Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Παράταση της διάθεσης των self-test, ζητά από τους φαρμακοποιούς το υπουργείο Υγείας

Παράταση της διάθεσης των self-test, ζητά από τους φαρμακοποιούς το υπουργείο Υγείας

Τη σημασία του προγράμματος χορήγησης δωρεάν self test στους πολίτες ως και τον Αύγουστο, τόνισαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος στην αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Υγείας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θεσμικά θέματα του κλάδου, ωστόσο βασικό θέμα αποτέλεσε η συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας και μετά τις 19 Ιουνίου.

Οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κορωνοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Ειδικότερα, ζήτησαν τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στις ομάδες των δικαιούχων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί .

Μάλιστα, για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακειών, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.

Εξήραν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, όπως η Πάτρα  η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση.

Σημειώνεται πάντως ό,τι ο Φαρμακευτικός Συλλόγος Αττικής έχει αποφασίσει την διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self tests από τα φαρμακεία των μελών του, από την 19η Ιουνίου 2021 χωρίς περαιτέρω παράταση.