Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ποιες δραστηριότητας ξεκίνησαν σήμερα. Ποιοι επαγγελματίες πρέπει να κάνουν self-test

Ποιες δραστηριότητας ξεκίνησαν σήμερα. Ποιοι επαγγελματίες πρέπει να κάνουν self-test

Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα ερχόμαστε από σήμερα με την επανέναρξη πολλών επαγγελματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Από σήμερα λοιπόν ξεκίνησαν και πάλι οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ).  

Επίσης επαναλειτουργούν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Παράλληλα, επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή).Επιπλέον ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Ακόμα τις επόμενες ημέρες επαναλειτουργούν:

-Την Παρασκευή 21/5 τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%

-Τη Δευτέρα 24/5 τα καταστήματα  ΟΠΑΠ PLAY / , σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο

-Την επόμενη Παρασκευή 28/5 επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%

– Στο τέλος του μήνα 31/5 υπάρχει η πρόθεση να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. Ωστόσο κοντά σε αυτή την ημερομηνία θα γίνει επαναξιολόγηση.

Ποιοι πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν self test

Από σήμερα, απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.

Επίσης self-test υποχρεούνται να κάνουν όσοι εργάζονται: στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν: όσοι εργάζονται, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις σχολές οδηγών. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται σε self test.

Τσουχτερό το πρόστιμο για όσους δεν κάνουν self test

Αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ. Το πρόστιμο σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self test είναι της τάξης των 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η ποινή ανεβαίνει στα 1.500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ