Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου, οι τράπεζες και τα...

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου, οι τράπεζες και τα τεχνικά δεδομένα

Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης ο οποίος δοκίμασε να περάσει σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος της αγοράς βρήκε πάτημα στα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και στην προσδοκία επιβράδυνσης της αύξησης ή σταθεροποίησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της FED.

Ειδικότερα στο εξωτερικό, η υποδοχή των στοιχείων ήταν ιδιαίτερα θερμή από τους επενδυτές καθώς η αγορά ήταν αρνητικά φορτισμένη από τις συνεχείς και σημαντικές αυξήσεις αλλά και από τα στοιχεία επιβράδυνσης της οικονομίας.

Το ζητούμενο πλέον είναι η αρχή που έγινε στην αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού να αποκτήσει τάση στην επόμενη ανακοίνωση των στοιχείων του Νοεμβρίου που είναι προγραμματισμένη στις 13 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για το 2022 της FED.

Στο ενεργητικό της εβδομάδας που πέρασε καταγράφεται και η προσθήκη της Τερνα Ενεργειακή στην σύνθεση του MSCI Global Standard, ανεβάζοντας το αποτύπωμα του Χ.Α. σε δείκτες ευρείας παρακολούθησης από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Πέρα όμως από τα διεθνή μάκρο, η κίνηση του Γενικού Δείκτη υποστηρίχθηκε από τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.

Οι τράπεζες έδειξαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο από τα καλύτερα των τελευταίων πέντε ετών με το οργανικό επαναλαμβανόμενο εισόδημα να «σκαρφαλώνει» στα 956 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022 ενώ όλες οι τράπεζες ήταν κερδοφόρες εμφανίζοντας συνολική τελική γραμμή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ με μονοψήφιες μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις.

Παράλληλα η «αναγκαστική» ανοδική αναθεώρηση των στόχων – λόγω της υπέρβασης τους από το 9μηνο- έδωσε λόγους υποστήριξης των αποτιμήσεων βάζοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον τραπεζικό κλάδο. Παράλληλα τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Aegean Airlines ανακοίνωσαν μεγέθη τα οποία ήδη αποτελούν ρεκόρ χρήσης όλων των εποχών τα οποία ήρθαν να προστεθούν στις ήδη ανακοινώσεις ρεκόρ των Autohellas και Μυτιληναίου αλλά και στα ικανοποιητικά αποτελέσματα των Τιταν, ΟΤΕ και Coca Cola.

Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις δημιουργώντας επιμέρους ενδιαφέρον καθώς οι εισηγμένες δείχνουν όχι μόνο ανθεκτικές στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά και ικανές να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους κρατώντας ισχυρό το στοιχείο της έκπληξης στα μεγέθη που ανακοινώνουν.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικού του σερί έως τα επίπεδα των 900- 910 μονάδων τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές. Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς για το Γενικό Δείκτη έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης.

Επίσης συναντά την προηγούμενη κορυφή του Αυγούστου όταν σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης ο Γενικός Δείκτης είχε εξαντλήσει την ανοδική του κίνηση. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη να έχει συνέχεια αποφορτίζοντας τα υπερτιμημένα διαγράμματα πολλών δεικτοβαρών τίτλων. Το ανοδικό διάγραμμα του Γενικού Δείκτη έχει περιθώριο έως και τις 860 μονάδες για να μην χαλάσει, επίπεδο που συμπίπτει με τον ανερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών.

Η ατζέντα της νέας εβδομάδας

Με χαμηλότερο ρυθμό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου την προσεχή εβδομάδα (Premia 16/11 και Cenergy 17/11), ωστόσο το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανακοίνωση των βασικών μεγεθών κερδοφορίας από όλες τις εισηγμένες έως τις 15 Δεκεμβρίου ενδεχομένως να πυκνώσει το ρυθμό των ανακοινώσεων από τις εταιρίες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κατά τα λοιπά, σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη συνέλευση της Ideal για την επιστροφή κεφαλαίου 12 λεπτών μετά την πώληση της Three Cents, αλλά και της Intrakat για την ΑΜΚ κατά 100 εκατ. ευρώ. Τη ίδια ημέρα θα διενεργηθεί έκτακτη Δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 1,75% δεκαετούς διάρκειας συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 5 λεπτών θα διαπραγματεύεται η Attica Συμμετοχών την Τρίτη. Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου της Ευρωζώνης και ο Δείκτης τιμών Παραγωγού στις ΗΠΑ την προσεχή Τετάρτη. Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου λήγουν τα παράγωγα για τον μήνα Νοέμβριο.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ