Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι μετοχές της πραγματικής οικονομίας οδηγούν το Χρηματιστήριο

Οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας οδηγούν το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε νέα υψηλά σχεδόν 13 μηνών βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχει συμπληρώσει εννέα ανοδικές συνεδριάσεις στις δέκα τελευταίες, στατιστική που δεν είναι πολύ συνηθισμένη στην αγορά. Είναι σαφές ότι οι επενδυτές προσπαθούν να «χτίσουν» θέσεις για την επόμενη ημέρα ανοίγματος της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας και αυτός είναι ο λόγος που μετά τις τράπεζες και οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας έχουν αφυπνιστεί σημαντικά.

Η κυβέρνηση δρομολογεί σχέδιο για άνοιγμα του λιανεμπορίου τις επόμενες εβδομάδες, ενώ από τα μέσα του επόμενου μήνα φαίνεται πως θα ξεκινήσει και το πρώτο – πιλοτικό – άνοιγμα της εστίασης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς, την κατανάλωση και τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

Παράλληλα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, υπάρχει μια πολυεπίπεδη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους, καθώς δεκάδες όμιλοι – ενόψει της νέας πραγματικότητας που έρχεται – επανατοποθετούνται στην αγορά, μέσω ισχυρότερων σχημάτων. Ειδικά στον ενεργειακό κλάδο και στον κλάδο των υποδομών, των κατασκευών και των logistics υπάρχει μια κοσμογονία διεργασιών, ενώ πολύ μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στον κλάδο της πληροφορικής με τους ομίλους να ετοιμάζονται για την ανάληψη των μεγάλων έργων μετασχηματισμού, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικά χθες, οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας βγήκαν με έμφαση στο προσκήνιο, δίνοντας νέα δυναμική στην αγορά, ενώ το θετικό είναι ότι καταγράφηκε και αύξηση συναλλαγών. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεχώρισαν blue chips που ανήκουν σε κλάδους όπως λιανικό εμπόριο (Jumbo, Fourlis), ενέργειας και υποδομών (Lamda Development, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Μυτιληναίος) αλλά και τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ).

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με τις διεθνείς αγορές να έχουν επιστρέψει για τα καλά, το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει την «ψαλίδα» της ζημιάς που υπέστη από την εμφάνιση του Covid-19, καθώς βρίσκεται σε επίπεδα που είχε στα τέλη Φεβρουαρίου 2020. Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 837,61 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,28%, έχοντας μάλιστα υψηλό ημέρας στις 840,74 μονάδες (+1,65%). Παράλληλα, ο FTSE 25 έκλεισε για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2020 πάνω από τις 2.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 2.011,33 μονάδες με άνοδο 1,32%.

Η χθεσινή κίνηση είχε το ποιοτικό στοιχείο της αύξησης των συναλλαγών καθώς μετά από ένα 3ήμερο χαμηλότερα των 60 εκατ. ευρώ, χθες ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,11 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, μολονότι στην αγορά είναι σε εξέλιξη διαδικασίες έκδοσης ομολόγων, που όπως και να ‘χει θα απομυζήσουν μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας.

Η Jumbo – με την προοπτική ανοίγματος των καταστημάτων προσεχώς – ήταν απόλυτη κυρίαρχος στον Large Cap αλλά και σε όλη την αγορά, καθώς έκλεισε με άνοδο 5,12% στα 15,40 ευρώ δεσπόζοντας, ενώ διακίνησε και τον υψηλότερο τζίρο της αγοράς, ήτοι 16,57 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στη μετοχή έγιναν και 14 πακέτα, ενώ διακινήθηκε συνολικός όγκος 1,096 εκατ. μετοχές, που αντιπροσωπεύουν περί το 0,45% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου. Να σημειωθεί πως η μετοχή της Jumbo στις εννέα τελευταίες συνεδριάσεις έχει άνοδο 19,38%. Καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές όπως Lamda Development +3,95%, Fourlis +3,25%, Ελλάκτωρ +3,02%, Τέρνα Ενεργειακή +3,33%, ΟΤΕ +2,06%, Μυτιληναίος +1,71%, ΓΕΚ Τέρνα +1,98% κ.ο.κ. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά και αν θα συνεχίσει να κάνει διορθώσεις μόνο ενδοσυνεδριακά διευρύνοντας το ανοδικό σερί. Πάντως, εξυπακούεται ότι ύστερα από

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ