don't even ask

don't even ask

spot_img

Ο αντι-Καζαμίας της DeA (ξορκίζοντας το κακό)

*Τελευταία “συνεδριάσιμη” του 2022 και αντί Καζαμιών κ.λ.π λέω να δώσω “τροφή” για σκέψη, καθώς από Δευτέρα κάνουμε ποδαρικό του 2023. Ούτως ή άλλως πασίγνωστοι και προβεβλημένοι “γκουρού” έπεσαν πανηγυρικά έξω στις προβλέψεις τους για φέτος, οπότε τι νόημα θα είχε. Θα περιοριστώ σε 2 πολύ γνωστές περιπτώσεις: Marko Kolanovic και John Stoltzfus ήταν πεπεισμένοι- αρχές 2022- για ένα ενδεχόμενο, πως η Federal Reserve θα το πήγαινε αργά, πολύ αργά όσον αφορούσε την αύξηση των επιτοκίων. Χρηματιστηριακά ο μεν συν-επικεφαλής της JPMC διεθνώς είχε θέσει τον πήχη για τον S&P500 στις 5.050 μονάδες. Ο δε επικεφαλής στρατηγικός για τις επενδύσεις της Oppenheimer ήταν ακόμη πιο bullish, καθώς προέβλεπε τις 5.330 μονάδες. Τι έγραφε χθες βράδυ το ταμπλό; S&P500 στις 3.850 μονάδες, με απώλειες σχεδόν 20% για το 2022. Για αυτό λέω να το πάρω αλλιώς… αντιθετικά.

*Contrarian σκέψεις: Στις εκλογές, όποτε και αν στηθούν οι κάλπες, η διαφορά θα είναι τέτοια που θα καθιστά αδύνατη την συγκρότηση κυβέρνησης τη δεύτερη Κυριακή, με συνέπεια τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Προσωπικά, τώρα μου απαντάται το ερώτημα προς τι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Στόχος η Εύα Καϊλή και πάντα κατά την προσωπική εκτίμηση μου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθίσταται “αιχμάλωτο” σε έξωθεν/έσωθεν πιέσεις. Γράφει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, σε ένα από τα ενδεχόμενα του για το 2023, “…σε περίπτωση παρατεταμένης εσωτερικής πολιτικό-οικονομικής αστάθειας και με δεδομένο το εύφλεκτο διεθνές περιβάλλον τότε η αυξημένη μεταβλητότητα θα κυριαρχήσει λόγω και της “ρηχότητας” της εγχώριας αγοράς. Ειδικά εάν οι ξένοι επενδυτές αντιληφθούν ότι η ομαλή κυβερνησιμότητα θα απαιτήσει πολλούς και ετερόκλητους συμμετέχοντες…”. Γνωστός μου αναλυτής (Zurich) συνεκτιμά-ειδικά για το πρώτο 6μηνο- την παράμετρο των “ελληνοτουρκικών”. Αργά το βράδυ μου εκμυστηρεύθηκε, πως τον προβλημάτισαν 2 εξελίξεις: η πρωτοφανής ενέργεια του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν να απολύσει δημοτικούς εργαζόμενους ως “γκιουλενιστές” (FETO) και “τρομοκράτες” (EYP-AKH). “Θα περιμένω να δω το πως θα ενεργήσει ο Μάκης Βορίδης- υπ. Εσωτερικών- και θα το δω…” μου συμπλήρωσε. Και δεύτερον: η κοινή επιστολή Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ μόλις μία μέρα μετά τις απειλές Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε με casus belli, ακόμη και εάν η Αθήνα κινηθεί για επέκταση των 6 ν.μ σε 12 ν.μ και στην Κρήτη (πέραν του Αιγαίου). Η αλήθεια είναι, πως σημείωσα όσα μου εκμυστηρεύθηκε. Μακάρι να παραμείνουν… αχρείαστα.

*Με την υπόθεση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήνει την πρώτη κάλπη την Κυριακή των Βαΐων (Α. 5.59′- Δ. 18.55′) θα μπορεί να έχει προχωρήσει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες; θα μπορεί να έχει προχωρήσει-στην τελική του φάση- ο διαγωνισμός για την “Αττική Οδό”; η εισαγωγή του 30% του μ.κ του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος; Σε 2 θα περιοριστώ: Σε 4 μήνες θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η Δημόσια Εγγραφή του Αερολιμένα Αθηνών για το Χρηματιστήριο Αθηνών και στα 3 δισ. υπολογίζεται η κεφαλαιοποίηση που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Πρακτικά ένα 3μηνο θέλει η σύνταξη του Ενημερωτικού, η υποβολή και η έγκριση του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για τα τραπεζικά, έχω άλλα 2 να πω: ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα άρσης της ασυλίας τραπεζικών παραγόντων. Για τον σχεδιασμό της OPTIMA BANK να εισαχθεί στο ΧΑ, παραπέμπω στις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της Γιώργου Τανισκίδη πως “…δυστυχώς στην Ελλάδα οι εκλογές επηρεάζουν πολύ την οικονομία και δεν θα θέλαμε να συμπέσει η είσοδος με μία αρνητική συγκυρία στο Χρηματιστήριο…”.

*Σημείωνε τελευταία η στήλη πως το διάγραμμα της μετοχής του ΟΤΕ (ετήσιο) παραπέμπει σε αυτό της Vodafone ένα χρόνο πριν ο βασικός μέτοχος την βγάλει από το ΧΑ. Ιούλιος 2004 ήταν, το διάγραμμα είναι ενδεικτικό. Το παράδοξο με τον ΟΤΕ φέτος, ενώ επιχειρησιακά, οικονομικά πηγαίνει με… χίλια, χρηματιστηριακά με την όπισθεν. Απώλειες 10,30% για τη μετοχή όταν ο ΓΔ μετρά κέρδη 3,30% και 3,71% ο FTSELarge Cap. Διευκολύνεται ο βασικός μέτοχος από την υποχώρηση τιμής μετοχής/χρηματιστηριακής αξίας; Προφανώς με το χαρτί στα 14,58 ευρώ και την αποτίμηση στα 6,45 δισ. Συμπληρώνω και με μία εκ των έσω πληροφορία: η Deutsche Telekom κάνει προσλήψεις σε γερμανόφωνο προσωπικό στην Ελλάδα, τυχαίο; θα δείξει.

*Βλέπω την μετοχική σύνθεση της Loulis Mills, τα κύρια μέλη του δ.σ, τον διεθνή προσανατολισμό της 7ης γενιάς “μυλωνάδων” (υπό τον Νίκο Λούλη). Ο συνδυασμός Al Dahra Holding (ελέγχει το 20%)-παρουσίας Σπύρου Θεοδωρόπουλου και Κωνσταντίνου Μαχαίρα “δείχνουν” προς Δ.Π. Θυμίζω, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πούλησε την Chipita Global SA στην Mondelez, ενώ κράτησε την Chipita Foods (λ.χ το 95% της NIKAS) που κατά 92% ελέγχεται από την Cryred (συμφερόντων του επιχειρηματία). Η Mondelez δεν έχει σχέση με την Loulis Mills, όχι ακόμη…η Al Dahra; Κωνσταντίνος Μαχαίρας, ο άνθρωπος που ανέβασε στην κορυφή την ΑΒ Βασιλόπουλος (απ’ όπου έπεσε με την αποχώρησή του). Θα μου πείτε, συνδέονται όλα αυτά; με την πρώτη ματιά όχι, με πιο ενδελεχή όμως; Από την άλλη ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει δηλώσει πως λείπουν εταιρείες “τροφίμων” από το χρηματιστήριο. Την Chipita Foods να εννοεί; κάποιο άλλο σχήμα; Αλλά και την Chipita Global 3-4 χρόνια για εισαγωγή σε χρηματιστήριο την είχε και στο τέλος την πούλησε. 

*Η στάση των ξένων, που μέχρι τώρα μας πηγαίνουν με τα… χίλια. Εάν όμως εκτιμήσουν, πως κάτι στραβώνει…; Σε 2 εβδομάδες θα έχουμε μία πρώτη ένδειξη: 14 Ιανουαρίου αξιολογεί το outlook της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Fitch- με ΒΒ τώρα, 10 Μαρτίου η σειρά της DBRS- με ΒΒhigh- ο καναδικός οίκος έχει το πιο υψηλό rating- 17 Μαρτίου η Moody’s- η πιο αυστηρή βαθμολόγηση με Βa3, τρεις βαθμίδες χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας. Και οι εαρινές ολοκληρώνονται στις 21 Απριλίου με τον οίκο Standard & Poor’s. Εδώ μας θέλω, με “πρώτη κάλπη” στις 9 Απριλίου πως μπορεί να παίζεται το (επενδυτικό) παιχνίδι…

*Έως τα 11,20 ευρώ αντέδρασε χθες η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τελική τιμή στα 10,90 ευρώ με τις περισσότερες συναλλαγές/τζίρο. Σας θυμίζουν κάτι τα 11,20 ευρώ; σωστά την τιμή που είχε καταβάλει η LatsCo Hellenic Holdings (12/3/2021) για την απόκτηση του 7,6% του μ.κ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το family office της Μαριάννας Λάτση είχε διαθέσει-τότε- κοντά στα 88 εκατ. ευρώ.

*Καμπάς/R.E.D.S: Για τους διορατικούς και επίμονους θα είναι η… Lamda Development του Hendrickus Holterman. Με περιορισμένη εμπορευσιμότητα μέχρι και την Τρίτη αλλά με συναλλαγές… μήνα χθες Τετάρτη σε ένα εύρος τιμών 2,48-2,68 με 11.760 τμχ και “φυτευτή” εντολή στο χαμηλό ημέρας με το “κουδούνι”.    

*Attica Bank: κλείνοντας την ζημιά σε όλους τους χρόνους… ζημία μετά από φόρους σε επαναλαμβανόμενη βάση 27,6 από 26,9 εκατ., λειτουργική ζημιά (μη συμπεριλαμβανόμενων των έκτακτων εξόδων) στα 20,4 από 12,1 κυρίως λόγω μείωσης εσόδων από τόκους, λειτουργική ζημία 34,2 εκατ. 

*Να πει και η DeA για την Πόπη Τσαπανίδου: Για όσους βρήκαν έναν… καλό λόγο να πουν, καλά εδώ δεν τους ενόχλησε κοτζάμ Μαρία Σπυράκη… ελάτε τώρα καλέ, με την Πόπη τα βάλατε. Πάντως σε ετούτο το πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας, η ανακοίνωση της ως Εκπροσώπου Τύπου έκανε περισσότερο “φασαρία” από την παρουσίαση λ.χ. του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

*Αυτά για το 2022, με την ελπίδα πως “ξορκίσαμε” τα όσα αρνητικά δεν θέλουμε να συμβούν για την χώρα, την οικονομία, την αγορά. Από Δευτέρα, πρώτη του 2023 με ευχές της DeA για Καλή Πρωτοχρονιά!           

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask