Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝαι μεν, αλλά... οι Έλληνες για το 5G

Ναι μεν, αλλά… οι Έλληνες για το 5G

Μπορεί το 5G να θεωρείται προάγγελος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εκατομμύρια νέες επενδύσεις και πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι καταναλωτές όμως εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί απέναντί του, παρά το γεγονός ότι επιθυμούν να το δοκιμάσουν.

Το παραπάνω παράδοξο για τα δίκτυα νέας γενιάς διαπίστωσε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, σύμφωνα με την οποία, το 52% των συμμετεχόντων συντάσσονται με τη φράση «Με ανησυχούν οι επιπτώσεις που το 5G μπορεί να έχει στην υγεία μου». Διαφοροποιήσεις παρουσιάσει η προαναφερθείσα ανησυχία βάσει φύλου, με τις γυναίκες να εμφανίζονται αρκετά πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες – τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο 61% και 43%. Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα, όσο αυξάνει η ηλικία αυξάνει και ο προβληματισμός – το ποσοστό των γυναικών 45 ετών και άνω που συντάσσονται με την παραπάνω φράση είναι υψηλότερο.

Πέρα από την υγεία, προβληματισμούς γεννά και το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών καθώς και οι κίνδυνοι ασφαλείας σε περίπτωση που η τεχνολογία 5G αποτύχει, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 54% και στο 52%.

Την ίδια στιγμή βέβαια, βάσει της έρευνας, το 70% των Ελλήνων αναγνωρίζει ότι το 5G ωφελεί τη ζωή τους με πολλούς τρόπους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, 88%, εκτιμά ότι η χρήση του 5G βελτιώνει την ψηφιακή εμπειρία (streaming, ταχύτητες κλπ.).

Αυξάνει η διείσδυση της χρήσης του διαδικτύου

Κι όλα αυτά την ώρα που η πανδημία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διείσδυση του διαδικτύου στην ελληνική κοινωνία, εξοικειώνοντας ακόμα και τους μεγαλύτερους σε ηλικία με τη χρήση των social media, των εφαρμογών άμεσης επικοινωνίας και των διαδικτυακών αγορών (e-shopping).

Για την ακρίβεια σύμφωνα με την έρευνα το 94% των Ελλήνων χρησιμοποιεί πλέον το Διαδίκτυο, με τις ηλικίες 13 έως 44 να το χρησιμοποιούν καθημερινά σε ποσοστό 97% και άνω. Αντίστοιχα περίπου 8 στους 10 ερωτηθέντες [78%] δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με οποιαδήποτε συχνότητα ενώ 2 στους 3[68%] έχουν πραγματοποιήσει μια online αγορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

«Φραγμούς» στη χρήση του 5G βάζει το κόστος των συμβατών συσκευών

Παρά τις προαναφερθείσες ανησυχίες βέβαια, ο βασικός λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές δεν θα αγόραζαν μια συσκευή συμβατή με 5G αποδεικνύεται το κόστος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 49% των ερωτηθέντων δεν προτίθεται να αγοράσει συσκευή 5G εξαιτίας του υψηλού κόστους ενώ μόλις το 26% είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερο για να έχει πρόσβαση στη νέα αυτή τεχνολογία.

«Όχι» σε συσκευές 5G για λόγους υγείας ή ασφάλειας θα πει μόνο ένα 23% ενώ ένα 16% θα αρνηθεί το 5G γιατί δεν ενδιαφέρεται για την νέα αυτή τεχνολογία.

Τα παραπάνω ποσοστά ωστόσο αφορούν μόνο τους μισούς Έλληνες, αφού ένας στους δύο (51%) δηλώνει ότι έχει ή πρόκειται να αποκτήσει κινητό συμβατό με 5G μέσα στον επόμενο χρόνο.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ