Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι 100 φορές υψηλότερος στους ασθενείς με Covid-19 σε...

Ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι 100 φορές υψηλότερος στους ασθενείς με Covid-19 σε σχέση με όσους εμβολιάζονται

Η λοίμωξη  COVID-19 οδηγεί σε αρκετές φορές υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVT) από τα τρέχοντα εμβόλια COVID-19.

Όπως  αναφέρουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σήμερα ότι ο κίνδυνος της σπάνιας πήξης του αίματος που είναι γνωστός ως εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVT) μετά τη μόλυνση με COVID-19 είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερος από το φυσιολογικό, αρκετές φορές υψηλότερος από ό, τι μετά τον εμβολιασμό ή μετά από γρίπη .

Οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Harrison και τον Δρ Maxime Taquet από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το NIHR Oxford Health Biomedical Research Center, μέτρησαν τον αριθμό των περιπτώσεων CVT που διαγνώστηκαν τις δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωση του COVID-19 ή μετά την πρώτη δόση εμβολίου. 

Στη συνέχεια τα συγκρίθηκαν με υπολογισμένα περιστατικά CVT μετά τη γρίπη, και το επίπεδο ιστορικού στον γενικό πληθυσμό.

Αναφέρουν ότι το CVT είναι πιο συχνό μετά το COVID-19 από ό, τι σε οποιαδήποτε από τις ομάδες σύγκρισης, με το 30% αυτών των περιπτώσεων να συμβαίνει στα κάτω των 30 ετών.

Σε σύγκριση με τα τρέχοντα εμβόλια COVID-19, αυτός ο κίνδυνος είναι μεταξύ 8-10 φορές υψηλότερος και σε σύγκριση με τη βασική γραμμή, περίπου 100 φορές υψηλότερος.

Η σύγκριση ανάλυσης για αναφερόμενες περιπτώσεις CVT σε ασθενείς με COVID-19 σε σύγκριση με περιπτώσεις CVT σε εκείνους που έλαβαν εμβόλιο COVID-19 είναι:

-Σε αυτή τη μελέτη πάνω από 500.000 ασθενείς με COVID-19, η CVT εμφανίστηκε σε 39 σε ένα εκατομμύριο ασθενείς.

-Σε περισσότερα από 480.000 άτομα που έλαβαν εμβόλιο COVID-19 mRNA (Pfizer ή Moderna), το CVT εμφανίστηκε σε 4 σε ένα εκατομμύριο.

-Το CVT έχει αναφερθεί ότι εμφανίζεται σε περίπου 5 στα εκατομμύρια άτομα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου AZ-Oxford COVID-19.

-Σε σύγκριση με τα εμβόλια mRNA, ο κίνδυνος CVT από το COVID-19 είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος.

-Σε σύγκριση με το εμβόλιο AZ-Oxford, ο κίνδυνος CVT από το COVID-19 είναι περίπου 8 φορές μεγαλύτερος.

Ωστόσο, όλες οι συγκρίσεις πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά, καθώς εξακολουθούν να συγκεντρώνονται δεδομένα.

Ο Paul Harrison, καθηγητής Ψυχιατρικής και Επικεφαλής της Ομάδας Μεταφραστικής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδηςδήλωσε: «Υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές συσχετίσεις μεταξύ εμβολίων και CVT, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν τη χρήση ορισμένων εμβολίων. Ωστόσο, ένα βασικό ερώτημα παρέμεινε άγνωστο: «Ποιος είναι ο κίνδυνος CVT μετά από διάγνωση του COVID-19;».

Τα συμπεράσματα

“Καταλήξαμε σε δύο σημαντικά συμπεράσματα. Πρώτον, το COVID-19 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο CVT, προσθέτοντας στη λίστα των προβλημάτων πήξης του αίματος που προκαλεί αυτή η μόλυνση. Δεύτερον, ο κίνδυνος COVID-19 είναι υψηλότερος από ό, τι βλέπουμε με τα τρέχοντα εμβόλια, ακόμη και για άτομα κάτω των 30 ετών. κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση των ισορροπιών μεταξύ κινδύνων και οφελών για τον εμβολιασμό”.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ