Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟΠΑΠ: Γιατί οι αναλυτές δίνουν τιμή – στόχο έως 14,70 ευρώ

ΟΠΑΠ: Γιατί οι αναλυτές δίνουν τιμή – στόχο έως 14,70 ευρώ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια ιδιαίτερη χρονιά ήταν το 2020 για τον ΟΠΑΠ – όπως και για ολόκληρη την εγχώρια επιχειρηματικότητα, με τους αναλυτές όμως να χαρακτηρίζουν ανθεκτικά τα αποτελέσματα του Οργανισμού Προγνωστικών, ενώ εξάρουν και την πρόταση για μέρισμα προς τους μετόχους. Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων στην τελευταία συνεδρίαση πιάνοντας τα 11,93 ευρώ με άνοδο 3,47%, επίπεδα που είχε να δει από το Φεβρουάριο του 2020.

Η αποτίμηση του Οργανισμού διαμορφώνεται στα 4 δισ. ευρώ που τον φέρνει στην 3η θέση της κατάταξης του ελληνικού χρηματιστηρίου, πίσω από την Coca Cola HBC που αποτιμάται 10 δισ. ευρώ και του ΟΤΕ με 6,25 δισ. ευρώ. Τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες εξέδωσαν αναλύσεις για τον ΟΠΑΠ, μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, διατυπώνοντας παράλληλα και νέες τιμές – στόχους για τον τίτλο.

Eurobank Equities: Σύσταση αγοράς, με στόχο τα 12,70 ευρώ

Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 12,70 ευρώ διατυπώνει η Eurobank Equities, τονίζοντας ότι αποτελέσματα του Οργανισμού είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες της, καθώς τα EBITDA που ανακοίνωσε ο Οργανισμός κινούνται εντός στόχου, το cash flow είναι υγιές, ενώ οι περικοπές δαπανών συνεχίζονται.

Συνολικά, ο ΟΠΑΠ κατέγραψε το 2020 πτώση 30% στα έσοδα, ενώ τα EBITDA μειώθηκαν κατά 47%, κάτι που είναι απολύτως λογικό λόγω της παύσης της οικονομικής δραστηριότητας επί σχεδόν πέντε μήνες λόγω του Covid-19 και των συνεπακόλουθων lockdown.

Πέρα από τα EBITDA, τα μεγέθη του 2020 ενισχύθηκαν από την επανεκτίμηση της αξίας του 36,75% ποσοστού συμμετοχής στην Kaizen Gaming για τις ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες, ενώ παρά τις προκλήσεις o ΟΠΑΠ κατάφερε να έχει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, με το καθαρό χρέος να διαμορφώνεται κοντά στα 529 εκατ. ευρώ (έναντι 419 εκατ. ευρώ το 2019).

Όσον αφορά το μέρισμα, προβλέπεται αποκοπή 0,45 ευρώ ανά μετοχή, υψηλότερο από τις εκτιμήσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Eurobank, λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα των καταστημάτων τις επόμενες μέρες, ίσως υπάρξει επί τα βελτίω αναθεώρησή τον Ιούνιο κατά 0,20-0,25 ευρώ.

Αναφορικά με το 2021, η Eurobank εκτιμά πως τα οργανικά έσοδα (πρώην Kaizen) να διαμορφώνονται κατά 17% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ Covid-19 επίπεδα, με την απόδοση του ομίλου να ανακάμπτει το β’ εξάμηνο. Αυτό μεταφράζεται σε EBITDA κατά 23% χαμηλότερα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε προ πανδημίας.

Παντελάκης Χρηματιστηριακή: «Ανθεκτικός» ο ΟΠΑΠ, στόχος τα 14 ευρώ

Ανθεκτικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του 2020 του ΟΠΑΠ η Παντελάκης Χρηματιστηριακή, τοποθετώντας την τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 14 ευρώ. Οι αναλυτές της ΑΧΕ τονίζουν πως ο ΟΠΑΠ έχει αποδείξει ότι μπορεί με αξιοσημείωτη ταχύτητα να καλύπτει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στα μεγέθη του. Στα θετικά επίσης είναι ότι μείωσε σημαντικά τα λειτουργικά του έξοδα το 2020, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και την παροχή μερίσματος 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Η ΑΧΕ σημειώνει πως και το 1ο τρίμηνο του 2021 ήταν δύσκολο καθώς τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ παρέμειναν κλειστά για το σύνολο Ιανουαρίου και Μαρτίου, ενώ επιτράπηκε η λειτουργία τους για περιορισμένο αριθμό ημερών τον Φεβρουάριο. Όμως, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει ισχυρή προοπτική επαναλειτουργίας τους, το πιθανότερο στα τέλη Απριλίου, γεγονός που θα προσδώσει πολύ καλύτερες προοπτικές στο σύνολο των μεγεθών της εταιρείας.

Την ίδια ώρα ο ΟΠΑΠ έχει αποδείξει ότι μπορεί να αυξήσει τις δραστηριότητές του σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως απέδειξε και στο γ’ τρίμηνο του 2020, όταν πέτυχε τα έσοδά του ανά παιχνίδι (GGR) να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν ενσκήψει η πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα αυτή τη στιγμή η μερισματική απόδοση μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 12% και 13%.

Merit Χρηματιστηριακή: Στα 14,70 ευρώ ο στόχος

Την υψηλότερη τιμή – στόχο διατυπώνει η Merit Χρηματιστηριακή καθώς την ανεβάζει στα 14,70 ευρώ, παραμένοντας αγοραστής για τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Οι αναλυτές της ΑΧΕ τονίζουν ότι τα μεγέθη του 2020 επηρεάστηκαν θετικά από την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη του 4ου τριμήνου να επηρεαστούν θετικά κατά 142,7 εκατ. ευρώ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ