Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠεριμένοντας την... μεγάλη Πέμπτη

Περιμένοντας την… μεγάλη Πέμπτη

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση ετοιμάζονται για την… μεγάλη Πέμπτη. Η μεν κυβέρνηση γιατί πιστεύει ότι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της κανονικότητας, η δε αντιπολίτευση γιατί εκτιμά ότι θα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ενάντια στην κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι την Πέμπτη θα νεκρώσει σχεδόν όλη η χώρα. Για πρώτη φορά, ίσως έχουν ένα πάτημα που συγκινεί τον κόσμο, και δεν είναι άλλο από αυτό της τραγωδίας των Τεμπών.

Αυτό από μόνο του ως αφήγημα δεν αρκεί για να ρίξει τον Μητσοτάκη, ούτε φυσικά για να επαναφέρει τον Τσίπρα.

Την διαπίστωση αυτή δεν την κάνουμε μόνο εμείς, αλλά και τα επιτελεία των κομμάτων. Αλλά καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Στην Νέα Δημοκρατία η εκτίμηση είναι ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στους ρυθμούς τους, τα Υπουργεία και οι μηχανισμοί της Πολιτείας ώστε να αλλάξει η ατζέντα. Και από μονοθεματική θα γίνει και πάλι πολυεπίπεδη. Με πρώτο φυσικά ζητούμενο την οικονομία και την ακρίβεια.

Η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει το βασικό μισθό, που παρά την αρχική αισιοδοξία ότι θα έφθανε τα 800 ευρώ, ο αρμόδιος Υπουργός Κ. Χατζηδάκης προσγείωσε αρκετούς στην πραγματικότητα, τονίζοντας να ξεχάσουμε το 8 από μπροστά στο βασικό μισθό.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει συγκρατημένη αύξηση περίπου όση έδωσε στους συνταξιούχους. Άρα γύρω στο 770. Αυτό αυτομάτως θα πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να πέφτει συγκεντρωτικά, αλλά ο πληθωρισμός στα ράφια συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα.

Οι αυξήσεις στα βασικά είδη συνεχίζονται και έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Και αυτό είναι το πιο δύσκολο παζλ, που καλείται να λύσει η κυβέρνηση. Διότι ακόμη και τις ημέρες τις τραγωδίας που στις δημοσκοπήσεις ήταν το πρώτο θέμα που απασχολούσε τους πολίτες, η ακρίβεια παρέμενε δεύτερο με αρκετά υψηλά ποσοστά.

Με αυτές τις τιμές στα ράφια πάντως οι εκλογές θα είναι δύσκολες και η ανάσα που θα δώσει το πάγωμα των επιτοκίων στους δανειολήπτες δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδωρο μιας δύσκολης καθημερινότητας.

Αλλά αυτά τα συζητάμε μετά την Παρασκευή που θα έχουμε μπροστά μας την πραγματικότητα των αριθμών…

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ