Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέους προβληματισμούς στον τουρισμό γεννά η Βρετανία

Νέους προβληματισμούς στον τουρισμό γεννά η Βρετανία

Πρόσθετους κραδασμούς στον ήδη ανώμαλο δρόμο που διανύει ο τουρισμός και φέτος προκαλεί η απόφαση της Βρετανίας να παρατείνει το lockdown κατά τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή έως και τις 19 Ιουλίου, με τους παράγοντες του τουρισμού να εκφράζουν φόβους για απομάκρυνση από τον στόχο ανάκτησης του 40% με 50% του 2019.

Ήδη από την προηγούμενη απόφαση για παραμονή της χώρας μας στην πορτοκαλί λίστα, καταγράφηκε ένα πρώτο κύμα ακυρώσεων. Μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις μάλιστα οι τουριστικοί παράγοντες φοβούνται νέο ντόμινο ακυρώσεων τόσο από αεροπορικές εταιρείες όσο κι από tour operators που είναι ιδιαιτέρως δραστήριοι στην Βρετανική αγορά.

Να θυμίσουμε ότι η TUI Βρετανίας ακύρωσε ήδη πακέτα της για συγκεκριμένους ελληνικούς προορισμούς ενώ αντίστοιχες αποφάσεις αναθεώρησης των πτητικών τους προγραμμάτων πήραν και η Jet2 και η easyJet.

Παράγοντες της αγοράς συνομολογούν ότι πλέον αναμένουν στο τέλος Ιουλίου να δουν κρατήσεις από την συγκεκριμένη αγορά, η οποία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ταξιδιωτών για την χώρα μας μετά την Γερμανία. Να υπενθυμίσουμε ότι την χρονιά ρεκόρ του 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα περίπου 3,5 εκατ. Βρετανοί εισφέροντας περί τα 2,6 δισ. Ευρώ τουριστικές εισπράξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα εκφράζουν ανησυχίες ότι ακόμα περισσότερα ξενοδοχεία ειδικά σε προορισμούς με μεγάλη βρετανική εξάρτηση θα καθυστερήσουν περαιτέρω το άνοιγμά τους, με ότι μπορεί να σημάνει αυτό για τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς αλλά και την επιβίωσή τους, την επόμενη ημέρα. Στις προαναφερθείσες περιοχές συγκαταλέγονται για παράδειγμα τα νησιά του Ιονίου, όπου οι Βρετανοί αποτελούν το 60% των ταξιδιωτών.

Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρηματίες του τουρισμού υπογραμμίζουν την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα αφού οι πληρότητες μπορεί να μην επαρκούν για να προσληφθεί μεγάλο μέρος του προσωπικού τους. Να θυμίσουμε ότι οι αναστολές συμβάσεως εργασίας σταματούν την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που δεν φαντάζει πλέον εφικτή για επανέναρξη κάποιων μονάδων.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ