don't even ask

don't even ask

spot_img

Ο Τζερόμ και η Γαλλίδα, ο Γιάννος και η ΕΧΑΕ Εξωτερικού, “έρωτας” για τις τράπεζες, σειρά για ΤΕΝΕΡΓ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Χανιώτες και ΚεντροΜακεδόνες, τα highlights της ΝΑΤ και το brunch στο Κεφαλάρι

*Καλό μήνα, κατ’ αρχήν. Και θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω σήμερα από μία εξέλιξη, που προσωπικά μ’ ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από το τι είπε χθες βράδυ ο Πάουελ στο Brookings, οι Μητσοτάκης-Πατέλης στο Λονδίνο ή η ανακοίνωση του ΡΜΙ σε Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.λ.π… Το θίγει ο Νίκος Ελευθερόγλου, με αφορμή την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, οι γείτονες θα μπορούν να προωθούν τη διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στην χώρα μας. Για αυτή την αρνητική εξέλιξη ουδείς από το λεγόμενο “δημοκρατικό τόξο” βρήκε έστω 1′ να πει κάτι. Και αν από τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ουδείς περίμενε, αλλά ούτε από την ΝΔ; Δυστυχώς…

*Και συνεχίζω με τα συνήθη: για να δούμε τώρα τους “ιέρακες” και την… όμηρο τους Γαλλίδα, εάν θα επιμείνουν για νέα αύξηση κατά 75 μ.β στην συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.

*Πάντως ο Τζερόμ Πάουελ το είπε ξεκάθαρα χθες βράδυ: από Δεκέμβριο θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να επιβραδύνουμε την αύξηση των επιτοκίων. Στις 13-14/12 η FOMC. Πρώτη επιβράδυνση για την ευρωζώνη, μετά από ένα χρόνο, για τον πληθωρισμό. Στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έναντι πρόβλεψης για 10,4% από τους αναλυτές. Βέβαια ο δομικός πληθωρισμός (από τον οποίο εξαιρούνται οι ασταθείς τιμές ενέργειας και οι σταθερά ανοδικές/ακριβότερες των τροφίμων) παρέμεινε στο υψηλό του 5%. Για την Γερμανία η Destatis έδωσε για τις “τιμές καταναλωτή” 10% από 10,4% τον Οκτώβριο. Προσωπικά, σήμερα θα δω τους ΡΜΙ για Κίνα κ.λ.π, αλλά περισσότερο ενδιαφέρει ο δείκτης PCE, καθώς δείχνει τη μεταβολή των τιμών στην κατανάλωση για τον Οκτώβριο. Από τους αξιόπιστους δείκτες για τις πληθωριστικές πιέσεις.

*Συνεδρίαση rebalancing η χθεσινή, με τον τζίρο να εκτινάσσεται από τα 82 εκατ. (στις 17.00′) στα 289 εκατ. (στις 17.16′). Πακέτα αξίας 30,43 εκατ. και το 51% της αξίας συναλλαγών σε μόλις 2 μετοχές του ΟΤΕ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Βέβαια η διοίκηση της ΕΧΑΕ βλέπει πέρα από το σήμερα, πολύ πέρα, με τον Ιωάννη/Γιάννο Κοντόπουλο να θέτει σαν στόχο-για το 2030! – η σχέση αποτίμησης ως προς το ΑΕΠ να φθάσει στο 100% από 35% που είναι σήμερα. Για να συμβεί αυτό, όπως υπολογίζει ο Μάνος Χατζηδάκης θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να φθάσει τις 2.700 μονάδες ή να μπουν εταιρείες στο ΧΑ ή και τα δύο. Υπάρχει και η τρίτη εκδοχή να μειωθεί δραματικά το ΑΕΠ, αλλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ποιος ασχολείται… Στόχος του Ιωάννη/Γιάννου Κοντόπουλου το 2030 ( !! ) κεφαλαιοποίηση=ΑΕΠ. Με τα ελάχιστα, που γνωρίζω ούτε τον ΓΔ βλέπω για πάνω από τις 1.000, άντε 1.100 μονάδες (2023), ούτε εισαγωγή εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εκτός εάν με την ανοχή της Κεφαλαιαγοράς δώσουν το ΟΚ για λ.χ. 100 Μπλε Κέδρους ή 200 Πράσσειν Άλογα. Λίγη σοβαρότητα κύριοι της διοίκησης, γιατί όταν σε μόλις 2 εταιρείες γίνεται το ήμισυ του τζίρου των 280 εκατ. δεν μιλάμε για σοβαρή αγορά. Όχι τίποτε άλλο, εκθέτετε και τον πρωθυπουργό, ο οποίος εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσίασε στο Λονδίνο. Αλλά που χρόνος για τη διοίκηση, με το που επέστρεψαν από το Λονδίνο ετοιμάζονται για Νέα Υόρκη (στις 9 Δεκεμβρίου το 24ο ετήσιο της Capital Link). Δεν ξέρω εσείς τι λέτε, αλλά ΕΧΑΕ Εξωτερικού έχουμε και μια χαρά περιφέρεται (εκτός Ελλάδος). 

*Απόδοση 13,5% για τον τραπεζικό κλάδο το 2022, μια χαρά “βιβλία έκλεισαν” οι ξένοι. Πως να μην εμφανίζεται bullish η Deutsche Bank, μετά την Morgan Stanley. Πολύς έρωτας για τις τράπεζες δεν λέω, σχεδόν 32% έδωσε η Εθνική και 22,3% η Eurobank. Ακούν Παύλος Μυλωνάς και Φωκίων Καραβίας οι fund managers και ομνύουν εις υγείαν. 

*Εσπευσμένες ρευστοποιήσεις χθες στις μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από τις πρώτες κιόλας εντολές. Πιέσεις που έγιναν εντονότερες στη διάρκεια με συνέπεια να επικρατήσει ένας σχετικός προβληματισμός. Αναζήτησα την έγκυρη πηγή μου, καθώς προς στιγμήν ένοιωσα σαν… Πέτρος στο Ορος των Ελαιών. By the Book, ήταν η σύντομη απάντησή του, που με καθησύχασε. Μα τόσα κομμάτια συνέχισα; Στα ιστορικά υψηλά πωλούν, η επίσης σύντομη νέα απάντησή του. Ας είναι, σήμερα ο Γιώργος Περιστέρης και το team ανακοινώνουν οικονομικά μεγέθη 9μηνου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Και αύριο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μία περιέργεια την έχουν γνωστοί μου χρηματιστές, εάν μαζί με τον Γιώργο Περιστέρη θα πουλήσουν συμμετοχές τους και έτεροι μεγαλόσχημοι.  “Κάναμε αυτή την επένδυση διότι βλέπουμε από την δουλειά μας και τους ανθρώπους του κλάδου στην πράσινη ενέργεια…”, τάδε έλεγε ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν τον Απρίλιο του 2021 αποκτούσε 6.923.053 μετοχές και δικαιώματα ψήφου. Στα 12-13 ευρώ εκείνη την περίοδο η μετοχή, στα 19,5-20 σήμερα. Όχι άσχημα… Θυμάμαι, πως κάνα μήνα νωρίτερα το family office της Μαριάννας Λάτση είχε επενδύσει 88 εκατ. για την απόκτηση του 7,6% του μ.κ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κάτι λιγότερο από 8 ευρώ υπολογίζω, πως έδωσε τότε, έως τα 10,60 έχει φτάσει το χαρτί. Μακράν πιο κερδισμένος ο Β.Μ. από τη Μ.Λ. Αλλά και η ίδια σε κάθε περίπτωση κερδισμένη από το να μην είχε απο-επενδύσει από την Lamda Development και τον αδελφό της Σπύρο. Family office-family affair. Τα εύσημα πάντως στον ιδρυτή και πρόεδρο του ομίλου Capital Maritime & Trading, διορατικός και εύστοχος.  

*Εκτενής συζήτηση σε παρα-χρηματιστηριακές στήλες και blogs για τα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε χθες η Intralot. Διιστάμενες οι εκτιμήσεις, αντικρουόμενες οι αναλύσεις. Πάντως το ταμπλό “έδειξε” μίνι sell off σε τιμές χαμηλότερα και της αμκ και μάλιστα από μεγάλο παίκτη. Το διάγραμμα παρέπεμπε σε ρευστοποιήσεις (insiders; ) από 2-3 συνεδριάσεις νωρίτερα.  

*Και δεν συμμετείχε (ούτε σ’ αυτό) το Road Show και η μετοχή της εταιρείας του συνέχισε να ανεβαίνει. Φυσικά στον Απόστολο Βακάκη και την Jumbo αναφερόμαστε. Με νέα άνοδο 1,47% στα 15,19 ευρώ. 

*Στα μόλις 30 εκατ. η διαφορά στην αποτίμηση Helleniq Energy vs Motor Oil. 

*ΟΚ το MoU Παγκρήτιας και Συνεταιριστικής Σερρών υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών. Θα κάνει και το κομμάτι του ο Κώστας Καραμανλής εις τας Σέρρας, εκλογές έρχονται. Βλέπω και το ACTION 24 να παίρνει την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Δεν λέω, προχωράει το project μπορεί να βρει και ανώτερη θέση καλλίπυγο μεγαλοστέλεχος, αλλά με την Χανίων τι θα γίνει; Θα μείνουν εκτός οι Χανιώτες και θα βολευτούν οι ΚεντροΜακεδόνες; 

*Τα highlights από το Q3 της ΝΑΤ δείχνουν σημαντικά κέρδη, διπλασιασμό ΕΒΙΤDA και ακάθεκτη άνοδο στα ναύλα. Ο δανεισμός της παραμένει από τους χαμηλότερους στο χώρο της ναυτιλίας και διατηρεί από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως. The average Time Charter Equivalent (TCE) for our fleet during the third quarter of 2022 came in at $27,850 per day per ship, up from the second quarter of $20,080 per day per vessel. Rates have risen dramatically during the fourth quarter and so far, 74% of our spot voyage days have been booked at an average TCE of $54,100 per day per ship. Our operating costs are $8,000 per day per ship.

*The net profit for 3Q 2022 was $10.0 million or an Earnings per share (EPS) of $0.05. The second quarter saw a net loss of -$4 million and an EPS of -$0.02. Adjusted Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization (EBITDA) for 3Q 2022 doubled from the previous quarter and came in with a positive $29.6 million, compared to an EBITDA of $14.2 million in 2Q 2022. Απ’ ότι καταλαβαίνω, του βγαίνει του γνωστού μου-“κολλημένου” με το shipping του NYSE- για αυτό και τον συνεχίζω. 

*Ένα “κλειστό” brunch με bloggers και influencers είχαν χθες το μεσημέρι οι άνθρωποι του SAY Hotel, στο Κεφαλάρι. Το εν λόγω ανήκει στην οικογένεια Υφαντή (της φερώνυμης αλλαντοβιομηχανίας) που από το 2018 έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Fresh Hotel στην Αθήνα, Y στην Κηφισιά και SAY στο Κεφαλάρι (το πρώην ιδιωτικό κολλέγιο Venue). Μέσω της “Αθηναϊκές Διακοπές” η ανάπτυξη στο hoteling για την οικογένεια/ βασικούς μετόχους της πρώτης αλλαντοβιομηχανίας της χώρας. Γιατί το αναφέρω; επειδή η οικογένεια ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να βάλει την εταιρεία σε αυτό το χρηματιστήριο (ακολουθώντας τον Παναγιώτη Νίκα) και γιατί στο ξενοδοχειακό δουλεύουν και τα 3 παιδιά της οικογένειας. Χαμηλών τόνων και καλή δουλειά.  Εξαιρετικό brunch, αποθεωτική θέα από το roof, Χαρ. Τρικούπη 67 & Δηλιγιάννη (700 μέτρα από το Μουσείο Γουλανδρή). Sayhotel.gr/hotelkefalari.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask