Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Παθήσεις του θυρεοειδή αναπτύσσουν οι ασθενείς με Covid-19

Παθήσεις του θυρεοειδή αναπτύσσουν οι ασθενείς με Covid-19

Ένα από τα πολλά προβλήματα υγείας που προκαλεί ο Covid-19 στους ασθενείς που νοσηλεύονται είναι και οι παθήσεις του θυρεοειδή γι΄αυτό και η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή είναι αφιερωμένη σε αυτούς.

Συνήθως εκδηλώνονται 1-2 εβδομάδες μετά την λοίμωξη, αλλά ευτυχώς η πορεία τους είναι μάλλον ήπια, όπως αναφέρει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία. Μάλιστα  το αρμόδιο Τμήμα Θυρεοειδή της επιστημονικής εταιρίας, συνιστά έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδή σε όλους τους ασθενείς με ιστορικό σοβαρής λοίμωξης COVID-19 αλλά και επανέλεγχο στους ασθενείς με γνωστές παθήσεις του θυρεοειδή, που νόσησαν με COVID-19, για τυχόν έγκαιρη αναπροσαρμογή της θεραπείας τους.

Η 25η Μαΐου καθιερώθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδή ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως ημέρα εορτασμού και από άλλες ενδοκρινολογικές επιστημονικές εταιρείες ανά τον κόσμο.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις παθήσεις του θυρεοειδή και τη σημασία που έχει η φυσιολογική λειτουργία του για την υγεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δυστυχώςοι παθήσεις του θυρεοειδή αυξάνονται συνεχώς σε όλον τον κόσμο. Η αυτοάνοση χρόνια θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση, παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση ως αποτέλεσμα της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση με την οποία γεννιούνται πολλά άτομα.

Αυξάνονται τα  αυτοάνοσα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή αυξάνονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου αποτελούν, μαζί με το πρόβλημα της ιωδοπενίας, την δεύτερη πιο συχνή διαταραχή της κύησης παγκοσμίως. Αύξηση παρουσιάζει και ο καρκίνος του θυρεοειδή, που είναι ο τέταρτος ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος στον κόσμο.

Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, πολλά κράτη σε όλες τις ηπείρους οργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται διαδικτυακές ημερίδες (webinars), δράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπου αυτό επιτρέπεται εν μέσω της πανδημίας.

Το Τμήμα Θυρεοειδή της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας εορτάζει εδώ και χρόνια την ημέρα αυτή με διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικής προσφοράς των μελών του.

Μάλιστα διοργανώνει ειδική διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση (webinar) για την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή, στην οποία θα παρουσιασθούν, μεταξύ άλλων, νεότερα δεδομένα για την COVID-19 και τον θυρεοειδή. Το webinar θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου 2021 στις 15.30′ μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας ΕΔΩ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ