Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέα συνεργασία με το Corallia ανακοίνωσε η Συμμετοχές 5G

Νέα συνεργασία με το Corallia ανακοίνωσε η Συμμετοχές 5G

Με υπερυψηλές ταχύτητες δείχνει να προχωρά το ταμείο Φαιστός με την Συμμετοχές 5G να ανακοινώσει σήμερα μια νέα συνεργασία με την μονάδα του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξη 5G οικοσυστήματος στην Ελλάδα η «Συμμετοχές 5G A.E.» προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη μονάδα Corallia η οποία αφορά αφενός την ανταλλαγή τεχνογνωσίας κι αφετέρου την αμοιβαία αξιοποίηση υποδομών, υπηρεσιών και καλών πρακτικών στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα.

Επί του πρακτέου, οι επιχειρήσεις ή τα ιδρύματα που συνεργάζονται με τη Συμμετοχές 5G θα μπορούν να προτείνονται στο Corallia για να τους παρέχεται υποστήριξη σε υπάρχοντα ή νέα προγράμματα θερμοκοιτίδας, επιχειρηματικής επιτάχυνσης, επώασης ή κλιμάκωσης.

Αντίστοιχα, επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα του Corallia, μπορούν να προτείνονται προς εξέταση στη Συμμετοχές 5G για ενδεχόμενη χρηματοδότησή τους από το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός.

Επιπλέον, το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την από κοινού διοργάνωση διαγωνισμών καινοτομίας (hackathons), σεμιναρίων και εργαστηρίων (workshops) για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και ειδικά των τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς.

Να θυμίσουμε ότι η «Συμμετοχές 5G Α.Ε.», αποτελεί θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και διαχειρίζεται με την καινοτόμο προσέγγιση του Ταμείου Φαιστός, την υποστήριξη ενός ακμάζοντος 5G οικοσυστήματος στην Ελλάδα.

Το Ταμείο Φαιστός θα υποστηρίζει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με το 5G και στόχος είναι να αποτελέσει μία αποτελεσματική γέφυρα μεταξύ Δημόσιων και Ιδιωτικών Επενδύσεων, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία του κάθε τομέα. Αυτό επεσήμανε άλλωστε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.», Αντώνης Τζωρτζακάκης κατά την συμμετοχή του στο 23ο Συνέδριο Infomobility World που πραγματοποιήθηκε χθες, σημειώνοντας ότι «η βασική αποστολή του Φαιστός είναι να εκπληρώσει τον 2ο στρατηγικό πυλώνα που έχει τεθεί στο εθνικό σχέδιο της χώρας, δηλαδή την ανάπτυξη των υπηρεσιών και των προϊόντων πάνω από 5G δίκτυα». Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος πυλώνας ήταν η δημιουργία δικτύου και δείχνει να έχει επιτευχθεί αφού όπως επεσήμανε και ο κ. Τζωρτζακάκης «οι τρεις πάροχοι έχουν λανσάρει υπηρεσίες 5G, επεκτείνουν την κάλυψή τους μέρα με τη μέρα, και τα κίνητρα που δώσαμε στον διαγωνισμό για γρήγορο rollout φαίνεται να αποδίδουν. Σε περιοχές που υπάρχει κάλυψη 5G οι ταχύτητες είναι 568 Mbps με ταχύτητα ανόδου είναι κάπου στα 50-70 Mbps. Είμαστε μια wireless 5G εταιρεία και η VDSL υπάρχει καθαρά για ψυχολογικούς λόγους. Έχουμε ήδη απτά παραδείγματα του μέλλοντος» προσέθεσε.

Τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα στο macro περιβάλλον του 5G υπογραμμίζει άλλωστε και η τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου για το 5G σύμφωνα με την οποία η χώρα μας από την 27η θέση -ειδικά για τον δείκτη DESI σχετικά με τις συχνότητες του 5G-, πέρασε στην 2η με 83% πίσω από τη Φινλανδία και ακολουθείται πλέον από χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

«Το Φαιστός θα μας οδηγήσει στη νέα κατάσταση πραγμάτων, με τις ενέργειες που έχουν γίνει, είμαστε μπροστά στην κούρσα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Ένα χρόνο πριν κανείς δεν πίστευε πως η Ελλάδα θα κατάφερνε να υλοποιήσει τη διανομή του 5G φάσματος σε διάστημα ενός έτους, το θεωρούσαν απίθανο.
Όλοι διαψεύστηκαν» ανέφερε σχετικά ο κ. Αθανάσιος Στάβερης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Μέσω της εστίασης στην αγορά 5G το Φαιστός εκτιμάται ότι θα καταγράψει αξιοσημείωτες αποδόσεις και για την εθνική οικονομία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δρ. Παγανιώτης Τζαβάρας, η παγκόσμια παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών της βιομηχανίας με τη βοήθεια του 5G εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12,3 τρισ. δολάρια δημιουργώντας παράλληλα 22 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ