Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολεοδομικά-χωροταξικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και διαχείριση των στερεών αποβλήτων εξετάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη...

Πολεοδομικά-χωροταξικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και διαχείριση των στερεών αποβλήτων εξετάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη του Κ. Χατζηδάκη με εκπροσώπους της ΤΑ

Σημαντικά ζητήματα χωροταξικού και πολεοδομικού χαρακτήρα που απασχολούν τους δήμους, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, εξετάστηκαν διεξοδικά σε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και στελεχών του υπουργείου με δημάρχους της Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δ. Οικονόμου, ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκος, χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την ανάγκη κωδικοποίησης της πολεοδομικής νομοθεσίας, την έκδοση πολεοδομικών μελετών, τα ρυμοτομικά σχέδια εφαρμογής, την εκτός σχεδίου δόμηση, τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, την έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και τις χρήσεις γης.
Ο περιφερειάρχης, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι «στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης είναι αναγκαία η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα προς την Αυτοδιοίκηση, με ταυτόχρονη ενίσχυση του προσωπικού και των απαιτούμενων υποδομών».
Σε αυτό το ζήτημα, ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας δεσμεύτηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν τυχόν βελτιώσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, σε επικείμενο νομοσχέδιο.
Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που τέθηκαν, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στη ανάγκη να επιτευχθεί μία αποτελεσματική διαχείριση στα απορρίμματα και υπογράμμισε ότι στηρίζει τον σχετικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. «Είμαστε εδώ να διευκολύνουμε για να δοθούν επιτέλους ριζικές λύσεις», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας να λύσει οριστικά αυτό το θέμα με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. «Είναι μία εθνική υπόθεση πάνω από κομματικές ταυτότητες και έχουμε την ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές να δώσουμε λύσεις», σημείωσε.
Τέλος, συμφωνήθηκε το θέμα να ξανασυζητηθεί αναλυτικά σε επόμενη τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, δημάρχων και μελετητών.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ- ΜΠΕ

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ