Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός: Η Ευρώπη θα κρίνει τη χρονιά του

Παναθηναϊκός: Η Ευρώπη θα κρίνει τη χρονιά του

Ο Παναθηναϊκός, όσες φουρτούνες κι αν έχει κληθεί να περάσει, είναι ομάδα μεγάλη, άμεσα συνδεδεμένη με τις ιστορικές πορείες της στην Ευρώπη. Ακριβώς γι ΄αυτό όταν καλείται να αναμετρηθεί στο κορυφαίο διασσυλογικό επίπεδο έχει πάντοτε την ίδια αποστολή. Πρόκριση!

Αυτή είναι η υποχρέωση, όπως ορίζεται από την ιστορία και το βάρος της φανέλας του. Η εφετινή εκκίνηση της σεζόν, στον Β προκριματικό γύρο του Champions League, μοιάζει να είναι για τους “πράσινους” κάτι περισσότερο από τη μισή χρονιά.

Καταρχάς διότι μία καλή πορεία σε διεθνές επίπεδο στην επόμενη σεζόν 2023/24, θα επιβεβαιώσει με εμφατικό τρόπο ότι η ομάδα αφήνει πίσω της την περίοδο της οικονομικής ανυποληψίας και της αγωνιστικής ανεπάρκειας.

Για να επιτευχθεί ασφαλώς ο στόχος θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κινήσεις στο μεταγραφικό πεδίο γρήγορα, για να προετοιμαστεί ο Παναθηναϊκός νωρίς, ώστε να αποκτήσει τη χημεία που θα χρειαστεί να έχει.

Σε αυτή τη λογική έγινε η πρόσληψη του τεχνικού διευθυντή Γιάννη Παπαδημητρίου. Ο έμπειρος άνθρωπος του ποδοσφαίρου επί της ουσίας απαλλάσσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς από ένα ρόλο που δεν θα έπρεπε κανονικά να είναι η πρώτη του δουλειά. Απελευθερώνει το σέρβο τεχνικό να δουλέψει στο απολύτως δικό του αντικείμενο και θέτει άλλες βάσεις, με διακριτούς ρόλους.

Ο Παπαδημητρίου έχει μεγάλη εμπειρία και γνωρίζει πώς πρέπει να διαχειριστεί τις ισορροπίες. Με την παρουσία τους οι μεταγραφές θα γίνουν πολύ πιο γρήγορα, συγκριτικά με πέρυσι, κάτι που πλήρωσε ο Παναθηναϊκός στο διάστημα του Ιανουαρίου.

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν παρέχουν πλέον περιθώρια ούτε ανάσας! Το αργότερο έως την 4η Ιουνίου, ίσως και νωρίτερα, εάν ξεκαθαρίσουν οι μάχες σε Βέλγιο και Ουκρανία, οι “πράσινοι” θα γνωρίζουν τις δύο υποψήφιες αντιπάλους τους στον Β προκριματικό γύρο του Champions League. Δηλαδή, τη δευτεραθλήτρια της βελγικής Jupiler League και τη δευτεραθλήτρια της ουκρανικής Premier League.

Αυτές θα μπουν ως ισχυρές στην κληρωτίδα, το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου. Τα δύο συγκεκριμένα παιχνίδια προσφέρουν στον Παναθηναϊκό την ευκαιρία να εξασφαλίσει την παρουσία του σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.

Καθώς εάν προκριθεί απ’ αυτή την πρώτη σειρά (25-26 Ιουλίου και 1-2 Αυγούστου οι αγώνες), θα έχει διασφαλίσει την παρουσία του στους ομίλους του Europa League. Σπουδαία παράμετρος διότι έτσι ο Παναθηναϊκός, εφόσον προκριθεί, θα βάλει στο ταμείο κοντά στα 15 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μετά την πολυετή απουσία από την Ευρώπη, εάν μπει σε ομίλους θα έχει άλλα 6 ματς για να συλλέξει βαθμούς, που θα τους βρει μπροστά του τα επόμενα χρόνια.

Εάν δεν τα καταφέρει με την πρώτη, θα έχει μπροστά του άλλες δύο ευκαιρίες, στον 3ο προκριματικό του Europa League και στη χειρότερη στα playoffs του Conference League.

Όλα αυτά θα βελτιώσουν και την αυτοπεποίθηση μίας ομάδας, η οποία έφερε τα βάρος τα τελευταία χρόνια ότι είναι υποδεέστερη συγκριτικά με εκείνες του παρελθόντος που έγραψαν ιστορία για το Σύλλογο του Παναθηναϊκού.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ