Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοια είναι η Krop από την Άρτα που «χτύπησε» το fund του...

Ποια είναι η Krop από την Άρτα που «χτύπησε» το fund του Καραμούζη

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πρώτη του στρατηγική επένδυση στην Ελλάδα πραγματοποίησε το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC) στο οποίο ηγείται ο επί σειρά ετών πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρώην ηγετικό στέλεχος κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων Νικόλαος Καραμούζης.

Το fund που δημιουργήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, προχώρησε στην εξαγορά πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού της εξαγωγικής εταιρείας φρέσκων φρούτων Krop, με έδρα την Άρτα. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό σχήμα, παρακολουθούσε περί τις 160 ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο να εξαγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό σε δέκα από αυτές σε πρώτη φάση.

Η Krop, μολονότι ιδρύθηκε μόλις το 2011, έχοντας δηλαδή πορεία δέκα ετών, εντούτοις έχει επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις, εξάγοντας περίπου 25 εκατ. κιλά φρούτων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινίδιων.

Αποτελεί μια 100% εξαγωγική εταιρεία, που εξυπηρετεί διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, έχοντας εκτεταμένη συνεργασία με τη γερμανική αλυσίδα Lidl, από την οποία προέρχεται το 60% των πωλήσεών της.

Πλέον, η Krop ενισχύεται με κεφάλαια και ρευστότητα για να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξαγοράς άλλων ομοειδών εταιρειών.

Η ίδρυση και η πορεία

Η Krop ιδρύθηκε από δύο νέους επιχειρηματίες, τον Κωνσταντίνο Ροπόκη και τον Σταύρο Τσολάκο, που κατάφεραν να «αναστήσουν» τις παλαιές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού ΑΣΑΦ της Άρτας και να δημιουργήσουν μια πολύ αναπτυσσόμενη επιχείρηση, που βασίζεται στα ελληνικά – μεσογειακά – προϊόντα, τα οποία έχουν τεράστια ζήτηση διεθνώς. Μέσα σε μια 4ετία από το ξεκίνημα, η εταιρεία έγινε η 1η στην Άρκα σε εξαγωγές εσπεριδοειδών και όλα πήραν το δρόμο τους.

Σημειώνεται πως στην παραγωγή εσπεριδοειδών, πρώτη είναι η Αργολίδα, μετά η Λακωνία και τρίτη ακολουθεί η Άρτα. Παλαιότερα η Άρτα είχε παραγωγή εσπεριδοειδών 120 χιλ. τόνων, ενώ σήμερα ολόκληρη η παραγωγή της ανέρχεται περίπου τους 70-80 χιλ. τόνους (κυρίως πορτοκάλια και δευτερευόντως μανταρίνια).

Η εταιρεία εξάγει περί τους 15 χιλιάδες τόνους από αυτή την παραγωγή του νομού Άρτας, ενώ μέσω επενδύσεων περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ, έχουν εκσυγχρονιστεί οι γραμμές διαλογής και ταξινόμησης. Στην εταιρεία εργάζονται περίπου 60 μόνιμοι υπάλληλοι ενώ στις περιόδους αιχμής διπλασιάζονται.

Οι δύο ιδρυτές, θα παραμείνουν ως συνεπενδυτές και μέλη της διοικητικής ομάδας και μετά την επένδυση της SMERC. Παράλληλα, η διοικητική ομάδα θα ενισχυθεί από τον Δημήτρη Βαλαχή, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, με στόχο να δώσει περαιτέρω ώθηση στη δυναμική της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι ο κ. Βαλαχής διαθέτει σημαντική εμπειρία και γνώση του αγροτικού τομέα και έχει διατελέσει στο παρελθόν CEO και υπεύθυνος για το μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Andromeda.

Συγκριτικό πλεονέκτημα η Ελλάδα

H Ελλάδα διαθέτει σχετικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα παραγωγής, διάθεσης και εξαγωγής νωπών οπωροκηπευτικών, κυρίως λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, ενώ θετικές διαμορφώνονται και οι συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης της ζήτησης, δεδομένης της αλλαγής της συμπεριφοράς των καταναλωτών παγκοσμίως, με σημαντική στροφή σε μεσογειακή και πιο υγιεινή διατροφή.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους παραγωγούς φρούτων της Ευρώπης με μεγάλη ποικιλία παραγωγής και καταγράφει εξαγωγές συνολικής αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Με αφορμή την πρώτη εξαγορά, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της SMERemediumCap, Νικόλαος Καραμούζης, υποστήριξε ότι «ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα αν ξεπεράσει τον κατά κερματισμό του και την τεχνολογική και παραγωγική του υστέρηση, ιδιαίτερα αν εκσυγχρονιστεί η παραγωγική, προμηθευτική και εξαγωγική αλυσίδα του,  εξέλιξη που προϋποθέτει τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων εταιρικών σχημάτων.

Τα τελευταία θα έχουν καλύτερες δυνατότητες να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακος, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τεχνολογική και παραγωγική υποδομή τους και τις δυνατότητες ανάπτυξης εργασιών στο εξωτερικό. Η SMERC σκοπεύει να επενδύσει  επιπρόσθετα κεφάλαια σε εταιρείες στο χώρο των φρέσκων φρούτων, διαμορφώνοντας στενές σχέσεις συνεργασίας και στήριξης των Ελλήνων παραγωγών με σύγχρονα εργαλεία».

Η SMERC επικεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα εκείνες που αντιμετωπίζουν στενότητα κεφαλαίων και επιχειρησιακή στασιμότητα, αλλά διαθέτουν δυνητικά σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Πιο είναι το SMERemediumCap Fund

Ο έμπειρος τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης έχει ενώσει τις δυνάμεις του με ειδικούς private equity και έμπειρους διαχειριστές, ενώ έχει εξασφαλίσει διαθέσιμη ρευστότητα 105 εκατ. ευρώ. Η ομάδα απαρτίζεται από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ενώ στόχος της είναι να επενδύσει μετοχικά σε 10-12 ελληνικές εταιρείες και να “ξεκλειδώσει” την αξία και το πραγματικό δυναμικό των παραπάνω ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, στην ομάδα συμμετέχουν ο Κώστας Καραφωτάκης, πρώην επικεφαλής της εταιρείας Olympia Group και ο Θεόδωρος Μόσχος (πρώην στέλεχος στην Ελλάκτωρ). Το project του Ν. Καραμούζη υποστηρίζεται επίσης από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, καθώς και από επιχειρηματίες και οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ μπορεί να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες στις οποίες στοχεύει το fund έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις πριν από την κρίση, όμως στην πορεία κάπου έχασαν το βηματισμό τους. Η SMERemediumCap σχεδιάζει να δώσει ώθηση μέσω αναδιάρθρωσης σ’ αυτές τις εταιρείες, να διοχετεύσει νέα κεφάλαια και να φέρει διαχειριστές που θα έχουν συμμετοχή στην επιχείρηση. Το focus γίνεται σε επιχειρήσεις από κλάδους όπως κατεψυγμένα θαλασσινά, παραγωγή αυγών, ελαφριά μεταποίηση, τρόφιμα και ποτά, κατασκευαστικά υλικά, φιλοξενία, δίκτυα λιανικής και χοντρικής.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ