Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΠαρέμβαση ΙΣΑ για την ασφάλεια των ιατρών του ΕΣΥ κατά την άσκηση...

Παρέμβαση ΙΣΑ για την ασφάλεια των ιατρών του ΕΣΥ κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους

Για το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των ιατρών του ΕΣΥ κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, απέστειλε επιστολή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Α. Πλεύρη και Π. Θεοδωρικάκο, με την οποία ζητά να αναλάβουν κάθε αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, για τη θέσπιση μέτρων ασφάλειας. Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ έχει κάνει και στο παρελθόν ανάλογες παρεμβάσεις.

«Οι γιατροί του ΕΣΥ σε αντίξοες συνθήκες αγωνίζονται για τον ασθενή και το σύστημα υγείας. Θα πρέπει να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να μπορούν οι γιατροί να ασκούν το λειτούργημά τους, προστατευμένοι και ασφαλείς», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ προς τους συναρμόδιους Υπουργούς αναφέρονται τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είχε αναδείξει το θέμα ήδη από το Μάιο του 2016 εξ αφορμής ενός περιστατικού. Τότε είχε αποστείλει επιστολή στον Υπουργό κ. Α. Ξανθό ζητώντας του, ως καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός, την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη αυστηροποίηση του πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας των χώρων εργασίας των ιατρών, οι οποίοι παρέχουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους. Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι τα περιστατικά ξυλοδαρμού, εξύβρισης, απειλής ή άλλης μορφής κακοποίησης του ιατρικού προσωπικού κυρίως στις ημέρες εφημερίας, πληθαίνουν, λαμβάνοντας τη μορφή επιδημίας. Η ασφάλεια στο χώρο εργασίας ενός δημοσίου νοσοκομείου ή άλλης δημόσιας δομής παροχής υπηρεσιών υγείας αποτελεί πρώτιστο καθήκον της πολιτείας. Οι γιατροί πρέπει κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους να νιώθουν προστατευμένοι και ασφαλείς.

Παραμένοντας στη διάθεσή σας, για κάθε εκ μέρους μας συνδρομή, για το εξαιρετικής σημασίας αυτό ζήτημα, παρακαλούμε να αναλάβετε κάθε αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία για τη θέσπιση μέτρων ασφάλειας».