Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΞανά στις αγορές η ΔΕΗ

Ξανά στις αγορές η ΔΕΗ

Ξανά στις αγορές βγαίνει η ΔΕΗ μέσω έκδοσης ομολόγου επταετούς διάρκειας ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διέπεται από ρήτρα αειφορίας. Η διοίκηση της Επιχείρησης κρίνει ότι το timing είναι ευνοϊκό και θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum που έχει διαμορφωθεί στις αγορές τόσο για την εταιρεία, όσο και για όλα τα ελληνικά assets.

Θα είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που θα επιχειρήσει η ΔΕΗ φέτος, μετά την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας που έκανε τον περασμένο Μάρτιο συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μάλιστα ιστορικά μεγάλες επικαλύψεις. Στόχος της Επιχείρησης είναι να επιτύχει ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις (3,875% και 3,67% αντίστοιχα) ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού.

Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα ύστερα από σχεδόν μια 7ετίας «απομόνωσης» της ΔΕΗ από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, καθώς πριν από το Μάρτιο, είχε να ξαναβγεί στις αγορές από το 2014. Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να εκμεταλλευτεί την τεράστια διαθέσιμη ρευστότητα των αγορών και να επιτύχει περαιτέρω βελτίωση στο προφίλ χρέους της ΔΕΗ.

Η νέα έκδοση θα έχει ρήτρα αειφορίας, που θα προσαρμοστεί πάνω στους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 θερμοκηπίου, στον ορίζοντα της 7ετούς διάρκειας του ομολόγου. Ουσιαστικά η ΔΕΗ προτάσσει τη δέσμευση ότι θα επιτυγχάνει κάθε χρόνο ποσοτικοποιημένες επιδόσεις για την μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, την αύξηση των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος 3,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον ατού για να βγει με ακόμη καλύτερους όρους στις αγορές η ΔΕΗ, είναι η πρόσφατη κίνηση του οίκου Standard & Poor’s, που αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Επιχείρησης κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική.

Ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί στην μέχρι τώρα υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και αναμένει πως η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ