Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌλο και περισσότεροι ιδρυτές startup «ψηφίζουν» Αθήνα

Όλο και περισσότεροι ιδρυτές startup «ψηφίζουν» Αθήνα

Έδαφος φαίνεται να κερδίζει το τελευταίο διάστημα η ελληνική πρωτεύουσα μεταξύ των ιδρυτών startup εταιρειών για την έδρα της νεοφυούς επιχείρησής τους, όπως προκύπτει από την έκθεση «2021 Startup Heatmap Europe Report».

Παρότι η χώρα μας δεν καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις της λίστας με τις προτιμητέες πόλεις για την ίδρυση startup επιχειρήσεων, μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να κερδίσει 5 ποσοστιαίες μονάδες ανεβαίνοντας στην 32η θέση των 75 πόλεων που περιλαμβάνονται.  

«Τα μεσογειακά hubs είναι κατακερματισμένα, καθώς μόνο η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα κερδίζουν τις προτιμήσεις των founders  συγκεντρώνονατς ποσοστό 18% έκαστη. Ωστόσο αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της δημοτικότητας της Αθήνας (+ 5%) και της Λευκωσίας (+ 4%), οι οποίες φαίνεται να έχουν προσελκύσει περισσότερη προσοχή το 2020 από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο «2021 Startup Heatmap Europe Report».

Σύμφωνα με τους συντάκτες του «2021 Startup Heatmap Europe Report, την πρωτιά στη συγκεκριμένη λίστα κερδίζει το Βερολίνο, εκτοπίζοντας μάλιστα το μέχρι πρότινος φαβορί, το Λονδίνο, πόλη που κρατούσε τα σκήπτρα της startup σκηνής έως και το 2019. Σε αυτή την αλλαγή συνέβαλε, σύμφωνα με την έκθεση, το Brexit.

Την πρωτοκαθεδρία των παραπάνω φαίνεται ωστόσο να απειλούν Άμστερνταμ και Βαρκελώνη. Ακολουθούν το Μόναχο, η Λισσαβόνα και το Παρίσι, ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν η Ζυρίχη, το Ταλίν της Εσθονίας και η Στοκχόλμη.

Μεγάλης δημοφιλίας μεταξύ των founders χαίρουν και τα hubs του Δουβλίνου, της Βιέννης, της Μαδρίτης, της Κοπεγχάγης και του Τελ Αβίβ, που βρίσκονται στις επόμενες θέσεις της κατάταξης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το γεγονός πως οι προτιμήσεις των ιδρυτών διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο. Για την ακρίβεια οι γυναίκες founders νεοφυών επιχειρήσεων φαίνεται να προτιμούν κατά κύριο λόγο την Βιέννη σε ποσοστό 34%. Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση μάλιστα βρίσκονται Βουδαπέστη με 30% και Όσλο με 26%

Πρέπει να επισημανθεί μάλιστα ότι η επιλογή των founders φαίνεται να μην επηρεάζεται και τόσο από το διαθέσιμο ταλέντο, αφού οι πόλεις που καταγράφουν τις μεγαλύτερες δεξαμενές διαθέσιμων ταλέντων στον τομέα των ΤΠΕ είναι διαφορετικές. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την μελέτη, τον μεγαλύτερο αριθμό προγραμματιστών καταγράφει το Λονδίνο (357.900 προγραμματιστές) ενώ στις επόμενες θέσεις βρίσκεται το Παρίσι (268.600 προγραμματιστές), το Άμστερνταμ (216.800 προγραμματιστές) και η Κολωνία (165.900 προγραμματιστές).

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ