Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠολωνία: Οι αμυντικές δαπάνες θα φθάσουν το 4% του ΑΕΠ το 2023

Πολωνία: Οι αμυντικές δαπάνες θα φθάσουν το 4% του ΑΕΠ το 2023

Στην Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την ευρισκόμενη σε πόλεμο με τη Ρωσία Ουκρανία, οι στρατιωτικές δαπάνες για το 2023 θα ανέλθουν στο 4% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά απαραίτητο να εξοπλιστούμε ακόμη πιο γρήγορα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα κάνουμε μια προσπάθεια που δεν έχει προηγούμενο: 4% του ΑΕΠ για τον πολωνικό στρατό”, είπε ο Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους σε μια στρατιωτική βάση στο Σιέντλτσε.

“Θα είναι πιθανόν το πιο υψηλό επίπεδο στρατιωτικών δαπανών μεταξύ όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ, η Πολωνία αφιέρωσε στην άμυνα το περασμένο έτος τουλάχιστον το 2,4% του ΑΕΠ της, ποσοστό που την τοποθετεί στην τρίτη θέση στο πλαίσιο της Συμμαχίας, κάτω από την Ελλάδα (3,76% του ΑΕΠ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (3,47%).

Ο προϋπολογισμός του 2023, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, προβλέπει τώρα στρατιωτικές δαπάνες που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ, δηλ. 97,4 δισ. ζλότι (20,4 δισ. ευρώ, 22,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ