Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιος είναι ο Έλληνας που αναλαμβάνει τα "ηνία" της Rolls-Royce Plc

Ποιος είναι ο Έλληνας που αναλαμβάνει τα “ηνία” της Rolls-Royce Plc

Σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της Rolls-Royce Plc, τα (οικονομικά) ηνία ανατίθενται σε έναν Έλληνα. Ο λόγος για τον ελληνοκυπριακής καταγωγής Πάνο Κακούλλη, ή, καλύτερα, Panos Kakoullis, μιας και πρόκειται για ομογενή που γεννήθηκε, ζει και κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Ανεξάρτητα από αυτά, πάντως, το έργο που αναλαμβάνει είναι πολύ δύσκολο.

Κι αυτό γιατί θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα (chief financial officer και executive director, διαδεχόμενος τον Stephen Daintith) στην εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία κατασκευής κινητήρων στις 3 Μαϊου. Θα έχει προηγηθεί, στις 19 Μαρτίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Rolls-Royce Plc για το 2020. Και εδώ είναι το “κλειδί”.

Η πανδημία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στα οικονομικά της Rolls-Royce, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή και το after sales (ανταλλακτικά, συντήρηση κλπ) κινητήρων για τα πιο δημοφιλή αεροσκάφη της πολιτικής (και όχι μόνο) αεροπορίας. Η “ζημιά”, έγινε όχι μόνο της μειωμένης ζήτησης σε νέα αεροσκάφη -που, για την ακρίβεια, είναι ακύρωση παραγγελιών που είχαν τοποθετηθεί πριν από την έλευση του Covid-19). Κυρίως επειδή η βρετανική εταιρεία πληρώνεται από τους αερομεταφορείς, βάσει των ωρών πτήσης που συμπληρώνουν οι κινητήρες της.

Με δεδομένο ότι το 2020 η συντριπτική πλειοψηφία των αεροσκαφών έμεινε καθηλωμένη παγκοσμίως και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις συνεχίζονται, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως τα έσοδα της Rolls-Royce Plc για το έτος που πέρασε ήταν από μηδαμινά ως ελάχιστα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η πολυπόθητη επιστροφή στην “κανονικότητα” δεν έχει έρθει και γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία έχει προειδοποιήσει, τον Ιανουάριο, ότι το ξεκίνημα του τρέχοντος έτους θα είναι δυσκολότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Τον Ιανουάριο, η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις για το πόσο θα λειτουργήσουν οι κινητήρες της φέτος, λέγοντας ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί ταξιδιού που συνεχίζουν να πλήττουν τις αεροπορικές εταιρείες, επιφέρει μια εκροή κεφαλαίων ύψους 2 δισ. λιρών.

Το έργο του ομογενή που θα αναλάβει CFO τώρα, είναι να “συμμαζέψει” ακριβώς αυτές τις ζημιές και να φέρει την εταιρεία σε σημείο που να μετρά τις μικρότερες δυνατές ζημιές. Για την ακρίβεια, στο Λονδίνο συζητείται ότι ο Πάνος Κακούλλης αναμένεται να ηγηθεί των προσπαθειών της Rolls-Royce για περικοπές κόστους και απλοποίησης των υπηρεσιών και διαδικασιών, καθώς επιχειρεί να βγει όσο το δυνατό πιο “αλώβητη” από την κρίση του Covid-19. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι θα χρειαστούν δύσκολες, αλλά και προσεκτικές αποφάσεις.

Η επιλογή του ομογενή από τον CEO της Rolls-Royce, Warren East έγινε επειδή, όπως εξηγεί ο East, φάνηκε να είναι ο καταλληλότερος για τη θέση, λόγω της εμπειρίας του: “Ο Πάνος επέφερε σημαντικές αλλαγές στο μετασχηματισμό της Deloitte, ωθώντας και απλοποιώντας τις δραστηριότητές της. Ευελπιστούμε να επωφεληθούμε από την εξειδίκευση και την εμπειρία του καθώς προχωράμε στην εκ βάθρων αναδιοργάνωσή μας”.

Ποια είναι λοιπόν η εμπειρία του Kakoullis; Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, το 1989, εντάχθηκε στο δυναμικό της Deloitte, όπου εργάστηκε για περισσότερα από 28 χρόνια, αναλαμβάνοντας εξειδίκευση σε ζητήματα εκθέσεων για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τη SEC. Διαρκώς εξελισσόμενος, έφτασε σε κορυφαίες θέσεις, ενώ συνεργάστηκε αρκετές φορές με τη βρετανική κυβέρνηση, μεταπηδώντας στη λογιστική εταιρεία Big Four, όπου ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος του τμήματος ελέγχου και διασφάλισης για όλο τον κόσμο, μέχρι τον Μάιο του 2019. Τότε ήταν που ανέλαβε θέση ευθύνης στην PA Consulting για να προσληφθεί στη θέση του CFO στην Rolls-Royce.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ