Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ πληθωρισμός είναι εδώ

Ο πληθωρισμός είναι εδώ

Την επόμενη Παρασκευή η Eurostat θα δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κατά τον μήνα Μάρτιο. Το μεγάλο ερώτημα που ήδη απασχολεί όλη την Ευρώπη είναι το αν θα εμφανιστούν σημαντικά σημάδια αποκλιμάκωσης σε σχέση με τον Φεβρουάριο μήνα κατά τον οποίο η Ευρωζώνη «έκλεισε» στο 8,5% και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο 9,9%.

Η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Όμως τα υπόλοιπα στοιχεία -και ειδικά αυτά που αφορούν στις μεταβολές των τιμών των τροφίμων- εντείνουν τον προβληματισμό. Στην Μεγάλη Βρετανία, ήδη έφαγαν την σχετική… κρυάδα. Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων και από την Κεντρική Τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ανέβηκε στο 10,4% από 10,1% τον Ιανουάριο με κύριο πρόβλημα τις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών οι οποίες αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 18%, το μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 1977.

Έτσι, η κεντρική Τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να προστεθεί στον κατάλογο των κεντρικών τραπεζών που θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Αν προ ημερών υπήρχαν πονταρίσματα από τους αναλυτές ότι θα υπάρξει «πάγωμα» λόγω των προβλημάτων στις τράπεζες, αυτά αποσύρθηκαν καθώς ο διψήφιος πληθωρισμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ασκούντες την νομισματική πολιτική.

Η στάση που τηρούν οι κεντρικές τράπεζες αποδεικνύει ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού παραμένει οξύτατο. Όταν ρισκάρουν να βαθύνει η κρίση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο καθιστώντας ακόμη πιο ακριβό το χρήμα, είναι προφανές ότι κάτι  βλέπουν στο μέτωπο των τιμών. Και αυτό που βλέπουν είναι ένα γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων το οποίο ποια δεν δικαιολογείται από τις τιμές της ενέργειας οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε προ πολέμου επίπεδα.

Τα τρόφιμα και ο δομικός πληθωρισμός σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν μεγάλους πονοκεφάλους σε νοικοκυριά επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν θα είναι αναίμακτη.  

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ