Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι νέοι φόροι των 3,7 δισ. ευρώ που έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ...

Οι νέοι φόροι των 3,7 δισ. ευρώ που έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του

Ενώ η πολιτική αντιπαράθεση για τα οικονομικά προγράμματα της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος θύμισε σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι το πρόγραμμα του κόμματός του δεν έχει μόνο παροχές, αλλά και προβλέψεις για νέους φόρους τους οποίους μάλιστα κοστολόγησε στα 3,7 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από να παραπέμψει στα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ και ανέφερε για το κόστος του προγράμματος: «Εμείς έχουμε πει ότι είναι γύρω στα 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο το συνολικό κόστος των παρεμβάσεών μας. Επειδή όμως υπάρχουν αντίστοιχα και 3,7 δισεκατομμύρια επεμβάσεις, όχι απέναντι στη μεσαία τάξη, αντιθέτως εκεί πρόκειται να αυξήσουμε στα 10.000 ευρώ το αφορολόγητο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μιλάμε για παρεμβάσεις στους μεγάλους της ενέργειας και του φυσικού αερίου και μιλάμε για την αύξηση του φόρου των μερισμάτων. Άρα το κόστος είναι εννέα και κάτι, αφαιρούμε τα 3,7 και πηγαίνουμε στα 5,6».

Από πού λοιπόν εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προκύψουν αυτά τα 3,7 δισ. ευρώ; Το νούμερο που επικαλέστηκε ο κ. Κατρούγκαλος είναι αυτό που είχε αναφερθεί και τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη και φαίνεται να μην έχει επικαιροποιηθεί παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν εννέα μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας δηλαδή περίπου 1,6 δισ. ευρώ από τις εταιρείες διύλισης και εμπορίας πετρελαίου, και 300 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες παροχής αερίου. Όσο για την περίφημη φορολόγηση των μερισμάτων σε ποσά άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 50%, το όφελος είναι 50 εκατ. ευρώ αν παραμείνει το ύψος των διανεμόμενων κερδών στα ίδια επίπεδα.

Το ερώτημα είναι πολύ σαφές: οι τιμές και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα οπότε το πιθανότερο είναι ότι οι εταιρείες ενέργειας δεν θα έχουν και στο μέλλον τα υπερκέρδη του 2022. Επίσης, τα κέρδη της περυσινής χρονιάς έχουν ήδη φορολογηθεί. Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν καταβάλλει δισεκατομμύρια στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης ενώ για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επίκειται και η καταβολή πρόσθετης εισφοράς με βάση τη διαφορά στην τιμή λιανικής από την τιμή χονδρικής για όλο το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2022 και μετά.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα. Από τη στιγμή που τα διυλιστήρια είναι ήδη προγραμματισμένο να καταβάλλουν επιπλέον φόρο 600 εκατ. ευρώ πέρα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, από τη στιγμή που οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και οι παραγωγοί έχουν ήδη καταβάλλει τα υπερκέρδη στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, πώς ακριβώς θα συγκεντρωθούν τα 3,7 δισ. ευρώ; Στην ρητορική, χωρίς να έχει αποτυπωθεί σε νούμερα προς το παρόν έχει μπει πλέον και η φορολόγηση των τραπεζών. Θα γίνει αυτό εν μέσω παγκόσμιας κρίσης στο χρηματοπιστωτικό κλάδο λόγω της αύξησης των επιτοκίων; Θα ληφθεί τέτοια κυβερνητική απόφαση που θα βάλει τις τράπεζες στο στόχαστρο;

Προφανώς οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα: έχει επικαιροποιηθεί το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβριο και μετά ή τα 5,6 δισ. ευρώ που λέει το κόμμα αφορούν στα όσα είχαν αναφερθείς στη ΔΕΘ; Διότι έκτοτε προστέθηκαν πολλά μέτρα ακόμη; Μπορούν να συγκεντρωθούν τα 3,7 δισ. ευρώ από φόρους των μεγάλων επιχειρήσεων και αν ναι σε μόνιμη βάση; Διότι οι δαπάνες που θα γίνουν θα είναι μόνιμες και το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στα έσοδα. Και ακόμη και αν ισχύουν όλα αυτά, υπάρχει σήμερα δημοσιονομικός χώρος 5,5 δισ. ευρώ ετησίως για να καλυφθεί η διαφορά; 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ