Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ Mario Draghi στην Λιβύη–Η Ιταλία ως εναλλακτική στον άξονα Τουρκία-Ρωσία

Ο Mario Draghi στην Λιβύη–Η Ιταλία ως εναλλακτική στον άξονα Τουρκία-Ρωσία

Σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi και ο Υπουργός Εξωτερικών Di Maio ταξίδεψαν στη Λιβύη για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο Abdul Hamid Dbeibah, ο τεχνοκράτης που έχει τον ρόλο να οδηγήσει την χώρα του σε εκλογές στο τέλος του 2021.

Το μεσημέρι οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ‘εκ νέου ενεργοποίηση της Συμφωνίας της Φιλίας του 2008’, η οποία και περνά – μεταξύ άλλων – από τον Αυτοκινητόδρομο της Φιλίας, ένα σχέδιο-όραμα των Berlusconi και Gheddafi.

Ο Draghi υπογράμμισε τη σημασία αυτής της στιγμής για την ‘αναδόμηση μιας αρχαίας φιλίας’ και οι διμερείς οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις ‘να φτάσουν τα επίπεδα προ 5-6 ετών’, αρκεί η παύση πυρός να συνεχιστεί και να τηρηθεί η ασφάλεια.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, τα λεγόμενα dossier όπως ονομάζονται από τα Ιταλικά ΜΜΕ, σημειώνονται τα εξής:

Ενέργεια. Η Ιταλική εταιρεία ENI ενδιαφέρεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κυρίως αέριο) μέσω της κοινοπραξίας ENI-Noc. Επίσης, ο Draghi επιβεβαιώνει την Ιταλική υποστήριξη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, η οποία υπόκειται σε συχνά blackout πολλών ωρών λόγω των ελλιπών υποδομών.
Μεταναστευτικό. Μεγάλο πρόβλημα για την Ιταλία (και όχι μόνο), είναι ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν. Η Ιταλία πιέζει ώστε να υπάρχουν αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα με Chad και Νιγηρία.
Αυτοκινητόδρομος της Ειρήνης. Ο Αυτοκινητόδρομος της Φιλίας 2.000 περίπου χιλιομέτρων ήταν ένα σχέδιο-όραμα των Berlusconi και Gheddafi πριν από αρκετά χρόνια, και τώρα φαίνεται πως υπάρχει ο στόχος τα έργα να ξεκινήσουν ξανά σε διάφορους τομείς.
Αεροδρόμιο της Τρίπολης. Έργο πνοής είναι η ανάπλαση του κύριου αεροδρομίου της χώρας, του Mitiga, για την ενίσχυση των διεθνών συνδέσεων. Για τα έργα αυτά ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκ Δολάρια και η Ιταλία θα συμμετάσχει ενεργά στην ουσιαστική επανίδρυση της Λιβυκής Πολιτικής Αεροπορίας.
Δημόσια υγεία. Σημαντικό σημείο αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης στον τομέα της κρατικής περίθαλψης, με την Ιταλία να συνεχίζει την υποστήριξη μέσω αποστολής μασκών, προστατευτικών ειδών και φαρμάκων για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Πληρωμές στις Ιταλικές εταιρείες. Εκκρεμούν πάνω από 300 εκ Ευρώ σε πληρωμές σε Ιταλικές εταιρείες που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στη Λιβύη, και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί σχετική επιτροπή για την εκκαθάριση των πληρωμών.
Η επίσκεψη αυτή είναι μέγιστης σημασίας. Η μετα-Gheddafi περίοδος χαρακτηρίστηκε από βίαιες εξεγέρσεις και απόλυτο χάος για περίπου 10 χρόνια, με κύματα μεταναστών να έρχονται πλέον ανεξέλεγκτα κυρίως στην Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ανησυχητική είναι η παρέμβαση της Τουρκίας ως ξεκάθαρο σημάδι ηγεμονίας του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως παράλληλα με την σκιά της Ρωσίας σε αυτή την επιχείρηση. Αυτές οι γεωπολιτικές εξελίξεις φέρνουν πονοκέφαλο σε μεγάλο μέρος του Δυτικού κόσμου. Γι’ αυτό και την Κυριακή του Καθολικού Πάσχα πρώτος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Charles Michel μετέβη στην Τρίπολη για να μεταφέρει το μήνυμα πως η Ευρώπη υπάρχει και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, αρκεί να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αποχωρήσουν οι ξένοι μαχητές.

Η επίσκεψη των Draghi και Di Maio στην Τρίπολη κινήθηκε ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο όπου συνομίλησαν με τον Dbeibah το πρωί και πριν από την συνάντηση του Λίβυου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ