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, η πλειοψηφία του κτηριακού δυναμικού του ξενοδοχειακού κλάδου είναι ξεπερασμένο και δαπανηρό από πλευράς λειτουργίας και συντήρησης.

Αναλυτικότερα, βάσει όσων ανέφερε η κα Σδούκου για τα ξενοδοχεία

– Μία ετήσια κατανάλωση ενέργειας να ξεπερνά τις 200kWh/m2 και να φτάνει έως και τις 1.000kWh/m2.
– Συγχρόνως, ένα τυπικό ξενοδοχείο επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές 10 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ανά δωμάτιο ετησίως.

Κάπως έτσι το ετήσιο κόστος ενέργειας ανά δωμάτιο κυμαίνεται από 600 ως και 2.000 ευρώ κάτι που συνιστά ένα σημαντικό βάρος για τη λειτουργία ενός καταλύματος, με προφανή αντίκτυπο και στην κερδοφορία. Μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου το 70% της καταναλισκώμενης ενέργειας και 40% του ενεργειακού κόστους, αφορά σε θέρμανση και ψύξη στους εσωτερικούς χώρους, καθώς και στη θέρμανση του νερού.

Το παραπάνω επιβεβαίωσε και σχετική έρευνα του ΙΤΕΠ που παρουσιάστηκε χτες, σύμφωνα με την οποία και παρά το ότι δύο στα τρία ξενοδοχεία περίπου στη χώρα (περίπου το 60%) έχουν επενδύσει σε κάποια δράση εξοικονόμησης ενέργειας τα τελ. 5 χρόνια, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει χρήση του κινήτρου προσαύξησης συντελεστή απόσβεσης του άρθρου 24 του ν. 4172/2013. Για την ακρίβεια από το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού μόλις το 2.5% έχει κάνει χρήση του κινήτρου με το ποσοστό να καταγράφεται εξίσου χαμηλό για τα εποχικής και συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία (1.7% και 4.1%, αντίστοιχα).

Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα, εξετάζει μια σειρά από μέτρα. «Εξετάζουμε την απλοποίηση εφαρμογής και παράλληλα, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, την επέκταση της ισχύος των σταθμών net metering από το 1 MW που είναι σήμερα στα 3 MW» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σδούκου, προσθέτοντας ότι προωθείται και ο θεσμός του net metering μέσω της εγκατάστασης ενός σταθμού ΑΠΕ. «Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, μπορεί, για παράδειγμα, μία ξενοδοχειακή μονάδα με ετήσιες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας 1500 MWh να εγκαταστήσει ένα ΦΒ σταθμό ισχύος 1 MW. Με την εφαρμογή του net metering, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου με ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη των 1500 MWh, εκτιμάται πως μπορεί να μειώσει το ενεργειακό του κόστος κατά τουλάχιστον 150,000 €/έτος. Έτσι εάν σκεφτούμε ότι ένα φ/β ισχύος 1 MW έχει κόστος εγκατάστασης περίπου 600,000 € ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου θα αποσβέσει την επένδυσή του σε περίπου 4 χρόνια. Από εκεί και πέρα θα δει τον λογαριασμό ρεύματος της ξενοδοχειακής του μονάδας να μειώνεται κατά 150,000 €/έτος τουλάχιστον» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμαμτέας του ΥΠΕΝ.

Προσβασιμότητα ξενοδοχείων

Καλύτερα, που επιδέχονται ωστόσο μεγάλες βελτιώσεις εμφανίζονται τα ποσοστά προσβασιμότητας ΑμΕΑ στα ελληνικά ξενοδοχεία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από το 42% των ξενοδοχείων που ανέφερε ότι διαθέτει πισίνα προσβάσιμη σε ΑμΕΑ μόνο το 2,5% διαθέτει ειδικό αναβατόριο για την διευκόλυνση εισόδου στο νερό αυτών των ατόμων, ενώ από το 45,7% που διαθέτει παραλία προσβάσιμη σε ΑμΕΑ (ειδική διαδρομή) μόνο το 5,7% διαθέτει ειδική μηχανοκίνητη ράμπα (seatrac) για την είσοδο των ΑμΕΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα.

Κατά τα λοιπά το το 90% των ξενοδοχειακών μονάδων έχει διαμορφώσει την κύρια πόρτα εισόδου ώστε να χωράει αμαξίδιο, το 24,1% διαθέτει χώρο στάθμευσης για ΑΜΕΑ και το 30,9% διαθέτει δωμάτια για ΑμΕΑ.

Πρόθεση βέβαια των ξενοδόχων είναι να επενδύσουν για να αποκτήσουν περισσότερες προσβάσιμες εγκαταστάσεις για ΑμΕΑ με την βοήθεια κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Για την ακρίβεια το 87,3% από τα 2.603 ξενοδοχεία που διαθέτουν τουλάχιστον έναν από τους κοινόχρηστους χώρους (συνεδριακοί χώροι, γυμναστήρια, spa), επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αναβάθμιση της προσβασιμότητας στους χώρους αυτούς.

Επιπλέον το 70% από τα 6.487 ξενοδοχεία που δεν διαθέτουν δωμάτια ΑμεΑ, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις ΑμεΑ σε ορισμένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου ή να διαμορφώσουν ειδικά δωμάτια για ΑμεΑ.

Αντίστοιχα το 87,1% από τα 3.093 ξενοδοχεία που διαθέτουν δωμάτια ΑμεΑ, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις στα δωμάτια αυτά ή να διαμορφώσουν επιπλέον δωμάτια ΑμεΑ.

Περίπου το 77% από τα 4.644 ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνα επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αναβατόρια για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Τέλος, το 78,7% από τα 1951 ξενοδοχεία που διαθέτουν παραλία, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις πρόσβασης σε αυτή ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, αρωγό σε αυτές τις επενδύσεις θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Διατηρώ – Ανακαινίζω» που σχεδιάζεται από το υπουργείο. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ιδιώτες που θέλουν να ανακαινίσουν τα κτήριά τους για να τα κάνουν προσβάσιμα γι’ αυτό και θα περιλαμβάνεται ως επιλέξιμη δαπάνη η προσαρμογή στην προσβασιμότητα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα είναι έτοιμο αρχές του 2022.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ