Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑΠΑΣΠΑΜΑ: Αγωνιώδη έκκληση για αίμα- Μειώνει τη χορήγηση η Ελβετία

ΠΑΣΠΑΜΑ: Αγωνιώδη έκκληση για αίμα- Μειώνει τη χορήγηση η Ελβετία

Τη μείωση της χορήγησης αίματος προς τη χώρα μας αποφάσισε η Ελβετία, με συνέπεια να κινδυνεύουν οι 700 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία που μεταγγίζονται στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Το τμήμα αιμοδοσίας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου έχει ήδη ενημερώσει τη διοίκηση του θεραπευτηρίου, με έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι η Ελβετία εξαιτίας της έλλειψης που παρουσιάζεται στη χώρα αυτή, τις επόμενες δυο εβδομάδες μειώνει τις μονάδες αίματος που στέλνει για τους 700 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία από 450 σε 300 με συνέπεια οι άνθρωποι αυτοί να κινδυνεύουν από αναβολές και υπομεταγγίσεις καθώς δεν θα υπάρχει αίμα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τους.

Συγκεκριμένα η  ανακοίνωση αναφέρει: « Κύριε Διοικητά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από επικοινωνία με τον κ. Sasca Kramer, υπεύθυνο για την αποστολή αιμάτων από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, τόσο κατά την τρέχουσα όσο και την επόμενη εβδομάδα δηλαδή 14-20 /6/21 και 21-27/6 /21, ο αριθμός των αιμάτων θα είναι μειωμένος κατά 1.3 (300 αντι 450) λόγω χαμηλού αποθέματος αίματος στη χώρα τους. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στη συνέχεια.

Το      Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) με το οποίο είμαστε σε επικοινωνία καθημερινά δηλώνει αδυναμία να μας βοηθήσει στο ελάχιστο. Παρά τις διαρκείς προσπάθειες του τμήματος μας, θα προκύψει πιθανότατα αδυναμία πλήρους κάλυψης με αίμα μεταγγιζόμενων της Μ.Α. Το τμήμα συνεχίζει δυνατά, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα».

Η Δ/ντρια ΕΣΥ Βιοπαθολόγο Αιματολογικό Εργαστήριο στο ΠΓΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Βάνα Μυρίλλα γενική Γραμματέας της Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από  Μεσογειακή και Δρεπανοκυτταρική Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), δήλωσε στο http://FinUpnews.gr ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάθε Καλοκαίρι και ιδιαίτερα φέτος με την πανδημία: « Η Ελβετία έχει ένα όριο για τα αποθέματα αίματος της χώρα της και όταν βλέπει ότι πέφτουν τότε αναγκαστικά διακόπτει τις αποστολές αίματος στην Ελλάδα, για τουλάχιστον ένα μήνα. Στο νοσοκομείο μας έρχονται όλες οι μονάδες αίματος από την Ελβετία για τις ανάγκες των ασθενών μας στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας. Καθημερινά μεταγγίζονται 70-80 άνθρωποι όποτε οι ανάγκες μας φτάνουν τις 140 μονάδες αίματος την ημέρα. Αντιλαμβάνεστε ότι η μείωση των μονάδων αίματος θα προκαλέσει αναβολές και υπομεταγγίσεις στους ασθενείς με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους (καρδιολογικές επιπλοκές κλπ)»

Ο ΠΑΣΠΑΝΑ κάνει έκκληση για άλλη μια φορά καθώς η εξαιρετικά δύσκολη αυτή κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέσα στο καλοκαίρι με συνέπεια να κινδυνέψουν ζωές. Η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται από το Σεπτέμβριο- Οκτώβριο που θα επιστρέψουν και οι αιμοδότες από τις διακοπές τους.

Η μοναδική λύση είναι φυσικά οι εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνουν οι Δήμοι. Φυσικά οι εθελοντές μπορούν να απευθυνθούν και στα  Τμήματα αιμοδοσιών τόσο στα νοσοκομεία αλλά και σε αίθουσες εκτός νοσοκομείων όπου οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να προσφέρουν αίμα όπως στο Δημοτικό Γήπεδο Αιγάλεω «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» (Θηβών 268 · 21 0561 7614).

Σύμφωνα με την κυρία Μυρίλλα όλες οι αιμοδοσίες πραγματοποιούνται με ραντεβού για να μη δημιουργείται συνωστισμός και λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας. Οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να ενημερώνονται από τους Δήμους τους ή το ΕΚΕΑ για τις αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται καθ΄όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού και να προσφέρουν αίμα σε ανθρώπους που το χρειάζονται.