Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠειραιώς: Οκτώ φορές υπερκάλυψη - «Σήκωσε» 1,38 δισ. στο 1,15 ευρώ η...

Πειραιώς: Οκτώ φορές υπερκάλυψη – «Σήκωσε» 1,38 δισ. στο 1,15 ευρώ η τιμή διάθεσης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η προσφορά μετοχών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η διεθνής προσφορά πέτυχε υπερκάλυψη πάνω από οκτώ φορές, ενώ η εγχώρια δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές.

Η τιμή της ΑΜΚ «κλείδωσε» στο ανώτερο σημείο ενώ αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια 1,38 δισ. ευρώ, κάτι που επιβεβαίωσε η Πειραιώς Financial με επίσημη ανακοίνωσή της την Παρασκευή το απόγευμα. Το 85% της ΑΜΚ κάλυψαν ξένοι επενδυτές και το υπόλοιπο 15% εγχώρια χαρτοφυλάκια, ενώ η Τράπεζα θα εκδώσει 1,2 δισ. νέες μετοχές.

Μεταξύ των ξένων επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση συγκαταλέγονται ορισμένα από τα ισχυρότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως η BlackRock, η Fidelity Investments, η Norges κ.α. συμμετοχή που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην αύξηση κεφαλαίου και τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ευρύτερα για τις εγχώριες τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι το Norges Investment είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας και ένα από τα πλουσιότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το νέο μετοχολόγιο

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Τζον Πόλσον θα διαθέτει ποσοστό 18,62% (από 4,6% έως σήμερα) ήτοι 232,7 εκατ. μετοχές, εισφέροντας στην αύξηση 267 εκατ. ευρώ.

Το Helikon Investmens, το οποίο έχει παρουσία σε Eurobank, ΔΕΗ και Lamda, θα κατέχει το 5,22% ή 65,2 εκατ. μετοχές, εισφέροντας στην αύξηση 75 εκατ. ευρώ.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 2,9% (από 3% έως σήμερα) ήτοι 36,3 εκατ. μετοχές, εισφέροντας 42 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παραμένει βασικός μέτοχος, όμως το ποσοστό του υποχωρεί de facto σε επίπεδα χαμηλότερα της καταστατικής μειοψηφίας του 33%, αλλά πάνω από το 27%. Το Ταμείο θα κατέχει 338 εκατ. μετοχές, ενώ εισέφερε στην ΑΜΚ 389 εκατ. ευρώ. Συνολικά, περίπου το 40% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι σε free float, καθώς θα ελέγχεται από μετόχους με συμμετοχές κάτω του 5%.

Στις 5 Μαΐου αναμένεται η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης θα γίνει την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Η επίσημη ανακοίνωση της Πειραιώς Financial

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Πειραιώς Financial αναφέρει πως σε συνέχεια των από 16 Απριλίου 2021 και 20 Απριλίου 2021 ανακοινώσεών της σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι και 1.200.000.000 ευρώ και την άντληση κεφαλαίων μέχρι και 1.380.000.000 ευρώ με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της και την έκδοση μέχρι και 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ η κάθε μία (οι «Νέες Μετοχές»), η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ανακοινώνει ότι, δυνάμει της από 23 Απριλίου 2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, η τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών ορίσθηκε σε 1,15 ευρώ ανά Νέα Μετοχή, ενώ αναλήφθηκε το σύνολο των Νέων Μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding) εκτός Ελλάδος, κατά τα διαλαμβανόμενα στις ανωτέρω ανακοινώσεις της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Financial Holdings με αφορμή αυτή την εξέλιξη δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης τόνισε: «Ποιοτικοί θεσμικοί επενδυτές, μερικοί από τους οποίους δεν είχαν επενδύσει στη χώρα εδώ και πολύ καιρό, αποτελούν καταλύτη για την εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των κεφαλαιαγορών της Ελλάδας».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ