Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Ο Ιούλιος έχει ακόμα πράγματα να πει

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Ο Ιούλιος έχει ακόμα πράγματα να πει

Το κλείσιμο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο προς την τραπεζική κανονικότητα, την επιστροφή των τραπεζών στην αύξηση των εσόδων τους μέσα από αμιγώς οργανικές δράσεις απαλλαγμένες από το βάρος των προβλέψεων και των υψηλών NPEs.

Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να συγχωνευτεί η Eurobank με την Grivalia, να θυσιαστούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς και να γίνουν δύο απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα. Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να δίνουν πλέον άλλη δυναμική στις τράπεζες, είχαν ωστόσο το τίμημα τους καθώς έχουν τραβήξει κεφάλαια από την Αγορά, η οποία φαίνεται να χρειάζεται χρόνο και ειδήσεις για να ξαναβρεί ρυθμό.

Η εποχικότητα των καλοκαιρινών χαμηλών τζίρων στις οποίες το Χ.Α. έχει μια μακρά παράδοση καθώς και η ανησυχία στον Τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη «Δέλτα» του Κορονοιού έχουν βαρύνει το κλίμα. Ακολούθως, η Αγορά δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον ανοδικό βηματισμό των ξένων αγορών, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων να έχουν περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

Ο Ιούλιος έχει πάντως ακόμα πράγματα να πει, πέρα από το τι συμβαίνει στο ταμπλό. Η ανακήρυξη προτιμητέου αναδόχου στην Εγνατία οδό, η πώληση της ΔΕΠΑ και η παρουσίαση των πλάνων ανάπτυξης του Ελληνικού (7 & 15 Ιουλίου) και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών αναμένεται να κυριαρχήσουν ως γεγονότα στο επιχειρηματικό προσκήνιο.

Χρηματιστηριακά, φαίνεται ότι θα έχουμε τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων από εισηγμένες εταιρείες, μια νέα εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά και την ΑΜΚ της Ελλάκτωρ. Η γεμάτη ατζέντα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Αγοράς πριν την έναρξη των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου τα οποία είναι καταδικασμένα να είναι καλύτερα από πέρυσι λόγω της εξαιρετικά αδύναμης βάσης σύγκρισης.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Παρ’ όλη την πρόσφατη αδυναμία, η Αγορά δεν έχει χάσει την επαφή της με τα υψηλά της, βρίσκεται σε εύρος διαπραγμάτευσης κινούμενη προς την πρώτη περιοχή στήριξης των 870 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο έχει ένα αυξημένο βαθμό ευαισθησίας καθώς οριοθετεί το κάτω εύρος της συσσώρευσης και δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει την πλαγιοανοδική τάση που έρχεται από τον φετινό Φεβρουάριο και έχει χαρακτήρα οχυρού για τους Αγοραστές.

Τόσο ο κινητός μέσος των 30 ημερών όσο και ο κινητός μέσος των 50 ημερών, έχουν δώσει σήματα πώλησης και η αναίρεση τους απαιτεί την εκ νέου υπέρβαση των 900 μονάδων. Επί του παρόντος οι χαμηλοί τζίροι δεν φαίνεται να βοηθούν ιδιαίτερα κανένα στρατόπεδο, οι πωλητές είχαν ένα σερί πέντε πτωτικών ημερών χωρίς όμως να αλλάξουν δραματικά την κατάσταση. Από την άλλη, οι αγοραστές φαίνεται να κινούνται αμυντικά, προστατεύοντας κάποια κομβικά σημεία της τάσης.

Η αποφόρτιση των ταλαντωτών και του MACD δίνει πλέον ένα πιο στιβαρό χαρακτήρα διόρθωσης από τις 920 μονάδες, κάνοντας πιο συνεκτική την περιοχή τιμών πέριξ των 900 μονάδων στην οποία διαπραγματεύεται η Αγορά από τις αρχές Απριλίου. Συμπερασματικά, μια μετριοπαθής ανοδική διόρθωση δεν μπορεί να θεωρηθεί εκτός προγράμματος για την ερχόμενη εβδομάδα επαναφέροντας τον δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες ακόμα και με αυτούς τους μέσους όρους ημερήσιων συναλλαγών.

Η ατζέντα της νέας εβδομάδας

Από την Δευτέρα οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (€0,10) Καρέλιας (€9,40), Interlife (€0,12) και Τερνα Ενεργειακή (€0,17) θα διαπραγματεύονται χωρίς τα μερίσματα χρήσης 2020. Την Πέμπτη 8 Ιουλίου είναι η σειρά των Space Hellas (€0,08) και Byte (€0,032) να κόψουν μέρισμα.

Την Δευτέρα αναμένονται οι τελικές κατανομές μετοχών από την ΑΜΚ της Alpha Bank και η αποδέσμευση των χρημάτων, ενώ την Τετάρτη 7 Ιουλίου ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη την τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Επισημαίνεται ότι στις 7 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της στρατηγικής διαχείρισης του ελληνικού χρέους από τον Υπ. Οικονομικών και στελέχη του ΟΔΔΗΧ. Τέλος, την Δευτέρα οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω της εθνικής εορτής της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

*Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ