Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ.Χατζηδάκης (Beta AXE): Η κίνηση του Χ.Α. έχει χαρακτηριστικά bull market

Μ.Χατζηδάκης (Beta AXE): Η κίνηση του Χ.Α. έχει χαρακτηριστικά bull market

Η διόρθωση θα ερχόταν κάποια στιγμή αλλά αυτό δεν ήταν το βασικό ζητούμενο για την αγορά. Η επόμενη ημέρα μετά την γενναία κατοχύρωση κερδών (τζίρος μεγαλύτερος από 100 εκατ. ευρώ) της περασμένης Πέμπτης έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο. Μπορεί οι μονάδες του Γενικού Δείκτη να βρίσκονται στα υψηλά οκταετίας ωστόσο υπάρχουν αρκετές μετοχές που διαπραγματεύονται σε πολυετή ή ακόμα και σε ιστορικά υψηλά στις κεφαλαιοποιήσεις τους.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, συμβαδίζει με τις επιδόσεις και τις προοπτικές πολλών εταιριών και αναμένεται να «κριθεί» στο κοντινό τεστ με την πραγματικότητα που ακούει στο όνομα δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης. Ήδη ο τραπεζικός κλάδος ετοιμάζει αναθεωρημένα επιχειρηματικά πλάνα ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα επιτόκια ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στο α’ τρίμηνο και εμποροβιομηχανικές εταιρίες με ειδικές παρουσιάσεις προς την επενδυτική κοινότητα.

Στα θετικά σημεία αναφοράς της εβδομάδας που πέρασε η άνετη συγκέντρωση 3,5 δισ. ευρώ στην πρώτη έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές καλύπτοντας σχεδόν το 50% από το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να αντληθεί από τις αγορές το 2023. Το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την φημολογία επιχειρηματικών συμφωνιών, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο που είθισται τέτοιου είδους εξελίξεις να επιβραδύνονται.

Τεχνικά δεδομένα

Η διόρθωση της Πέμπτης αποφόρτισε του ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονταν σε υπεραγορασμένες ζώνες από τις 3 Ιανουαρίου. Η διόρθωση αν και ήταν έντονη σε όγκο και ένταση δεν χάλασε την ανοδική εικόνα η οποία πλέον αλλάζει με κλεισίματα κάτω από τις 950 μονάδες. Η κορυφή των 992 μονάδων είναι πλέον το πρώτο βραχυπρόθεσμο πεδίο αντίστασης καθώς εκεί σημειώθηκαν σημαντικού μεγέθους συναλλαγές αν και η αγορά δείχνει να έχει εφεδρείες που θα μπορούσαν να πάρουν την σκυτάλη της ανόδου.

Ενδεχομένως βρισκόμαστε στο σχηματισμό του επόμενου βατήρα, ανάλογου με αυτόν που παρατηρήθηκε στην ζώνη των 920 μονάδων. Η απορρόφηση των γρήγορων κερδών πιθανόν να σημαίνει ανάλωση χρόνου μεταξύ 960 και 980 μονάδων πριν την επόμενη κίνηση διαφυγής. Η κίνηση της αγοράς έχει χαρακτηριστικά bull market με αυξημένους τζίρους, εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές και ενδοσυνεδριακά διαλλείματα στα οποία μαζεύονται τα κέρδη χαρτοφυλακίων που έχουν βραχυπρόθεσμη οπτική.

Η επόμενη εβδομάδα

Το βασικό σενάριο για την επόμενη εβδομάδα είναι η πλάγια κίνηση εντός του προαναφερθέντος εύρους συσσώρευσης η οποία θα δώσει και τις απαραίτητες δυνάμεις για την επόμενη διαφυγή της αγοράς. Γεμάτη η εβδομάδα από γεγονότα και αποτελέσματα τα οποία θα κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον των επενδυτών εντός και εκτός των τειχών.

Κυρίαρχο γεγονός στο εξωτερικό είναι οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή τον κλάδο τεχνολογίας. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί κυρίως στις ανακοινώσεις των 3Μ, General Electric, Johnson & Johnson, Verizon, Microsoft την Τρίτη (24/1), AT&T, Boeing, IBM, Tesla την Τετάρτη (25/1), Blackstone, Mastercard, Intel, Visa την Πέμπτη (26/1) και Chevron, American Express την Παρασκευή (28/1). Στο εσωτερικό η εβδομάδα «φορτώνει» με γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους. Τη Δευτέρα η διοίκηση της Παπουτσάνης θα παρουσιάσει τις προοπτικές της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη λήγει η περίοδος εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat.

Την ίδια μέρα ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει εξάμηνα έντοκα. Την Πέμπτη η Μυτιληναίος θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2022 πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου η Fitch θα προχωρήσει στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (τρέχουσα αξιολόγηση ΒΒ+, δύο βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα).

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ