don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι “όμηροι” των ακραίων, 3 main scenarios, η αγορά ομολόγων, θετικά για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι κινήσεις της Aegean, το πρόγραμμα της Motor Oil και οι… μουσικοί δρόμοι της στήλης

*Συνεχίζονταν μέχρι αργά οι διαβουλεύσεις Μπάιντεν- ΜακΚάρθι προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με το όριο του χρέους των ΗΠΑ. Δημοκρατικοί-Ρεπουμπλικάνοι “όμηροι” των εκατέρωθεν ακραίων πτερύγων τους, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα. Μέχρι τώρα η εικόνα στην Wall Street δεν “δείχνει” ότι η αγορά ποντάρει στο (ακραίο) ενδεχόμενο ενός χρεοστασίου. Ωστόσο, εγείρεται σοβαρότερο ζήτημα καθότι αφορά στην αξιοπιστία του ίδιου του συστήματος, όπως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προειδοποιούν Warren Buffett, Jamie Dimon, Mohamed A. El-Erian. Πρόβλημα που αποτυπώνεται στην σταθερή εκροή καταθέσεων και από τις μεγάλες τράπεζες. 

*Στα δικά μας, είδα χθες πρωί στο DarkRoom/newmoney ένα σχόλιο που αφορούσε στο ενδεχόμενο εισόδου στη Βουλή ενός ή και δύο εκ των μικρότερων κομμάτων που έμειναν εκτός την Κυριακή. Του έδωσα σημασία αφ’ ενός επειδή ήταν το μοναδικό contrarian σε ότι είχα διαβάσει, ακούσει, εκτιμήσει… Αφ’ ετέρου είχε λογική. Όντως η αγορά, ξένοι και Έλληνες δύο συνεδριάσεις πηγαίνουν Δευτέρα-Τρίτη με ένα μόνο (και κύριο) εκλογικό σενάριο, της αυτοδύναμης ΝΔ και όχι με ισχνή πλειοψηφία. Δεν λέω πως θα γίνει ή δεν θα γίνει, όμως… Την Δευτέρα οι συναλλαγές έφτασαν τα 362 εκατ., χθες Τρίτη τα 222 εκατ, προσθέτω και…584 εκατ. σε 2 συνεδριάσεις, δεν είναι λίγα σε σχέση με τα 77 εκατ. (μέσος όρος) της προηγούμενης εβδομάδας. Αργότερα, το απόγευμα είδα την δημοσκόπηση της ΚΑΠΠΑ Research, πρώτη μετά τις εκλογές της Κυριακής-για τις εκλογές της Κυριακής (25 Ιουνίου). Μένω στην πρόθεση ψήφου: ΝΔ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 18%, ΠΑΣΟΚ 13,3%, ΚΚΕ 6,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,2% αλλά με ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,6% και ΝΙΚΗ 3,2%. Ενδιαφέροντα τα ευρήματα, εάν υποθέσουμε πως επιβεβαιωθούν θα απαιτούνται και άλλες έδρες. Γιατί το αναφέρω; επειδή ένας (ΕΝΑΣ)- μέχρι τώρα μόνον ένας-διαχειριστής “δουλεύει” με 3 main scenarios, τα 2 με αυτοδύναμη ΝΔ (με άνετη και με οριακή πλειοψηφία) και το τρίτο με συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ. Θα περάσω μία βόλτα το μεσημέρι από την ΕΣΗΕΑ, όπου θα δώσει συνέντευξη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, γιατί; επειδή φτάνουν στα αυτιά μου μηνύματα για “υπόγεια” στήριξη ενός μέρους του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Ως επενδυτή με αφορά από το πόσα κόμματα θα είναι εντός Βουλής, μέχρι τις έδρες που θα έχει η ΝΔ στην περίπτωση της αυτοδυναμίας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξηγούμαι-για να μην παρεξηγούμαι: ως επενδυτής αναφέρομαι ΕΔΩ στην DeA. Για τα άλλα, αλλού…

*Στα της αγοράς: σημαντικότερο θεωρώ αυτό που γίνεται στην αγορά χρέους-κρατικά ομόλογα- από το αν κάνει limit up το τάδε χαρτί ή all time high το δείνα. Η αγορά ομολόγων μας διαμορφώνει τα κόστη δανεισμού/χρηματοδότησης από το Δημόσιο μέχρι την τράπεζα, τον επαγγελματία και τον δανειολήπτη. Την Δευτέρα που διόρθωνε το 10ετές, η απόδοση των ομολογιών ΑΤ1 και Senior Preferred είχε ανάλογη φορά. Τι σημαίνει αυτό; πως οι συστημικές τράπεζες που τώρα καλύπτουν εκδόσεις με διπλάσια κόστη (από το 2022 και 2021) θα μπορούν να αντλήσουν με συγκριτικά φθηνότερο. Τις αφορά και για τα MREL, για αυτό είναι “εθνικός στόχος” η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως πολύ ορθά το είχε θέσει ο Γιάννης Στουρνάρας. Μας αφορά όλους, τους ενεργούς πολίτες αυτού του τόπου. 

*Δεύτερη σερί συνεδρίαση-μετά τις εκλογές-με θετικό πρόσημο και τρίτη σερί στο συν. Στις 1.205,30 με “υψηλό ημέρας” περί τις 14 μονάδες πιο πάνω. Στις 1.200-1.220 μονάδες το εύρος διακύμανσης στο 2ήμερο. Στα 222 εκατ. η αξία συναλλαγών, αλλά και πάλι το 60% σε μόλις 4 χαρτιά: Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ και Alpha Bank. Για Πειραιώς, νομίζω τελευταία ξανά έγραφα για τα 1,34 ευρώ/μετοχή που πρόσφερε το ΙΟΝ Group μόλις τον Οκτώβριο 2022. Στα 2,80 ευρώ χθες με άνοδο 4,09% και συναλλαγές 19,75 εκατ. Πόσο είχε υπολογίσει η DeA; τα 3 plus- για να ακολουθήσει η Deutsche Bank-. Την έκπληξη (αρνητική) την έκανε η Εθνική, διόρθωσε 3,43% στα 5,968 ευρώ. Η εξήγηση ήρθε μετά την συνεδρίαση, όταν η διοίκηση ανακοίνωσε μεγέθη 3μηνου: Κέρδη 260 εκατ. πολύ καλά. Ωστόσο, ακολούθησε ο Παύλος Μυλωνάς επιβεβαιώνοντας τη ΜΗ διανομή μερίσματος (κερδών του 2022). Όχι πως περίμενε η αγορά να συμβεί το αντίθετο, αλλά… Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος στους αναλυτές: διανομή του 20%-30% των κερδών (χρήσης 2023), δηλαδή από Απρίλιο-Μάιο 2024. 

*Μεγέθη ανακοίνωσε χθες και η ElvalHalcor: στα 18 εκατ. τα καθαρά κέρδη 3μηνου, μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών. Ομολογώ πως περίμενα κάτι καλύτερο. Πάντως το “χαρτί” κράτησε, στα 1,784 (0,90%).  

*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με αυξημένες συναλλαγές στα 13 (4,84%) και τα 20 (2,56%). Όλο και κοντοζυγώνει, μαθαίνω ότι-ίσως- τελευταία εκκρεμότητα η αποδοχή από την First Sentier της (νέας) πρότασης χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας. Το ταμπλό “έδειξε” συμφωνία και αυτό κράτησε η αγορά. 

*Θα γινόμουν κουραστικός εάν έγραφα και σήμερα για νέο ιστορικό υψηλό της Autohellas; Ναι, αλλά όντως, νέο ιστορικό υψηλό χθες, στα 14,38 ευρώ. Ευτυχείτε, οι κατέχοντες. Όμως θα αναφερθώ με περισσότερα για την AEGEAN, όχι επειδή με νέα άνοδο 3,66% έφτασε τα 8,50 ευρώ που είναι “υψηλό 52 εβδομάδων”. Αλλά γιατί η διοίκηση προχωρά σε κινήσεις ουσίας, όπως: πρόωρη εξόφληση δανείου 150 εκατ. με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι συζητήσεις για την αγορά 2 σκαφών που είχε αποκτήσει με χρηματοδοτική μίσθωση. Παράλληλα, προχωρά σε μείωση εξόδων/κόστους καυσίμου. 

*ΕΧΑΕ, νέα άνοδος- με τέτοιες συναλλαγές, πως να μην…- στα 4,835 (5,11%).

*Χθες αναφερόταν η στήλη στο νουνεχή Παναγιώτη Τσινάβο και την εξαιρετική ΚΡΙ-ΚΡΙ. Νέο υψηλό για το “χαρτί” στα 7,32 ευρώ. 

*Motor Oil: στα 170 εκατ. το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου για το 2023, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν για την γ.σ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά στο διυλιστήριο, περί τα 60 εκατ. για τη νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης. Σημαντικό ποσό θα διατεθεί και για την κατασκευή νέας μονάδας διάσπασης προπυλενίου (συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ.). 

*Christian Ronig, από τους αξιόλογους και αισθαντικούς Γερμανούς τραγουδοποιούς. Διασκευάζει το “Θάλασσα Πλατιά” (του Μάνου Χατζηδάκη), Deep and Silent Sea, εάν δεν το έχετε ακούσει, αναζητήστε το… όπως και το the Young and the Restless- Desire…    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask