Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ν. Τζανάκης: Όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον κορωνοϊό στο τέταρτο...

Ν. Τζανάκης: Όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον κορωνοϊό στο τέταρτο κύμα

Την εκτίμηση του ότι όλοι θα έρθουμε σε επαφή με το κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος της πανδημίας που διανύουμε, έκανε καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ωστόσο τόνισε ότι η διαφορά ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους θα είναι μεγάλη.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί ξεκαθάρισε ότι: «Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου. Οι εμβολιασμένοι που θα έρθετε σε επαφή αλλά δεν θα μολυνθείτε,  έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτικά σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι μόλις στο 2-5% των ασθενών: « Ασθενείς είναι οι εξής κατηγορίες: Ο ασθενής που παίρνει ανοσιολογικά φάρμακα και οι υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Και στις δυο περιπτώσεις στο ανοσολογικό τους σύστημα δεν  απάντα ιδανικά. Έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε με εμβολιασμούς και μετρά προστασίας».

Μάλιστα είπε σε κάποιες περιοχές όπως στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα ανέρχεται στο 95% των νέων μολύνσεων, ενώ σε όλη την χώρα βρίσκεται κατά μέσο όρο πάνω από το 75%.

Ειδικά για την Κρήτη είπε ότι δεν έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι, ενώ οι νοσηλείες είναι στο 30-40% της δυναμικότητας.

Αναφορικά με τις νοσηλείες υπενθύμισε πως: «είχαμε μιλήσει από την περασμένη εβδομάδα για 300 εισαγωγές την ημέρα περίπου τέλος Ιουλίου – αρχές Αύγουστου. Ηδη βαδίζουμε στις 180, επομένως επαληθεύεται το μοντέλο ότι θα έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές την ημέρα και σε επίπεδο δεκαημέρου θα έχουμε 3.000 καινούργιους νοσηλευόμενους νέους, αποτελούν το 50 με 60% της συνολικής ισχύος σε κλίνες COVID στην Ελλάδα».

Το μόνο θετικό σ΄αυτή τη δύσκολη κατάσταση  είναι ότι οι νοσηλευόμενοι «επειδή είναι νέοι έχουν γρήγορη ανάκαμψη όταν μπαίνουν στο νοσοκομείο» επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης.