Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός, στο 6,8%

Παπαευαγγέλου: Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός, στο 6,8%

Επιβαρυμένο εξακολουθεί να είναι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας με το δείκτη θετικότητας να παραμένει υψηλός, στο 6,8%. Οι επιστήμονες ναι μεν βλέπουν μια σχετική σταθεροποίηση, αλλά αυτή είναι σε υψηλό επίπεδο. Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση στη νότια Ελλάδα, σημειώνεται σταθερή αλλά σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αύξηση 20%, ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης εντοπίζονται περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα. Σημαντική διάδοση του κορωνοϊού παρατηρείται επίσης και στα νησιά, όπως σε Ρόδο, ‘Ανδρο και Σποράδες.

Όσον αφορά τα νοσοκομεία, η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid με 450 εισαγωγές την ημέρα, παρότι, όπως είπε, την Πέμπτη παρατηρήθηκε το φαινόμενο της εισαγωγής περισσοτέρων των 600 ασθενών. Συνολικά, στη χώρα νοσηλεύονται 5.200 ασθενείς με κορωνοϊό.

Παράλληλα, αυξητική είναι η τάση στα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας με περισσότερους από 1.000 ασθενείς και σχεδόν 200 διασωληνωμένους. Η καθηγήτρια τόνισε πως η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης των διασωληνωμένων, που θα ακολουθήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά.

Βασικό όπλο μας τα εμβόλια

Η λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως βασικό όπλο έναντι του κορωνοϊού είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Ήδη παρατηρείται σημαντική μείωση νέων κρουσμάτων αλλά και ασθενών στις ηλικίες άνω των 75 ετών.

Ξεκάθαρη είναι η μείωση και των ασθενών ηλικίας 60-64 ετών σε ΜΕΘ, έναν μόλις μήνα μετά την έναρξη της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμη σήμερα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, και εξήγησε πως αυτό συμβαίνει καθώς ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων αφορά στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες, που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια.

Με τη μεγάλη διασπορά του ιού στη χώρα, η Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αποφύγουμε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. «Αυτό θα πρέπει να είναι το στοίχημα για τον καθένα μας», είπε.

Επίσης τόνισε πως όσο προχωρά ο εμβολιασμός θα δούμε μείωση όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο και έκανε έκκληση για μεγάλη προσοχή στις διαδημοτικές μετακινήσεις και αποφυγή περιοχών με συνωστισμό.

Ρ. Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ