Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιοι είναι οι κεντρικοί πυλώνες της νέας εποχής των ΕΛΠΕ

Ποιοι είναι οι κεντρικοί πυλώνες της νέας εποχής των ΕΛΠΕ

Ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο 3,5 έως 4 δισ. ευρώ σχεδιάζει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, με αιχμή τη στροφή σε βιώσιμες ενεργειακές στρατηγικές στον κλάδο διύλισης, που θα αλλάξουν εκ βάθρων τη φυσιογνωμία της εταιρείας με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες.

Πέντε είναι οι κεντρικοί πυλώνες που θα οριοθετήσουν τη νέα εποχή και το αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου, που φέρει την ονομασία «Vision 2020-2025»

Περιβαλλοντική αναβάθμιση διύλισης: Η αναβάθμιση του κλάδου διύλισης θα γίνει με χρήση νέων τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου, βιοκαυσίμων και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% ως το 2030 και πλήρης ουδετερότητα το 2050.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέσα σε 18 μήνες τα ΕΛΠΕ θα έχουν υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο αδειών σε ΑΠΕ. Σήμερα διαθέτουν χαρτοφυλάκιο έργων 1,2-1,3 GW ΑΠΕ, με πιο εμβληματικό έργο το φωτοβολταικό της Κοζάνης, ισχύος 204 MW το οποίο έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 25% και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2022. «Στόχος μας είναι μέσα από την στροφή στις ΑΠΕ να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα. Αν συνεχίσει η φθίνουσα πορεία στα περτρελαιοειδή, τότε θα έχουμε αγοράσει κάποιο χρόνο, και θα έχουμε μια παρουσία από assets, αξίας αρκετά πάνω από 100 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης.

Εταιρική δομή. Θα αλλάξει εκ βάθρων η εταιρική δομή καθώς ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα μετασχηματιστεί από έναν αμιγώς πετρελαϊκό όμιλο σε ενεργειακή εταιρεία Συμμετοχών, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των assets, το καλύτερο management και την ισχυροποίηση του brand σε Ελλάδα και διεθνώς. Παράλληλα, θα γίνει απόσχιση του κλάδου διύλισης.

Αλλαγή καταστατικού. Απαιτείται η προσαρμογή στο νέο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης για όλες τις εισηγμένες, με στόχο να εκλείψει η γραφειοκρατία που είχε κτισθεί διαχρονικά στον όμιλο, όπως σημείωσε ο CEO.

Εικόνα του ομίλου. Εξετάζεται νέα ταυτότητα και αλλαγή στο branding ΕΛΠΕ, με στόχο πιο δυνατό αποτύπωμα του ομίλου διεθνώς, ως μια εταιρεία με καθετοποιημένες υπηρεσίες ενέργειας και όχι μόνο ένας πετρελαϊκός όμιλος.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ