Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠειραιώς: Οι στόχοι, ο μετασχηματισμός και οι βασικοί πυλώνες της νέας εποχής

Πειραιώς: Οι στόχοι, ο μετασχηματισμός και οι βασικοί πυλώνες της νέας εποχής

«Χτίσιμο» προϋποθέσεων επαναλαμβανόμενης και ανθεκτικής υψηλής κερδοφορίας μέσα και από τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων, νέα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων και ευρύτερος μετασχηματισμός του οργανισμού, αποτελούν τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους της Πειραιώς Financial, ύστερα από την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. ευρώ.

Αυτά μεταξύ άλλων επισήμανε χθες σε διεθνείς αναλυτές και εκπροσώπους κορυφαίων οίκων του εξωτερικού ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, με την ευκαιρία της παρουσίασης των οικονομικών επιδόσεων 1ου τριμήνου.

Ο πρώτος στόχος εστιάζεται στην «παραγωγή» νέων πηγών εσόδων και στη δημιουργία υψηλότερων και επαναλαμβανόμενων κερδών, ώστε η τράπεζα σταδιακά να μπει στη νέα εποχή μόνιμης κερδοφορίας που θα «ασφαλίσει» τον ισολογισμό της και θα τη βοηθήσει να γυρίσει σελίδα.

Οι στόχοι για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 5,7 δισ. ευρώ φέτος (έχει ήδη εκταμιεύσει 2,1 δισ. στο πρώτο τρίμηνο) και με 10 δισ. έως το 2024 θα επιτρέψει την αύξηση της οργανικής κερδοφορίας μέσω του επιτοκιακού περιθωρίου.

Πλέον, το επόμενο στοίχημα τόσο για την Πειραιώς όσο και για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο είναι να επιστρέψει στο… core business του, ήτοι στο να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα την οικονομία και τις επιχειρήσεις, οπότε η «μάχη» διεκδίκησης μεγαλύτερων μεριδίων στις χορηγήσεις θα είναι ο διαρκής και κύριος στόχος.

Στόχος είναι επιστροφή στην κανονικότητα, που σημαίνει επιστροφή της τράπεζας στις παραδοσιακές τραπεζικές της εργασίες, άρα και στην αύξηση – και παγίωση – των εσόδων της από τόκους.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, η αύξηση των χορηγήσεων θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από το 2022. Φέτος θα ρίξει στην αγορά 5,7 δισ. ευρώ νέα δάνεια, έχοντας ήδη εκταμιεύσει το πρώτο τρίμηνο 2,1 δισ. ευρώ.

Αυτή την περίοδο η τράπεζα αφενός «καθαρίζει» τον ισολογισμό και το χαρτοφυλάκιό της, αφετέρου θωρακίζεται με «φθηνό χρήμα» που προέρχεται από την αύξηση των καταθέσεων, αλλά και τη ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ.

Οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν σε 50,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ η εξάρτηση της Πειραιώς από την ΕΚΤ έφθασε τα 11 δισ. ευρώ στο τέλος του 1ου τριμήνου.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των κόκκινων δανείων, η Πειραιώς αναμένει την έγκριση από τον επόπτη SSΜ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, με τις οποίες ο ισολογισμός θα καθαρίσει από κόκκινα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μεγάλου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και τη συνολική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 87 δισ. ευρώ που θα επιφέρουν ρυθμό ανάπτυξης 6% το 2021 και μέσο ετήσιο ρυθμό 5% μέχρι το 2024.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ