Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠλαφόν στο φυσικό αέριο: Γιατί η πρόταση της Κομισιόν είναι προς τη...

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Γιατί η πρόταση της Κομισιόν είναι προς τη λάθος κατεύθυνση

“Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από την ΕΕ που ακολουθεί παρελκυστική πολιτική”. Αυτό σχολίασε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Σταμπόλης, αναφορικά με το παρασκήνιο πίσω από το «ναυάγιο» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

“Η πρόταση της Επιτροπής κρίνεται τελείως παρελκυστική από τις περισσότερες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Και είναι ένα πρόσχημα να συνεχιστεί αυτή η αβεβαιότητα. Οι 15 χώρες που έχουν υποστηρίξει αυτό το αίτημα προφανώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις τιμές, ενώ οι βόρειες χώρες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα”, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξήγησε ότι η Κομισιόν βρίσκεται υπό την πίεση Γερμανίας, Ολλανδίας και ορισμένων άλλων χωρών, οι οποίες δεν έχουν κανένα συμφέρον να μπει ένα ανώτατο όριο, διότι οι τιμές αυτές δεν τους επηρεάζουν ιδιαίτερα.

«Οι βόρειες χώρες θέλουν ακριβή τιμή για να μπορέσουν να προωθήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση» επισήμανε.

Όπως εξήγησε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σε λάθος κατεύθυνση λέγοντας ότι «δεν μπορείς να βάλεις ανώτατα όρια τιμές σε ένα χρηματιστηριακό στην πράξη προϊόν. Αν θες να ελέγξεις τις τιμές, θα ακολουθήσεις τον χρηματιστηριακό τρόπο που είναι να σταματήσει η διαπραγμάτευση για κάποιες ώρες. Αν δεις ότι οι τιμές ξεφεύγουν αυτός είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος. Η αγορά παίρνει αμέσως το μήνυμα και προσαρμόζεται».

«Αν υποτεθεί ότι ισχύσει μία ανώτατη τιμή, θα δούμε πολλές εταιρείες να αποσύρονται από την αγορά δημιουργώντας μια πλήρη αβεβαιότητα. Και αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των βορείων χωρών ότι αν επιβληθεί ένα ανώτατο όριο θα δούμε μία περαιτέρω αποσταθεροποίηση της αγοράς μας. Θέλει τεράστια προσοχή», είπε.

Σχολιάζοντας την παρούσα πρόταση στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα την χαρακτήρισε «μη σοβαρή», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κινείται με την απαραίτητη ταχύτητα.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ