Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ποιοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να κάνουν self test από σήμερα- Βήμα -βήμα όλη...

Ποιοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να κάνουν self test από σήμερα- Βήμα -βήμα όλη η διαδικασία

Ξεκίνησε από σήμερα η διανομή των self test σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεωτικά πρέπει να το κάνουν μόνοι τους προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους και να ανοίξει πιο γρήγορα η αγορά.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, η οποία εκδόθηκε το Σάββατο 17 Απρίλιου, τα self tests θα διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του, ενώ θα έχουν ισχύ για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς τους. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία, όπως συμβαίνει και με τους μαθητές στα Λύκεια.

Ειδικότερα το μέτρο αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τομείς:

  • Στο λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων & ποτών)
  • Στην εστίαση
  • Στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κλπ.)
  • Στις υπηρεσίες καθαρισμού
  • Σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Σε υπηρεσίες τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων

Σε ότι αφορά στον Δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν το ατομικό τεστ:

  • Υπάλληλοι των ΚΕΠ
  • Υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
  • Απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητος
  • Δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι.

Για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, στο εξής οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβληθούν σε ατομικά  τεστ πριν μεταβούν εκεί, τα οποία θα παραλάβουν δωρεάν από τα φαρμακεία, μόνο με την αναφορά του ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια, μετά την αυτοεξέταση θα πρέπει να αναρτήσουν τα αποτελέσματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self–testing.gov.gr. Στην ιστοσελίδα θα πρέπει να μεταβούν στη «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και από εκεί μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.

Αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται:

1. Στην  Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ 

2.Υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Εφόσον το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα.

Εάν ο δεύτερο τεστ  είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το έντυπο

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας να προσκομίσουν το έντυπο και εάν δεν έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, κατά το σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Εάν οι εργαζόμενοι δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος,  θα υπάρξει περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

Σημειώνεται πως σε ατομικό τεστ θα πρέπει να υποβάλλονται  οι εν λόγω εργαζόμενοι μία φορά την εβδομάδα και συνιστάται να γίνει μια ημέρα πριν την αρχή της εβδομάδας. Εφόσον πρέπει  ο εργαζόμενος εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.

Πρόστιμα από το ΣΕΠΕ

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος μεταβεί στην εργασία χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης θα πρέπει να αρνηθεί την παροχή της εργασίας και μπορεί να μην καταβάλει τις αποδοχές. Επίσης, ο εργοδότης θα πρέπει να προβεί στη δέουσα ενημέρωση για την υποχρεωτικότητα του μέτρου, διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσεις πρόστιμό 300 ευρώ.

Σε περίπτωση ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) εάν εντοπιστεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει κάνει την δήλωση, θα πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ εάν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), θα πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ρ. Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ