Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Βρισκόμαστε στη ζώνη σημαντικών ευκαιριών για αρκετές μετοχές

Μ. Χατζηδάκης (Beta AXE): Βρισκόμαστε στη ζώνη σημαντικών ευκαιριών για αρκετές μετοχές

Η αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των περιορισμών και οι ανησυχίες για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας που θα προκύψει από την μετάλλαξη «Δέλτα» διατήρησε το κλίμα επιφυλακτικότητας στην εγχώρια Αγορά. Η κόπωση στην σποτ αγορά είναι εμφανής αφού μεσολάβησαν σημαντικές και απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις ενώ η ειδησεογραφία δεν είχε νέο που να βάλει ένα νέο καταλύτη στην εικόνα.

Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της χρονιάς έχει διατηρηθεί ενώ ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο εξωτερικό το τραπεζικό σύστημα έχει εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παράθυρο ευκαιρίας διαθέσιμης ρευστότητας αντλώντας 2,2 δις ευρώ σε περίοδο μικρότερη των τριών μηνών.

Η υποχώρηση της Αγοράς και το αργό τέμπο συναλλαγών προς ώρας εκλαμβάνονται ως διόρθωση και ευκαιρία επανεξέτασης των αποτιμήσεων και λιγότερο ως η απαρχή μιας έντονα καθοδικής κίνησης. Πλέον υπάρχουν επίπεδα τοποθετήσεων σε επιμέρους μετοχές που δικαιολογούν την αγορά τους με πιο πειστικό τρόπο (κέρδη, μερίσματα, προοπτικές).

Το βασικό πλάνο ανάπτυξης και μελλοντικών εισροών σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους δραστηριότητας δεν έχει αλλάξει, το διεθνές περιβάλλον παραμένει ψύχραιμο παρά τις ανατιμητικές κινήσεις στα κυριότερα εμπορεύματα ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων στα επόμενα τρίμηνα εκτιμάται ότι θα έχουν την δυναμική που απαιτείται για να υποστηριχθούν οι αποτιμήσεις.

Επομένως, χωρίς να είναι δεδομένο ότι είδαμε τα χαμηλά της Αγοράς, μπορεί να υποστηριχθεί ότι βρισκόμαστε στην ζώνη των ευκαιριών, όχι σε όλες τις εταιρείες αλλά πάντως σε πολλές από αυτές που έχουν ειδικό βάρος στην διαμόρφωση της τάσης.

Τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά η αντίδραση της Παρασκευής ήρθε την ύστατη ώρα, όταν πλέον η συσσώρευση από τα μέσα Απριλίου είχε μπει σε αμφισβήτηση και οι ταλαντωτές δοκίμαζαν για πρώτη φορά φέτος υποτιμημένες ζώνες τιμών.

Η διαπραγμάτευση του RSI κάτω από την τιμή 30 ενεργοποίησε αγοραστικά αντανακλαστικά τα οποία επανάφεραν τον Γενικό Δείκτη εντός του εύρους παίρνοντας μια ανάσα από τα επίπεδα στήριξης. Θεωρητικά έως τις 900 μονάδες η πορεία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πεδίο προσφοράς ωστόσο λόγω της εισόδου των μετοχών της Alpha Bank ενδέχεται η κίνηση αυτή να γίνει σε δύο χρόνους.

Το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο για να μιλήσουμε για κάτι καλύτερο από τις 900 μονάδες θα απαιτηθεί ισχυρότερη συναλλακτική δραστηριότητα και περισσότερη υποστήριξη από μετοχές σηματωρούς στην διαμόρφωση της βασικής τάσης. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε την συμπεριφορά της αγοράς προς το εν λόγω επίπεδο πριν επαναπροσδιορίσουμε το δυνητικό βραχυπρόθεσμο ανοδικό περιθώριο.

Η ατζέντα της νέας εβδομάδας

Γεμάτη η ατζέντα εταιρικών ειδήσεων και οικονομικών γεγονότων την εβδομάδα που ξεκινάει. Από την ερχόμενη εβδομάδα πυκνώνουν οι ανακοινώσεις του β’ τριμήνου στην Αμερική. Στις κυριότερες από αυτές ξεχωρίζουν: 13/07 JPMorgan Chase, Goldman Sachs, PepsiCo, Wells Fargo 14/07 Bank of America, Citigroup και 15/07 Morgan. Stanley. Χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Flexopack (€0,087) την Δευτέρα.

Την Τρίτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Alpha Bank που προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς τα 55 λεπτά του μερίσματος της χρήσης του 2020.

Την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Prodea η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Την Πέμπτη είναι η καταληκτική ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών για την ΔΕΠΑ υποδομών. Τέλος, επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων.

  • O Μάνος Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ