Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟμόλογο ΔΕΗ: Υπερκάλυψη 6,5 φορές, με προσφορές 2,3 δισ. ευρώ – Στο...

Ομόλογο ΔΕΗ: Υπερκάλυψη 6,5 φορές, με προσφορές 2,3 δισ. ευρώ – Στο 3,37% το επιτόκιο

Εξαιρετικά μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για το ομόλογο με ρήτρα αειφορίας της ΔΕΗ, καθώς οι προσφορές έφτασαν στα 2,3 δισ. ευρώ πετυχαίνοντας υπερκάλυψη κατά 6,5 φορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,37%, έναντι αρχικού guidance 3,50% – 3,75%. Παράλληλα, λόγω αυξημένης ζήτησης, η διοίκηση της Επιχείρησης ανέβασε το στόχο, αντλώντας τελικά 500 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν περίπου στο 70% (real moneyinvestors), ενώ στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο, ενώ υπήρξαν και νέοι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού, που συμμετέχουν πρώτη φορά σε έκδοση της ΔΕΗ.

Σημειώνεται πως η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε Sustainability Linked Bond τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με δύο εκδόσεις S-L Bonds μέσα στον ίδιο χρόνο. Συνάμα, η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).

H έκδοση έχει αυξημένη ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) που θα συνδέεται με μείωση των εκπομπών CO2 για χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2024. Το ομόλογο υπάγεται στο αμερικανικό Δίκαιο, είναι επταετούς διάρκειας με λήξη τον Ιούλιο του 2028.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να εξασφαλίσει «φθηνότερα» κεφάλαια για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, αλλά και να αξιοποιήσει το θετικό momentum διεθνώς ώστε να βελτιώσει το προφίλ δανεισμού της, ενισχύοντας παράλληλα την έκθεσή της σε υψηλής ποιότητας θεσμικά ξένα χαρτοφυλάκια.

Έξτρα δυναμική σ’ αυτή την προσπάθεια ασφαλώς δίνει η πρόσφατη κίνηση του οίκου Standard & Poor’s που αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική. Ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί στην μέχρι τώρα υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και αναμένει πως η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ σε δύο δόσεις άντλησε τον περασμένο Μάρτιο 775 εκατ. με ομόλογα με ρήτρα αειφορίας. Στις 22/3 άντλησε 125 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%, ενώ στις 11 Μαρτίου είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολογιών αξίας 650 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο αρχικός στόχος στην έκδοση ήταν 500 εκατ. ευρώ), Οι ομολογίες αυτές ήταν επίσης με ρήτρα αειφορίας, συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%. Με τα συνολικά 775 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ προχώρησε σε αναχρηματοδότηση ενός τμήματος το χρέους της, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ του υφιστάμενου δανεισμού.

Οι εκδόσεις της ΔΕΗ ήταν οι πρώτες ευρωπαϊκές υψηλής απόδοσης, που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας. Προβλέπουν την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019. Δηλαδή, η επιχείρηση δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που θα την δανείσουν να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ